NASA, Ay'a nükleer santral kurmak için bakanlıkla çalışıyor

NASA, Ay'a nükleer santral kurmak için bakanlıkla çalışıyor

NASA, Ay'a nükleer santral kurmak için, Enerji Bakanlığı ile ortak konsept tasarımları geliştirmeyi amaçlayan üç sözleşme duyurdu.

NASA'nın Artemis göreviyle, insanlar 2025'te Ay'a iniş yapacak. Ancak astronotların burada kalıcı bir üs kurabilmek için sürdürülebilir enerji kaynağı şart.

Son zamanlarda Mars ve Ay için uzay çalışmalarına hız kazandıran ABD, insanların uzay ortamında enerji ihtiyacını karşılayacak yeni bir proje üzerinde çalışıyor.

Geçtiğimiz yıl ABD Enerji Bakanlığı, insanlığın zorlu uzay ortamlarında uzun süre kalabilmesini sağlayacak, “fizyon yüzey güç sistemi” ismi verilen santraller için resmen inşa talebinde bulunmuştu.

NASA, yeni sözleşmeler duyurdu

NASA, Ay'a nükleer santral kurmak için, Enerji Bakanlığı ile ortak konsept tasarımları geliştirmeyi amaçlayan üç sözleşme açıkladı.

ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Idaho Ulusal Laboratuvarı'nın direktörü John Wagner, projeyi “ABD'nin Ay'da nükleer enerji kurmasına yönelik oldukça ulaşılabilir bir ilk adım” olarak nitelendirdi.

Her biri 5 milyon dolar

12 aylık üç sözleşmenin her biri 5 milyon dolar değerinde ve Ay'ın acımasız ortamında 40 kilovatlık bir fisyon güç sistemi için ilk tasarım konseptlerini finanse edecek.

2026 yılında hazır olacak

ABD'nin Mars ve Ay'a reaktör kurma projesi iki aşamadan oluşacak. Birinci aşamada reaktörün tasarımı oluşturulacak ve ardından ikinci aşamaya geçilecek. Bu aşamada ise bir test rreaktörü geliştirilecek ve reaktörün uçuş-iniş sistemleri 2026 yılına kadar hazır olacak.

Kurulacak reakötörün ihtiyacı karşılayabilmesi için en az 10 kilovatlık kesintisiz elektrik üretimi yapabilmesi gerekiyor. Enerji Bakanlığı, Ay veya Mars'taki enerji ihtiyacını karşılamak için birden fazla reaktör kurulacacağını belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler