NGazete Özel Röportaj - KUŞADASI BELEDİYE BAŞKANI ÖMER GÜNEL'DEN FLAŞ AÇIKLAMALAR: SİYASET, SORUNU ORTADAN KALDIRMAKTIR!

NGazete Özel Röportaj - KUŞADASI BELEDİYE BAŞKANI ÖMER GÜNEL'DEN FLAŞ AÇIKLAMALAR: SİYASET, SORUNU ORTADAN KALDIRMAKTIR!

ALTIN GÜVERCİN KANATLANIRKEN...KUŞADASI BELEDİYE BAŞKANI ÖMER GÜNEL: SİYASET, SORUNU ORTADAN KALDIRMAKTIR.

*HEMŞERİLERİMİN YÜZÜNDEKİ GÜLÜMSEMEYE TALİBİM

*SİYASET, SORUNU ORTADAN KALDIRMAKTIR

*CESARETİMİ ÖZLEM ÇERÇİOĞLU'NDAN ALIYORUM

*BİZDE BÜROKRASİ YOK, KUŞADASI YATIRIM İÇİN DOĞRU YER

*KUŞADASI ÖYLE BİR KENT Kİ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIR YETER

*ALTIN GÜVERCİN'İN 3 YIL İÇİNDE ULUSLARARASI OLMASINI HEDEFLİYORUZ

*BU DÖNEM PARTİMİZ BAŞARIYI ŞANSA BIRAKMIYOR

*TÜRK HALKI CHP'YE GÜVENMEK İSTİYOR

NURAY BAŞARAN

Çocukluğumuzun efsaneleri arasındaydı Ege'de Altın Güvercin Beste yarışması... Kimleri sanat alanına kazandırmamıştı ki...İlk aklıma gelenler Aşkın Nur Yengi, Ferhat Göçer, Harun Kolçak, Eda- Metin Özülkü, Cem Karaca, Suavi, Işın Karaca.. daha niceleri.

Sonra birden yok oldu ve hayatımızdan sessizce çıkıp gitti..

Yıllar sonra, Kuşadası'nın 4 ay önce seçilen Belediye Başkanı Ömer Günel seçim meydanlarında hatırlattı ilk olarak Altın Güvercin'i...

Bugün de uçuruyor.

Evet yıllar sonra bu akşam Altın Güvercin Beste Yarışmasının finali bugün Kuşadası'ında yapılıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dünkü İzmir Fuar açılışı sonrasında bugün de Kuşadası'nda bu yarışmaya katılacak.

Bu arada Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı da özel olarak davet etmiş. Keşke Erdoğan da katılabilseydi... Ne kadar doğru bir tercih olurdu.

Kuşadası'nın genç ve yeni Belediye Başkanı Ömer Günel, Kuşadası için ne doğru ve faydalı ise onu yapmayı kendisine felsefe edindiğini söylüyor. Çok hızlı bir şekilde Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile el ele verip bu yarışmaya hayat veren Başkan Ömer Günel'e merak edilenleri ve merak ettiklerimizi sorduk.

İşte o sorular ve o cevaplar:

SORU: Neden Belediye Başkanlığını tercih ettiniz?

CEVAP: Ben 17 yıldır siyasetin içindeyim. Belediye başkanlığı yapmak istiyordum, başka bir göreve talip olmadım. Çünkü ben hemşehrilerimin yüzündeki gülümsemeye talibim. Onlar hizmet aldıkça, yüzleri güldükçe yaptığım işi şevkle yapıyorum. Yaptığımız iş çok ağır. Evet sorunlu, ekonomisi bozuk, personel rejimi bozuk bir belediye devraldım. Ancak buna rağmen bu zorluklar beni yıldırmıyor. Çünkü diyorum ki, bunu ancak biz yapabiliriz.

Burada cesaretimi Büyükşehir Belediye Başkanım Özlem Çerçioğlu’ndan da alıyorum. Çünkü o beni sürekli yüreklendiriyor.

Onurlu bir iş bu. Sayın rahmetli Bülent Ecevit’in Ortanın Solu kitabında bir bölüm var. Diyor ki; “Neden sivil toplum örgütlerinde çalışmak yerine siyaset yaparsın? İkisi de kamu yararı için çalışıyor. Çünkü STK’larda ihtiyaç sahibine destek olursun. İhtiyacı gidermeye çalışırsın. Ama siyasette kamu gücü sendedir. İhtiyacı ortadan kaldırırsın.” Bu önemli ve onurlu bir bakış açısı. Biz de hizmetlerimizi en iyi şekilde yaparak Kuşadası’ndaki sorunları ortadan kaldırarak, aslında ihtiyaçları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Sosyal belediyeciliğin en güzelini yapmak için çabalıyoruz.

