CHP’DE NELER OLUYOR?

 

 

24 Haziran,  sadece Türkiye’de sistem değişikliği için milat olmadı. Görünen o ki, bu seçim ana muhalefet partisi olan CHP için de bir milat.

Ve bir türlü sular durulmuyor. Durulacağa da benzemiyor…

Peki neden?

Ana muhalefet partisi olan CHP’nin seçmeni ilk kez bu kadar partisinden umutlandı. Tek istekleri , öncelikle seçimlerin ikinci tura kalmasıydı. O heyecan da yaratıldı. Bu sonuca da inanıldı. En azından seçmen bunu satın aldı. O kadar çok inandı ki…İşte tam da bu nedenle CHP’de yer yerinden oynuyor.

Kimileri , ‘değişim ‘diyor.  Ve mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu , ‘artık gitsin’ diyor. Kimilerine göre ise,  24 Haziran gecesi kötü sınav veren Muharrem İnce de,  Genel Başkanlık koltuğunu hak etmiyor.

Peki ne olacak?

Bir üçüncü yol nedir?

Önümüzdeki günlerde bu sorunun cevabı aranacak. Belli ki uzun süre de CHP’de kazan kaynamaya devam edecek.

Nasıl kaynamasın? Nasıl yer yerinden oynamasın ki?  

Bir hatırlayalım. Ve sadece 2 soru soralım şimdilik.

1. CHP Sözcüsü Bülent Tezcan o gece kameraların karşısına geçip, önce  seçimlerin ikinci tura kalacağını müjdelemişken,  ne oldu da seçmene asla görünmeyen ve 17 saat kendisini seçmene göstermeyen  Muharrem İnce,  Gazeteci İsmail Küçükkaya’ya o sihirli cümleyi (!) ‘Adam kazandı’  mesajını yazdı?

2. 
Ne oldu da Bülent Tezcan önce seçimlerin ikinci tura kaldığını söyleyip, hemen ardından seçimleri Tayyip Erdoğan’ın kazandığını açıkladı.

İşte tüm bunlar CHP Parti Meclisi toplantısında sorgulandı ve bu sorulara cevap arandı.

Peki ne bulundu?

Bu nedenle de CHP Parti Meclisi toplantısında ilginç diyaloglar yaşandı.

İşte o diyaloglardan bir kaçı:

Gökhan Günaydın  (Ankara Milletvekili ve CHP PM üyesi). Sayın Tezcan’a, ‘ o gece 00.32’de sonuçları açıkladığınızda,  elinize ulaşmış olan sandık bilgisi nedir?’ sorusunu soruyor.

Bülent Tezcan (CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü) ‘O saatte 150 bin sandığın açıldığını biliyorduk.’ Diyor.

Gökhan Günaydın devam ediyor:

CHP’ye gelen sonuçlar ile YSK sonuçlarını karşılaştırdınız mı?

Bülent Tezcan’ın cevabı:

Karşılaştırdık. Aynıydı. Çünkü sonuçları biz de Anadolu Ajansı’ndan aldık. TV’lerden aldık.

(Şaka gibi değil mi? ) Ama şaka değil, gerçek!

Bu arada , CHP nasıl AA’ya üyelik başvurusu yaptı veya üye olabildi? Bu da ayrı bir tartışma ve merak konusudur.

Neyse diyaloglara devam edecek olursak ,Gökhan Günaydın sorularına devam ediyor:

-Geride 40 bin açılmamış sandık varken, 12 milyon sayılmamış oy varken, nereden anladınız bu oyların tamamını Tayyip Erdoğan’ın alacağını?

Bülent Tezcan’ın cevabı:

-Buna ilişkin bir simülasyon yaptık.

Bu arada Erdal Aksünger söz alıyor ve:

- 12 milyon oy,  yüzde 20 yapıyor. Bu nasıl bir hesaplama ve simülasyon yöntemi? Bize bir anlatın.

Diyor.

Bülent Tezcan’ın cevabı:

-Bu benim kararım değil. MYK ve Genel Başkanın bilgisi ile bunu yaptım.

