Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

OH KEKA

Tolstoy bir eserinde "bir süre buna katlanacağım, sonrası bir ömür keka"diye yazar.”Oh keka” genelde sıkıntılar aşıldıktan sonra keyif anlamına kullanılan bir argo kelime.Bunu aklıma son günlerde siyaset sahnesinin vazgeçilmez kelimesi “beka”aklıma getirdi.

Beka kalıcılık,sonsuzluk anlamında .Beka sorunu olarak dış tehditler sürekli anlatılıyor ve buna bağlı sürekli bir beka konusu ön planda tutuluyor.Adeta ömrümüz bu beka sorunu ile geçmekte.Aslında beka sorunu yok, bir zeka sorunu var.

Muharrem İnce, yerel seçimi ‘beka sorunu’ olarak görmenin yanlış olduğunu ısrarla belirtenlerden.İnce şöyle diyor..

“Türkiye’de seçmenlerin, yurttaşların sandık başına gitmesi bir beka sorunu olamaz. Yani AK Parti belediyeyi kazandığında memleket batacak, bayraklar inecek, ezanlar susacak mı? Ya da CHP kazandığında bayraklar mı inecek? Böyle bir şey olabilir mi? Bu milletin en az yüzde 50’si mevcut iktidarın karşısındaysa beka sorunu olamaz. Bir olayın beka sorunu olması için yüzde 99 hatta yüzde 100’ünün aynı tarafta olması lazım. Eğer yüzde 50 bir tarafta yüzde 50 bir taraftaysa kim kazanırsa kazansın memleket için beka sorunu olmaz. Yani imar planı yapmak, çöp toplamak, park yapmak, yoksullara yardım etmek ne zamandan beri beka sorunu oldu? Eğer belediye başkanlığı seçimlerini beka sorunu olarak gören varsa buna inanan varsa işte gerçek beka sorunu odur. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra beka sorunu 2'nci Dünya Savaşı'dır. Türkiye'nin beka sorunu diye bir şeyi olamaz, olsa olsa koltuk sorunu olur.

Neyse ki Ak Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Nihat Zeybekçi“beka”ya takılmış değil. Sadece HDP nin kentte açık açık rakibinden yana tavır almasından rahatsız. Zeybekçi “Vatandaşın baktığı yerden bir beka sorunu yok, bu bir yerel seçimdir, öyle de olmalıdır. Ama birileri alacak oldukları ile oylarla ilgili oraya buraya selam gönderiyorsa, bunu bir düşünmek gerek. İYİ Parti ile HDP'nin, Saadet'le CHP'nin bir araya gelebilmesi bana çok enteresan geliyor. Bu bir beka değilse de bir güvenlik sorunudur"diye yanıtlıyor bu konudaki sorunları..

Hafta içinde CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer sahneye çıktı ve “1.Cemre”adı altında projelerinden bir kısmını açıkladı.Sırada 2.ve 3.cemreler var.Gerek Zeybekçi’nin gerekse Soyer’in sunumlarını izleyenler üç aşağı beş yukarı İzmir için önerilenlerin benzer olduğunu görebilir.Her iki adayda özellikle gençlere,kadınlara,yaşlılara,engellilere yönelik çalışmalara öncelik vermişler.Ve her iki aday da İzmir’i Akdeniz’in marka kenti yapmakta iddialılar.Sonuçta kim kazanırsa kazansın kentlinin “Oh Keka” diyeceği günler uzak değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.