KUŞADASI ÖYLE BİR KENT Kİ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIR YETER

SORU: Seçim döneminde, Kuşadası’na belediye başkanı olursam şunları şunları yapacağım dediğiniz ilk üç şey neydi?

CEVAP: Bizim sloganımız “Güçlü Kuşadası, Güzel Bir Gelecek” sloganıydı, hala kullanıyoruz. Bunlardan bir tanesi köhneleşen, betonlaşan ve çirkin betonlaşan -ki beton her zaman çirkin değildir. Dünyada sanat eseri niteliğinde birçok beton yapı var- Biz de beton da çirkin. Öncelikle estetiğe hızla önem vereceğimizi ve sokaktaki vatandaşımın bu değişikliği farkedeceğini biliyordum.

Nitekim 4.5 aydır yaptığımız girişimler vatandaş da bu algıyı yarattı. Şimdi icraat dönemi. Hizmetlerimizi ortaya döktükçe örneğin, sahil düzenlemesi. Sahil düzenlemesini ortaya koydukça, ardından hizmet binalarını, kamu binalarını hizmete koydukça, aslında Kuşadası öyle bir kent ki önündeki engelleri kaldırın zaten kendiliğinden ortaya bir cevher çıkıyor. Biz bu engelleri ortadan kaldıracağız.

ADİL BİR YÖNETİM GERÇEKLEŞTİRECEĞİM

SORU: Kuşadası'nda hayaliniz nedir? Beş sene sonra yani görev süreniz bittiğinde nasıl bir başkan olarak anılacaksınız?

CEVAP: Güzel eserler bıraktı, şunu şunu şunu o yaptı ve o döneminde adil bir yönetim gerçekleşti demeleri tek hedefim.

SORU: İlk icraatiniz Altın Güvercin oldu. İnsanlar bunu unutmuşlardı neredeyse ama bu sizin de bizim de gençliğimizin Ege'de çok önemli etkinliklerinden birisiydi. Bununla başladınız, gördüğüm kadarıyla çok hızlı sürede organize edildi ve gerçekleşti. Bunda hedefiniz ne?

ALTIN GÜVERCİN'İN 3 YIL İÇİNDE ULUSLARARASI OLMASINI HEDEFLİYORUZ

CEVAP: Altın Güvercindeki hedefimiz 3 yıl içinde uluslararası bir beste yarışmasına dönüşmesini istiyoruz. Türkiye’de daha güçlü bilinen ve Avrupa’da da bilinmeye başlayan yarışma olsun istiyoruz. Çünkü doğru bir üsluba sahip. Müziğin tıkandığı, müziğin birbirini tekrarladığı bir dönemde, böyle altyapısı sağlam, üretkenliği teşvik eden yarışmalara ve aktivitelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden Altın Güvercin sadece Türkiye için değil belki de dünya müziği için önemli katkı koyan bir aktivite olacaktır diye düşünüyorum.

EN ÖNEMLİ AVANTAJIMIZ İKLİMİMİZ

SORU: Dünyada marka şehirler var biliyorsunuz. Gerçi Kuşadası doğasıyla çok özel

bir şehir. Doğa her şeyi vermiş buraya. Siz Kuşadası’nın marka şehir olma yönünde neyiyle ortaya çıkmasını hayal ediyorsunuz. Öyle bir çalışmanız var mı?

CEVAP: Bu konuda o kadar çok malzememiz var ki. Örneğin, Kuşadası'nın bugün göç almasının en önemli nedeni iklimi. Kuşadası’nın iklimine hiçbir yer sahip değil. Doktorlar dahil bu bölgeyi öneriyor, astım hastalarına.

İnanılmaz etkilere sahip bir termal suya sahibiz, Davutlar bölgesinde. Önümüzdeki dönemde termal suyun, termal yatırımların ön plana çıkmasını istiyoruz. Bu amaçla jeoloji mühendisleri odasıyla konuştum. Çok ciddi bir çalışmanın hazırlığını yapıyoruz. Tabi diğer yandan, alternatif turizm alanlarıyla anılmasını arzu ediyorum, termalle anılmasını, iklimiyle arzu ediyorum. Son dönemde özellikle emekli kesimden göç alıyoruz. (İklimden kaynaklı) Bunların altyapılarını yapmamız lazım. Yaş alan insanlarımızın tek başına yaşayabilmelerini sağlayan yatırımların değerlendirilmesi gerekiyor.

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ LİMANI BİZDE

Bizim bir limanımız var dünyanın en önemli limanı. Burası; Efes burada olduğu sürece, Milet burada olduğu sürece, Pirean burada olduğu sürece böyle kalacak. Biz bir hac merkezindeyiz. Bu yatırımı geliştirmemiz lazım. Bir taraftan da kendi iç nüfusunda, kendi iç ekonomisini de dinamik hale getiren bazı planlamalarımız var. Üretim kooperatifleri oluşturma hazırlıkları yapıyoruz. Örneğin zeytin, şeftali ve kirazın en güzel olduğu yer Kuşadası.

SORU: İnanç turizmi bakımından acaba gereği kadar bu bölgeyi kullanabiliyor muyuz?

CEVAP: Bunu yeterinde doğru pazarlayamıyoruz. Buna hizmet aslında Kruvaziyer turizmi.

KUŞADASI'NDAKİ DEĞİŞİMİ HEP BERABER GÖRECEĞİZ

SORU: Son zamanda gelen giden gemiler azaldı diyorlar?

CEVAP: Bu bizim bölgesel politikamızla alakalı. Bunların sonucunda, güvenli ülke görüntümüzü kaybettiğimizde ilk kesilen şey kruvaziyer oldu. Geçen yıl sayı çok düştü.

Bu yıl çok iyiyiz. Ama üç yıl içinde 600’ün üstünde sefer sayısına çıkacağız.

Nitekim ben adaylık dönemimde ve göreve geldikten sonra kruvaziyer acentalarını tek tek ziyaret ettim. Güvenli alışveriş ortamı oluşturduğumuzu, kentimizin arkasında olduğumuzu ve güvenle gelebileceklerini söyledim. Bunu söyledikten sonra bile sefer sayısı arttı. Önümüzdeki hafta, (dünyada iki tane Kruvaziyer Fuarı var. Biri Hamburg’ta biri Miami’de) Hamburg’a gidiyorum. Orada turizmcilere sesleneceğim. Miami fuarı için ciddi bir hazırlık içindeyiz. Orada standımız olacak. Dünyada önemli bir liman olduğumuzu ben değil kruvaziyer başkanları söylüyor. Kuşadası değişiyor, gelişiyor ve bunu zaman içinde hep beraber göreceğiz.

BAŞARILI BELEDİYECİLİK YAPARSAK İKTİDARIN KAPISI AÇILIR

SORU: Cumhurbaşkanı tarafından bir 'CHP’li belediyeler! algısı yaratıldı. CHP’li belediyeler iş yapmaz, şehri yönetemez algısını da yerleştirmek istiyor. Bu neden kaynaklanıyor? Bu algıyı değiştirmeye talip misiniz?

CEVAP: Tabi belediyeciliğin ulusal iktidara giden önemli bir yol olduğunu düşünüyorum. Biz eğer başarılı belediyecilik yaparsak Türk halkı bize ulusal iktidarın kapılarını açacaktır.

Nitekim belediyelerimiz bugün nüfusun % 60’ına hitap eden belediyeleri yönetiyor. Demek ki halk CHP belediyelerine güveniyor. Bize düşen görev canımızı dişimize takarak gece gündüz çalışarak bu güvene layık olmak. Ben bunu başaracağımıza inanıyorum. Geçmişte bir çok konuda hepimiz ders aldık. CHP bu ülkenin en zorlu günlerini göğüslemiştir. Bugün bir refahtan bahsediliyorsa, CHP’nin yarattığı ekonominin ve sisteminin bir sonucudur.

TÜRKİYE'NİN MALLARI SATILARAK YARATILAN REFAHIN SONUNA GELİNDİ

Türkiye’nin malları satılarak, her şey özelleştirilerek bir refah yaratıldı. Ancak bugünkü ekonomik krizi yaşamamızın nedenlerini halkımız iyi değerlendiriyor. Yaratılan refahın bir üretimden kaynaklanmadığını, var olan kaynakların satılmasıyla ortaya çıktığını bütün ekonomistler söylüyor. Tekrar üretim düzenine girmemiz gerekiyor ve bunun başlayacağı yer belediyeler.

SORU: Ak Parti’nin iktidar yürüyüşü hikayesi de belediyelerden başlamıştı. Yıllar sonra ilk defa İstanbul el değiştirdi. Üç büyük şehri CHP bugün kazandı. Sizin dediğiniz gibi Türk halkı yerel seçimler aracılığıyla Türkiye'nin % 60 yönetimini CHP'ye verdi. Ama diğer tarafta da iktidar farklı ve hala Ak Parti'de. Bu koşullarda bir çıkış noktası yakalayabilir mi bir belediye başkanı? Yoksa iktidar size engel olur mu?

TÜRK HALKI CHP'YE GÜVENMEK İSTİYOR

CEVAP: Ben şöyle bakıyorum bu duruma, Türk halkı CHP’ye güvenmek istiyor, güvenmiyor. Bu fırsatı bize belediyelerde verdi. Buyurun verdik yetkiyi bakalım, nasıl çalışıyorsunuz? Bunu görmek istiyor. Ancak ulusal iktidarın CHP’de olmaması bazı hizmetlerimizi geciktirecektir maalesef.