Bunun üzerine söylenecek söz bulunamıyor. Çünkü ‘MYK ve Genel Başkan bilgisi dahilinde bunu yaptım’ cümlesinin üzerine kurulacak bir cümle de,  soru da bulunamıyor.

Peki MYK’nın bilgisi dahilinde bu yapılmışsa ,  CHP’de neler olmuştur? Neler olmaktadır?

CHP neden sonuçları Anadolu Ajansı’ndan almayı tercih etmiştir? Niye kendi bu çalışmayı yapmamıştır?

Ayrıca bir başka Genel Başkan Yardımcısının başında olduğu Adil Seçim Platformu seçim sonuçlarını neden değerlendirmemiştir? Ya da değerlendirememiştir? Adil Seçim Platformu nasıl ve neden çökmüştür? O gece bu platform ne iş yapmıştır?

Anadolu Ajansı o geceki seçim sonuçları çalışması için bir şirketten hizmet alımı yapmış mıdır? Alım yaptıysa hangi şirketten seçim sonuçları için hizmet alımı yapmıştır? O şirket kime aittir? Ne kadar ücret ödenmiştir? Bu hizmet alım sözleşmesini ne zaman yapmıştır?  O şirkette kimler çalışmaktadır?

Sorular çok…

Soruların cevaplarını burada birlikte arayacağız.

Bu arada CHP Adil Seçim Platformu’nu nasıl çalıştıramadıklarını (!),  bir açıklama ile ilan etti.

Söz konusu platform ile ilgili CHP’nin bilgilendirmesi ise aynen aşağıdaki gibidir.

Yorumu ve takdiri size bırakıyorum. CHP’deki gelişmeleri yazmaya yarın devam edeceğim.
 

İşte yapılan o açıklama:

ADLİ SEÇİM PLATFORMU'NDAN BASINA VE KAMUOYUNA

"24 Haziran seçimlerinde halk iradesinin her türlü şaibeden uzak şekilde sandığa yansıması için bir araya gelen siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sivil inisiyatifler, emek ve meslek örgütlerinin oluşturduğu Adil Seçim Platformu olarak seçim günü olan bitenle, yapabildiklerimiz ve yapamadıklarımızla ilgili değerlendirmelerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

Ama öncesinde belirtmek isteriz ki;

Adil Seçim Platformu bileşenleri vasıtasıyla sandık başına giden ve seçim güvenliğine doğrudan destek veren ve sayıları 700 bini aşan tüm sandık kurulu üyelerine, müşahitlere, avukatlara ve sandık başından haber geçen herkese teşekkürü borç biliriz.

Adil Seçim Platformu olarak seçim sürecine ilişkin bu açıklamaya ek olarak kamuoyu ve yetkili kurumlarla paylaşmak üzere iki ayrı ayrıntılı rapor hazırlığımız devam ediyor. Bu raporlardan ilki Adil Seçim Platformu Çalışmaları Raporu olacaktır. Diğer rapor ise seçim öncesinden başlayarak tespit ettiğimiz seçim güvenliği ihlallerine, usul ve yasadışı uygulamalara ilişkin Seçim Güvenliği İhlalleri Raporu’dur. Her iki rapor da kısa zaman içerisinde tamamlanarak kamuoyunun yanısıra ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacaktır.


NELER YAPTIK:

- Adil Seçim Platformu katılımcısı tüm siyasi partiler, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve sivil inisiyatifler sandık kurulu görevlisi ve müşahit görevlendirmelerini, tek bir sandık boş kalmayacak şekilde hep birlikte yapmak üzere yola çıktık. Bu çerçevede, Türkiye sathında kurulacak 181.869 sandığın %99,6’sında, seçmen sayısı itibariyle yaklaşık 59 milyon seçmenin %99,9’unun oyunun güvenliğini garanti edecek şekilde yaklaşık 415.000 sandık kurulu üyesi ve 295.000 müşahit görevlendirmesi yaptık. Sandıkların kurulduğu andan seçim sonuçları sağlıklı bir şekilde ortaya çıkana kadar yüz binlerce görevli ve gözlemcimizle etkin bir şekilde sandıkların başında hazır bulunduk. Bu yolla 'her sandık başında en az iki görevlimiz olması' hedefimizi gerçekleştirdik ve yurt sathında seçim güvenliğinin sağlanmasında önemli rol aldık.

- Oy verme işlemi bittiği andan itibaren sandık başlarındaki 700.000’in üzerindeki görevlimiz eliyle, tüm sandıkların ıslak imzalı birleştirme tutanaklarını çok kısa süre içerisinde Adil Seçim Platformu bileşeni siyasi partilerin seçim merkezlerine ulaştırdık.

- Bu yolla siyasi partilerin gerekli gördükleri yerlerde yasal itiraz haklarını usulüne uygun şekilde ve zamanında gerçekleştirmelerini sağladık.

- Yurt çapında görevli binlerce görevli avukatımız eliyle sandık başında yaşanan sorunlara, usul ve yasa dışı uygulamalara müdahale ettik.

- Adil Seçim mobil uygulaması eliyle binlerce seçmene, sandık kurulu üyesi ve müşahide gün içerisinde canlı destek sunduk. Sandık başında yaşadıkları sorunlara dair çözümler geliştirdik.

- Ankara’da kurulan 'Adil Seçim Basın ve İletişim Merkezi’mizde görev alan gönüllüler eliyle, yurdun dört bir yanından sandık başlarından 'müşabir' olarak kayıt yaptıran yüzlerce müşahit-muhabirlerimizden ve ayrıca gün boyunca #Sandıkİhbar 'hashtag'i ile seçmenlerden gelen ihbarları takip edip doğrulayabildiklerimizi haberleştirerek tüm Türkiye’ye duyurduk.


NELERİ YAPAMADIK:

- Seçim öncesi tüm sandık başlarından, doğrudan alacağımız seçim sonuçlarını gerçek zamanlı olarak tüm Türkiye'ye duyuracağımızı ilan etmiştik. Ancak, oy verme işlemi tamamlandıktan sonra, platform üyesi siyasi partilerin veri akışının başlaması ardından yaşanan Adil Seçim uygulaması altyapısıyla entegrasyon problemleri sebebiyle, sandık başlarından gelen seçim sonuçlarını karşılaştırarak yayınlayacağımız sistemimizin çalışmasında, saat 21:00’e kadar ciddi sorunlar yaşadık. Bu süre içerisinde seçim sonuçlarını paylaşamadık.

- Oy verme işleminin tamamlanması ardından kısa bir süre ADİL SEÇİM uygulamasına tutanak yüklenmesi ile ilgili sorunlar yaşandı. Sandık başında tutanak göndermek üzere görüntü alan seçmenlerin zor durumda kalmalarına neden olduk. Bu kapsamda seçim öncesi ilan ettiğimiz seçim sonuçlarının gerçek zamanlı ilan etme taahhüdümüzü zamanında yerine getiremediğimiz için ve seçmenlerin bu yöndeki beklentisini karşılayamadığımız için samimiyetle özür dileriz.


SONUÇ OLARAK:

Yaptıklarımız ve yapamadıklarımızla birlikte değerlendirdiğimizde;

- Adil Seçim Platformu olarak, farklı siyasi görüşleri, toplumun farklı kesimlerini temsil eden siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sivil inisiyatifler, emek ve meslek örgütlerinin demokrasinin temel taşlarından birisi olan seçim güvenliği teması etrafında bir araya gelişinin tarihi önemini koruduğunu ve Türkiye demokrasisine önemli bir katkı olduğunu düşünüyoruz.

- Adil Seçim Platformu olarak, bu seçim sürecinde yapabildiklerimizden ve yapamadıklarımızdan öğrendiklerimizle bundan sonraki seçimlerde seçim güvenliğinin temel güvencelerinden birisi olma iddiamızı sürdürdüğümüzü ve bu yolda çalışmaya devam edeceğimizi ilan ediyoruz.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.