Nevruz Bayramı Kimindir

Kazakistan Nevruz Bayramı’nı kutluyor ama öyle yasak savma biçiminde değil.

Nevruz’un bir Türk bayramı olduğunun bilincinde olarak ve büyük bir ciddiyetle.

Nedir Nevruz Bayramı?

Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı Türkiye'de 21 Mart'ta kutlanmaktadır.

 Baharın gelişini simgeleyen  Nevruz bayramı birçok ülkede büyük bir coşku ile kutlanıyor Bazı ülkelerde Nevruz  yeni yıl anlamına geliyor. Kışın etkisini yitirip, baharın etkilerinin iyice kendini göstereceği tarihler yaklaşırken kutlanan Nevruz'un tarihi kökenleri oldukça eskiye dayanıyor

Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın  ilk gününü simgeler. Günümüz İran'ında da Nevruz bir şenlik olarak kutlanır. Kimi topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, bazıları Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlama simgesi olarak  22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatildir.

Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.

2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 seneden beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül – 2 Ekim 2009 tarihleri içerisinde Abu Dhabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne almıştır

. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.
Kelimenin aslı eski Farsçadan geliyor. Yeni anlamındaki nava ve gün ışığı/gün kelimeleri bir araya getirilerek ortaya çıkmıştır. Anlamı "yeni gün/günışığı" dır ve günümüzün Farsçasında da hâlâ aynı anlamda kullanılır.(nev: yeni + ruz: gün; anlamı "yeni gün")
Nevruz teriminin tarihte ilk yer aldığı kayıtlar, M.S. 2. yüzyıldaki Pers İmparatorluğu kayıtlarıdır, ancak bundan çok daha öncesindeki (yaklaşık MÖ 648 ve 330 yılları arasında) Pers İmparatorluğu altında yaşayan değişik milletlerin Pers Şahına Nevruz gününde hediyeler getirdiğine dair bilgiler mevcuttur.

Nevruz diğer Türk devlet ve topluluklarında da kutlanılır. Bunlardan Azerbaycan'da Novruz, Kazakistan'da Nawrız meyramı , Kırgızistan'da Nooruz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Mart dokuzu Kırım Türklerinde Navrez, Batı Trakya Türkleri'nde Mevris adları ile anılır.

Farsça'da yazılışı Nouruz'dur. Türk kökenli bir devlet olan Kazakistan'da Navrız meyrami adı ile kutlanan Nevruz Arnavutluk'ta ise Sultan Nevruz olarak adlandırılır.

Nevruz geleneği tarihin en son Buzul Çağı'nın bitmesinden hemen önceki günlere yani 15.000 yıl öncesine dayanır. Efsanevi Pers Kralı Cemşid, Indo-Iranlıların avcılıktan hayvancılığa ve yerleşik yaşama geçişini simgeler. O çağlarda mevsimler insanoğlunun hayatında günümüzdekinden daha yaşamsal bir önem taşıyordu ve yaşamla ilgili her şey dört mevsim ile yakından ilgiliydi. Zor geçmiş bir kıştan sonra gelen bahar, doğa ananın  çiçekler, yeşillenen bitkiler uykusundan uyanması ve ineklerin yavrulaması, insanoğlu için büyük bir fırsat ve bolluğun canlanması demekti. İşte böyle bir dönemde bu Nevruz kutlamalarını başlatanın Kral Cemşid olduğu söylenir. İran evrenbiliminin mimarlarından ve Zerdüştlerin Peygamberi olan Zerdüşt birçok bayramın kurumsallaşmasını sağlayan kişidir. Nevruz, "belki de" Zerdüşt tarafından kurumsallaştırılan bayramlardan biridir.

Kazakistan’da Nevruz  ülke genelinde  her yıl coşkuyla kutlanır.

Geçen yıl Nevruz kutlamalarına katılan Astanalılara hitaben konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Nevruz’un dedelerden bugünlere kutlana gelen bahar bayramı ve yeni yılın başlangıcı olduğunu söyledi.. Baharın ilk günlerinde insanların, kardeşlerin ve akrabaların bir araya gelerek küskünlerin barıştığı ve yardımlaşmanın yapıldığını hatırlatan Nazarbayev, Nevruz’un Kazakistan haklarına barış ve huzur getirmesi dileğinde bulundu.Nazarbayev, Kazakların en zor zamanlarında bile birlik ve beraberliklerini koruduğunu ve aydınlık geleceğe güvenle ilerlediğini kaydetti.

Havanın eksi 17 derece soğuk olmasına rağmen bu yıl ki kutlamalara yaklaşık 10 bin kişi katıldı.Kazakistan’da Nevruz bir ay boyu kutlanıyor. İklim koşullarının  soğuk olduğu bölgeler Nevruz’u Nisan ayının sonlarına kadar kutlayabiliyor.
Nevruz kutlamalarına katılanlara Astana valiliği kurduğu çadırlarda Nevruz Koje, pilav ve et ikramında bulunuluyor.

Kutlamalar  Bayterek ve Bağımsızlık Meydanı'nda yapılacak havai fişek gösterileriyle devam ediliyor.. Kazakistanlılar bu yıl Nevruz nede3niyle beş gün tatil yapacak.

Kazakistan Nevruz’u her yıl coşkuyla kutlarken Türkiye bu bayramı Kürtler kutluyor diye

Onlara bırakıyor ve üstüne bir de yasaklıyor.

Ülkemizde de Nevruz nedeniyle polis yolları kapatıyor..

Nevruz Türklerin kutladığı bir bayramsa biz neyiz?

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.