Nitekim ülke öyle bir politize oldu ki senden benden ayrımı çok keskinleşti. Ancak biz kendimize güveniyoruz, yaşadığımız kentlere, bu kentlerdeki hemşerilerimize güveniyoruz. Buna güvenerek bu görevlere talip olduk. Ben bu dönem CHP belediyelerinin tamamının bunun farkında olduğunu ve başarmak zorunda olduğumuzu bildiklerine inanıyorum. Biz bize güvenenlerin yüzünü yere eğmeyecek şekilde bütün gücümüzle bize verilen görev süresince her şeyi yapmak zorundayız ve başarmak zorundayız.

BİZ BAŞARIRSAK CHP'NİN İKTİDAR YOLU AÇILACAKTIR

SORU: Belediyeler ve belediyecilik yapma noktasındaki başarılar CHP’nin iktidara giden yolda önünü açacağına inanıyor musunuz?

CEVAP: Tabi ki. Aksi takdirde bu yolda çok geriye gideceğimizi düşünüyorum. Biz başarmak zorundayız. Başarabilirsek eğer önümüzdeki dönemde iktidarı CHP elde edecektir.

SORU: Siyasetteki hedefiniz nedir?

SİYASET YAPMAYI SEVİYORUM

CEVAP: Hedefim öncelikle bana verilen 5 yıllık görevi onurlu bir şekilde tamamlamak. Siyaset yapmayı seviyorum, ondan sonrası için de partim bana ne görev veriyorsa ve ben o görevi hak ediyorsam her görevi yapmaya hazırım.

SORU:Peki hiç öz eleştiri yapıyor musunuz? Partimizin belli konularda eksiğimiz var dediğiniz konular var mı?

CEVAP: Tabii her gün yapıyorum.

SORU: Peki bu öz eleştirileri merkeze ulaştırabiliyor musunuz?

BU DÖNEM PARTİMİZ BAŞARIYI ŞANSA BIRAKMIYOR

CEVAP: Tabi ki, bizim partimizin bu konuda kulağı açık. Bu dönem parti genel merkezi de başarıyı tesadüfe bırakmıyor. Danışman kurulu oluşturuldu, bizi destekleyecek merkezler kuruldu. Tek vücut oldu CHP, başarabildiğini gördü. Daha heyecanlıyız, daha istekliyiz.

SORU: Geçtiğimiz günlerde Rahmi Koç ziyaretinize geldi. Sanırım onunla bir müze projeniz var. Rahmi Bey'le müze ne aşamada, başka hangi iş dünyasından önemli insanlarla konuşup buraya çağrı yapmayı ve hangi yatırımları önermeyi düşünüyorsunuz.

RAHMİ KOÇ ŞEHRİMİZE DENİZCİLİK MÜZESİ YAPACAK

CEVAP: Rahmi Bey’in ziyareti çok önemliydi, ilk defa gelmiş belediyeye. Sağolsun onurlandırdı bizi ziyaret etti. Kendisine bizim Güvercin Ada diye tabir ettiğimiz adadaki bir iç kalede bir müze yapma önerisinde bulundum, bir denizcilik müzesi. Kendisi bununla ilgilendi, bana dönüş yaptı ve ön çalışmaları yapabilmek için oranın haritaların istedi ve aynı gün gönderdik. Denizcilik müzesini hayata geçireceğiz. Tabi ki Kuşadası’na yatırım yapabilecek özellikle ulusal markalar konusunda deneyimli firmaların hepsine gideceğim. Kuşadası’nın bu tip yatırımlara ihtiyacı var.

BİZDE BÜROKRASİ YOK, KUŞADASI YATIRIM İÇİN DOĞRU YER

SORU: Cazip ne sunacaksınız onlara?

CEVAP: Kuşadası Belediyesinin mülkleri var, birlikte proje geliştirebiliriz. Burada bürokrasi diye bir şey yok. Çözebiliyorsak hemen çözebiliyoruz. Yatırımcılara her kolaylığı sağlayabiliyoruz. Yatırımcıların önüne biz de projeler koyuyoruz, onların projelerini de dinliyoruz. Kuşadası biraz önce anlattığım nedenlerle hala çok önemli.

Her yatırımcı Kuşadası gibi bir yerde yatırım yapmak ister, çünkü dönüşü çok hızlı. Ortadoğu'dan gelen yatırımcılar da var onları da dinliyoruz. Kuşadası yatırım için doğru yer.

SORU: Kuşadalılara söyleyeceğiniz üç şey ne olur 5 yıl için?

CEVAP: Kendilerine güvenmelerini, bana güvenmelerini ve Kuşadası’nın yeniden ayağa kalması için gövdeleriyle beraber taşın altına girebilmelerini isterim.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler