Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

NURAY

O Ses Türkiye’de bir yılbaşı gecesi sahnedeydi. “Beyoğlu” şarkısını seslendiriyordu.76.Cannes Film Festivali’nde yine sahnedeydi. Bu kez Nuri Bilge Ceylan'ın yönetmenliğini yaptığı "Kuru Otlar Üstüne" filmindeki "Nuray" rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne layık görülmüştü. Heyecanlı, şaşkın ve mutluydu .Kağıda karaladığı satırları okurken bunu hissediyordunuz.

"Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak Nuray’ın ve Nuraylar’ın duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor. Ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için, kendine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerime ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum."

"Kuru Otlar Üstüne", Türkiye'nin ücra bir köyünde zorunlu hizmetini bitiren ve başka bir öğretmen olan Nuray (Merve Dizdar) ile karşılaşana kadar ayrılabileceğine dair umudunu yitiren genç resim öğretmeni Samet'i (Deniz Celiloğlu) konu alıyor. Nuray sıkıntısını ve aidiyetsizliğini başkalarından bulan, içine bakmaktan korkan Samet’e karşı bir kara ayna. “Kuru Otlar Üzerinde” filmini Cannes'da izlemiş Aslı Ildır “Nuray, geriye dönüp bakıldığında tek bir karakteri hatırlatıyor bana Ceylan sinemasında, o da aslında var olmayan bir karakter zaten. Bir Zamanlar Anadolu’daki savcı Nurset’in hiç görmediğimiz, sadece hikâyesini duyduğumuz, intihar etmiş olan karısı. Kadınlar bazen çok acımasız oluyor doktor. Acısının gerçekliği, buna neden olan politik gerçekliğe karşı mücadelesi ve dayanışmaya olan inancıyla; Samet’in bencilliğine uydurduğu varoluşsal kılıflara karşı tavizsiz, ona acımayı reddeden bir karakter Nuray.”şeklinde yazdı.

“Ün seni böyle yaptı diyorlar ama hayır, ün beni bir şey yapmadı. Yapamaz da, çünkü ün benim yol göstericim değil. Ben ünlü olmasaydım da mesleğimi yapardım. Ün mü yani insanları şımartan? En azından benim için bu geçerli değil. Ben tiyatrocuyum. Tiyatro disiplini aldım, ailemden de böyle eğitim aldım, böyle büyüdüm. Benim şımarmam çok zor. Beni parasızlık da etkilemez, ben parasızlık gördüm. Ben işçi çocuğuyum. Emek, çaba, alın teri ve sonunda mükafat. Sevdiğin şeyler için çaba sarf etmek önemli. Çalışmanın fikrini seviyorum. Bir şey için çabalamanın… Değerli kılıyor yaptığım şeyi. Anlatacağım hikayelerin karakterlerin hepsi özel, önemli. Ama her yeni işte oyunculuk adına kendimi ilerletiyorum. Bu bir farkındalıksa, evet. Bunun için çalışıyorum da. Oyunculukta durmak diye bir şey söz konusu değil. Milyon çeşit his var, hikaye var, karakter var. Denemek ve çalışmak lazım. 2017’den beri neredeyse yaptığım her işten ödül almışım. Oyunculukta bu kadar yükselir miydim bilemiyorum ama iyi olacağımı biliyordum. İçimde çok güçlü bir enerji hissediyordum. Bastırılması olanaksız. En ufak rolden, en büyük role kadar son işimmiş gibi çalıştım hep. Ne büyük mutluluktur ki karşılığını da aldım. Oyunculuk; zor meslek. Replikleri söylemekle bitmiyor. Bedenin, beynin, ruhun, hepsi oynamak için hazır olmalı. Bunlar için çok çalışınca güzel bir kapı açılıyor. Benim için dünyanın en güzel mesleğini icra ediyorum.”diyor Dizdar.

Merve Dizdar 1986 İzmir Karşıyaka doğumlu. Eğitim yaşamına Alaybey Selçuk Yaşar İlkokulu’nda başlamış. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü mezunu. Kadir Has Üniversitesi'nde ileri oyunculuk programında yüksek lisans yaptı.Tiyatro kariyerine Semaver Kumpanya ile başladı. Çok Yaşa Dünya (2010), Bir Tutam Hayat (2011), Titus Andronicus (2012), Bir Kurşun Deliğine Kaç İnsan Sığar (2012), Bir İnfazın Portresi (2012), Kuşlar (2015), Güçlü (2016),Yutmak (2017), Alice Müzikali (2019), On İkinci Gece (2021).oyunlarında rol aldı. İlk sinema deneyimini "Bir Ses Böler Geceyi(2012)" filminde Cem Davran ile yapan Dizdar Mandıra Filozofu (2013), Yok Artık 2 (2016), Organik Aşk Hikâyeleri (2017), Körfez (2017), Batlır (2018), Bir Aşk İki Hayat (2019), Eltilerin Savaşı (2020), Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü? (2021), Kar ve Ayı (2022), Tamirhane (2022), Kuru Otlar Üstüne (2023) filmlerinde oynadı.Sanatçının TV dizileri de olay oldu. Dizdar'ın yer aldığı diziler şöyle: Kavak Yelleri (2010), İnsanlar Alemi (2012), Doksanlar (2013), Çılgın Dersane Üniversitede (2014), Beş Kardeş (2015), Kırgın Çiçekler (2015), Kertenkele (2015), Yüz Yüze (2017), 7 Yüz (Büyük Günahlar) (2017), Vatanım Sensin (2017), Mucize Doktor (2020), Masumlar Apartmanı (2020), Kırmızı Oda (2021), Erşan Kuneri (2022), Ömer (2023), Magarsus (2023). Sanatçı ayrıca TRT Çocuk kanalında “Arkadaşım Bıdı” ve “23 Nisan şenliğe doğru” adlı çocuk programlarının sunuculuğunu üstlenmiştir. 2018 yılında evlendiği kendisi gibi oyuncu olan Çok Güzel Hareketler Bunlar 2'nin oyuncu kadrosunda yer alan eşi Gürhan Altundaşar ile 2021 yılında yollarını ayırmışlardır.

Yengeç burcu olan Merve Dizdar için tiyatro, sinema filmi ve televizyonun güzel yanı oynamak . Zorlukları farklı ama zevki hep aynı. Oynamak, oynamak, oynamak.Alice Müzikali’nde şarkılarıyla dikkati çeken “keşke Cats ve Mamma Mia da da oynayabilsem” diyen sanatçıdan son sözler..

“Geriye dönüp baktığımda çok verimli ve iyi geçirdiğim senelerim var. Üretmeye, çalışmaya devam.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.