NGazete Yazarı Alp Kırıkkanat'ın, Şubat Ayındaki ABD Öngörüsü Doğru Çıktı

NGazete Yazarı Alp Kırıkkanat'ın, Şubat Ayındaki ABD Öngörüsü Doğru Çıktı

NGazete yazarı Alp Kırıkkanat, 19 Şubat 2020 tarihli köşesinde yazdığı ‘‘RAND Raporu’’ başlıklı yazısında; Türkiye aleyhindeki raporu analiz ettikten sonra, yazısının sonunda RAND’a çok ilginç bir teklifte bulunmuştu.

NGazete yazarı Alp Kırıkkanat, 19 Şubat 2020 tarihli köşesinde yazdığı ‘‘RAND Raporu’’ başlıklı yazısında; Türkiye aleyhindeki raporu analiz ettikten sonra, yazısının sonunda RAND’a çok ilginç bir teklifte bulunmuştu. Yazının son iki paragrafı aynen şöyle:  

‘‘…Onlara biraz ev ödevi (homework) verelim mi? ABD’nin kendi içindeki sorunlara ait RAND’ın inceleyeceği birçok konu var. Biraz uğraşsınlar. Mesela, ABD’de bir askeri darbe olasılığı var mı? Bu sorumu epeyce fantastik bulabilirsiniz. Ancak, hemen ‘‘olmaz’’ demeyin bence. Hatta, bu konuda sufi olarak gördükleri, ancak gerçekte bu konunun uzmanı olan kişilerden görüş de alabilirler. 1964 yapımı ‘‘Seven Days in May’’ ve 1996 yapımı ‘‘The Rock’’ filmleri, güncelle birlikte böyle bir ihtimali akıllara getiren yapıtlardır. Savunma harcamalarındaki kesintilere ait tartışmalar, vazgeçilen savunma projeleri, erkenden hizmet dışına çıkarılan harp araçları, Orta Doğu’dan çekilme tartışmaları, sonu gelmeyen savaşlar, Basra Körfezi’nde görevli bir kısım deniz subaylarının teknik yetersizliklerle ilgili açıklamaları, Pasifik’teki gemi kazaları sonrası açıklanan resmi raporlardaki hususlar, tersanelerde bekleyen uçak gemileri, siyasi yönetimle resmi kurumlar arasındaki çelişkiler, kamuoyundaki genel hoşnutsuzluk, Başkan seçimlerine Rusların müdahale iddiaları, Başkan Trump’ın azil süreci ve Başkan’ın İran’a karşı savaş açma yetkilerinin kısıtlanması ile üst düzey komutanların bazı bölgelerdeki yetersizlikler nedeniyle bir kısım uyarıları

Bu soruyu, piyasa gücü olmayan bir müşteri profilinde sorduğum için; sorumu, Flanagan ve arkadaşlarının çok ciddiye almayacaklarının elbette farkındayım. Sadece, bir gözlemci olarak süregelen huzursuzluklara dikkat çekmek istedim. Selametle…

Ya şimdi ne oldu? ABD Başkanı Trump ile Savunma Bakanlığı (Pentagon) arasında George Floyd’un öldürülmesi üzerine beliren yetki sorununda; Genel Kurmay Başkanlığı’nın kuvvet komutanlıklarına gönderdiği memorandum, olayı bambaşka yeni bir aşamaya getirdi.

ABD Genel Kurmay     Başkanı Orgeneral Mark A. Milley, 02 Haziran’da, kuvvet komutanlıklarına ABD Başkanı Trump’ın kendilerini kullanmak amacına karşı Anayasa’ya bağlılık ve halkın gösteri hakkına vurgu yapan bir muhtıra (memorandum) gönderdi.

Yazarımız Alp Kırıkkanat’ın şubat ayındaki öngörüsünü destekleyen bu memorandumun, RAND’ı ne kadar etkileyeceği bilinmez ancak; Türkiye’yi takip ederken doğru kaynaklardan araştırma yapılmasının önemi bir kere daha ortaya çıktı. Kendi ülkesine ihanet edenlerin fiskoslarıyla kurgusal yazılan raporların, bir işe yaramayacağı zaten belliydi. Bunun üzerine saatlerce konuşup, yayım yapanlara da ders olmuştur herhalde. 

RAND’a bizden bir hatırlatma daha: Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmayın. Biz Türklerin güzel bir atasözüdür. 

İşte o memorandum:

screenshot-1-007.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler