NAFTA da 'Yerli ve Milli' Oluyor

NAFTA da 'Yerli ve Milli' Oluyor

Kanada ve ABD, Pazar gecesi, Meksika ile birlikte,Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (NAFTA) "yeni, modernleştirilmiş" versiyonunu yürürlüğe koyduklarını açıkladı.

 Kanada ve ABD, Pazar gecesi, Meksika ile birlikte,Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (NAFTA) "yeni, modernleştirilmiş" versiyonunu yürürlüğe koyduklarını açıkladı.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, ortak bir açıklama yaparak yeni anlaşmayı duyurdu:

Yeni ve Modern NAFTA

"Bugün Kanada ve ABD; Meksika'nın da dahil olduğu bir antlaşma imzaladı. 21. yüzyıla uyarladığımız, 'yeni ve modern' NAFTA'yı yürürlüğe koyduk: Yeni ismi ABD-Meksika-Kanada Anlaşması ''United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA)" oldu.'' dedi.

Serbest Ticaret Yalnızca Amerikanlara

"USMCA; işçilerimize,çiftçlerimize, çiftlik sahiplerimize ve işlerimize daha serbest bir pazar, daha adil bir ticaret, kuvvetli bir ekonomik büyüme getircek, yüksek standartlı bir ticaret anlaşmasıdır." sözleri eklendi.

"Bu anlaşma, orta sınıfı güçlendirecek, Kuzey Amerika'yı memleketi kabul eden yarım milyar insana maaşı yüksek işler ve yeni imkanlar yaratacak." denildi.

 USMCA, 24 yıllık NAFTA'nın yerini almış bulunuyor. NAFTA'nın yeniden masaya yatırılması, ABD Başkanı Trump'ın ABD fabrika ve iş olanaklarına zarar verdiği gerekeçesiyle NAFTA'dan çekileceğini açıklaması üzerine olmuştu.

Yeni anlaşmanın isminde ise, 'serbest ticaret'in geçmemesi, 'Serbest ticaretten hoşlanmıyoruz.Memnuniyet ilişkisine ve kendi çıkarlarımıza dayalı ticareti savunuyoruz.' diyen Trump'ın bir tercihi olarak görülüyor. Uzmanlar ise yaptırımlar dolayısıyla müttefiki kalmayan ABD'nin, NAFTA'ya geri döndüğünü; uluslararası topluma sunmadığı serbest-adil-özgür ticareti NAFTA ülkelerine suncağını söylüyor.

Açıklamada, 'Kuzey Amerika'yı memleketi kabul eden' sıfatının kullanılması da dikkat çekti. Trump'ın seçim vaadi olan 'Amerikan milletinin çıkarlarını koruma' maddesinin, ticarette de öncelenecek ölçüt olduğu öngörüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler