Nuray Başaran yazdı - ÇUKURAMBAR BORSASI: MİLLETVEKİLLERİ VE DANIŞMANLAR

Nuray Başaran yazdı - ÇUKURAMBAR BORSASI: MİLLETVEKİLLERİ VE DANIŞMANLAR

Nuray Başaran yazdı - ÇUKURAMBAR BORSASI: MİLLETVEKİLLERİ VE DANIŞMANLAR

NURAY BAŞARAN

AK Parti Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu’nun 'Emir erlerim' paylaşımına gelen eleştirilerin ardından , danışmanı Semih Bostanoğlu’nun yaptığı, “Diğer milletvekilleri danışmanların maaşlarından pay alırken Kenan abim giydiğimiz kıyafetimize kadar her şeyimizle kendisi ilgileniyor” açıklaması,  aslında bugüne kadar kapalı kapılar ardında ‘sessizce’ konuşulan yeni bir borsayı su yüzüne çıkarmış oldu.

Bostanoğlu, daha sonra yaptığı paylaşımı silip ilgili bölümü çıkararak yeniden paylaşırken, TBMM’de danışmanlar ile vekiller arasındaki danışman borsası konusunda cin şişeden çıkmış oldu.

 

Aslında bu konunun borsası ya da en büyük pazarı,  milletvekili seçimlerinden sonra oluyor. Geçtiğimiz iki dönemdir TBMM Kütüphanesine konuşlanan kişiler,  danışmanlar ile yeni vekiller arasında ‘köprü’ oluyor. Ve bu ‘köprülük görevi’nin ciddi bir bedeli var. Rakamlar en az 50 bin liradan başlıyor. Zira bu parayı veren danışmanlar,  hemen ayarlanan vekillere ‘tecrübeli’ ibaresiyle danışman oluyorlar.

 

Rakam uçuk gelebilir ama danışmanlık kadrosunu alanlar,  TBMM’nin diğer devlet dairelerinde olmayan bir çok haklarından faydalanıyor. Zaten bu nedenle, ‘TBMM’de ‘danışman’ olmanın bir bedeli var!

 

Her milletvekili 4 danışman alabiliyor. Bazı milletvekilleri danışmanlarıyla işe almadan önce ‘Şu kadarını bana vereceksin’ diye anlaşıyor. Danışmanının maaş kartını alıp, kendi payını ayırdıktan sonra elden ödeme yapan da var. Bazı milletvekillerinin de üç danışman gösterip bir tane çalıştırdığını; diğer ikisinin yerine de tanıdık birilerini gösterip maaş kartlarını cebinde tuttuğu biliniyor. Hatta danışmanından aldığı aylık kesinti ile ‘çocuğumu okutuyorum’ gerekçesi oluşturan vekiller var.

 

Sözleşmelerinde ‘yasama faaliyetlerinde danışmanlık hizmeti verir’ dense de , TBMM’deki milletvekili danışmanlarının bir iş tanımı yok. Meclis’teki işleri de yapıyor danışmanlar; market alışverişi de, çocuk bakıcılığı da… Su parasını yatıran bile var, aklınıza ne gelirse…

Ve bütün bunların üzerine vekil- canı istediği anda -danışmanı kovabiliyor. 200 tane danışman değiştiren milletvekili var, her an değiştirebilir ve  yeni bir danışman gelebilir. Buna kimsenin itiraz etme şansı yok. Bu durumda da vekilin belirlediği her şart,  danışmanlar tarafından el mahkum kabul ediliyor.

Ey uzun ve yalnız adam, görünen o ki burada da yalnız durumdasınız. Ama mühür  sizde. Kesin raconu. Kesin ki bu milletin vebali,  devletin vekillerinin üzerinde kalmasın. Allah katında bu milletin hakkı göz göre göre talan edilmektedir. Ve Allah tek kul hakkını affetmemektedir. Ve, ‘Karşıma kul hakkı ile gelmeyin’ demektedir.  Yarından itibaren tek tek kurum ve bakanlıkların borsalarını yazmaya devam edeceğim.

Kaynak: ÇUKURAMBAR BORSASI: MİLLETVEKİLLERİ VE DANIŞMANLAR - Nuray Başaran

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler