N GAZETE ÖZEL HABER: KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE "TARİHİ" VURGUN!

N GAZETE ÖZEL HABER: KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE "TARİHİ" VURGUN!

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin “Bedesten Çarsısı Sağlıklaştırması İkmal İnşaatı” tarihi alan restorasyon projesinde, yüklenici müteahhit firmalara maliyet fiyatlarının çok daha fazla üzerinde ödeme yapıldığı Sayıştay Raporları ile belgelendi.

C.EREN ÇELİK/ÖZEL HABER

Konya Büyükşehir Belediyesi'nde yaşanan "BALLI İHALE" vurgunu Sayıştay raporlarına yansıdı, belediyenin ihale şartnamesinden farklı miktardaki ürünlere ödemeler yapılması yolu ile müteahhit firmalara milyonlarca lira fazla para ödediği ortaya  çıktı...

BALLI İHALE VURUNU Konya Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi "BEDESTEN ÇARŞISI SAĞLIKLAŞTIRMASI" projesini ihaleye çıkarması ile başladı...
 

İhaleyi Ankara merkezli GÖKALP PROJE MÜŞAVİRLİK A.Ş kazandı... Ancak ne olduysa bundan sonra oldu...

30.815.870,90 TL bedelle ihaleye çıkarılan projede, yaklaşık maliyette tespit edilen fiyata göre yüksek fiyat verilen bazı imalat kalemlerinin miktarları artırılarak yapıldı öte yandan düşük fiyat verilen bazı imalat kalemlerinin hiç ya yapılmadı yahut düşük miktarda yapıldı.

BALLI İHALE VURGUNUNDA sistem şöyle işledi...

İhale maliyet cetvelinde çok çok küçük miktarlar tespit edilen kalemlere ihaleyi kazanan GÖKALP PROJE MÜŞAVİRLİK A.Ş bu maliyet kalemleri ihale bedeli içerisindeki en yüksek birim fiyata sahip olmasına rağmen 4-5 kat teklif vererek ihaleyi kazanıyor...

Bu ilk bakışta anlamsız hatta ihaleyi kazanan firmanın  "zararına iş yaptığı" görüntüsü veren ihale teklifinin hikmeti ise ihale kazanıldıktan sonra ortaya çıkıyor...

İhale bedeli içerisinde en fazla birim maliyete sahip olsa da işin tamamında çok küçük miktarda kullanılması gereken malzeme yahut uygulamalar tam 400-500 kat arttırılarak belediyeye fatura ediliyor.

Örneklerini verecek olursak;

Mesela ikmal ihalesinde yaklaşık maliyette tespit edilen fiyatı 10,16 TL olan “Ahşap üzerine bot vernikle cila yapılması” iş kalemine 38,80 TL fiyat teklif ediliyor ve bu projede toplam 160 m2 alanda bu uygulamanın gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Ancak ihaleyi alan GÖKALP PROJE MÜŞAVİRLİK A.Ş 160 m2 alan için bu uygulamanın gerçekleştirilmesi öngörülmesine rağmen, bunu tamı tamına 61.453,93 m2'de uyguluyor ve projenin bu kalemi için ön görülen bedelin 4 katı olan 2.201.382,83 TL ödeme alıyor.

Yine yaklaşık maliyette tespit edilen fiyatı 7,15 TL olan  “200kg çimento dozlu tesviye tabakası yapılması” iş kalemine 29,10 TL fiyat teklif ediliyor ve bu işin 111,02 m2'lik alanda uygulamasının yapılacağı ihale şartnamesinde belirtiliyor.

Ne var ki ihaleyi kazanan firma 111.02m2 yerine tamı tamına 40.540,04 m2 alanda uygulama yapıyor.Bunun sonucunda da yaklaşık dört katı yüksek fiyattan 1.134.900,56 TL'yi Konya Büyükşehir Belediyesi'nden tahsil ediyor.

 

Gelelim bir başka vurgun kalemine...

Sayıştay raporlarına göre maliyette tespit edilen fiyatı 25,25 TL olan “Klasik ve basit demir parmaklık, demir kapı, camekan ve pencere sökülmesi” iş kalemine 63,05 TL fiyat teklif edilmiş ancak yaklaşık maliyette 2.720,00 m2 imalat öngörüldüğü halde 26.756,99 m2 imalat yapıldığı ortaya çıkıyor. Burada belediyenin fazladan ödediği rakam ise iki buçuk katı yüksek fiyattan 1.616.729,55 TL.

Bitiyor mu? Tabii ki bitmiyor...

Sayıştay raporunun 19.Sayfasından aynen aktaracak olursak "Yaklaşık maliyette tespit edilen fiyatı 5,10 TL olan 23.152 poz nolu “Kare ve dikdörtgen profillerle pencere ve kapı yapılması ve yerine konulması” iş kalemine 17,46 TL fiyat teklif edilmiş ancak yaklaşık maliyette 189,79 kg imalat öngörüldüğü halde 41.231,62 kg imalat yapılmıştır. Bu imalat için yaklaşık üç buçuk katı yüksek fiyattan yapılan ödeme miktarı 703.115,85 TL’dir."

konya-1.jpg

Yani bu ticaret dehası (!) şirketimiz ihalenin asıl yekün tutan kalemlerine, geleceği çok iyi görerek (!) 3-4 katı fiyat vererek ihaleyi kazanıyor...

Sonrasında bu büyük çaplı para tutan malzemelerin yahut uygulamaların kullanım alanını 400-500 kat arttırarak devasa bir vurguna imza atıyor,Konya Belediyesi de kalkıp "Arkadaş sen ihaledeki uygulama alanını 400-500 kat artırmışsın hayırdır? Ben sana bu parayı ödemem" demiyor, tıkır tıkır ödemeleri yapıyor...

Ödeme yapmak ne kelime,bu ticaret dahisi (!) firmamız ve Konya Belediyemiz sayesinde ihale sözleşme bedeli %50 artırılıyor ve 15.404.803,90 TL tutarında ek sözleşme yapılarak iş bitiriliyor.

Peki ne kadar bedelle ihaleye çıkmıştı bu proje? 30.815.870,90 TL değil mi?

Sayıştay Raporu projenin 3 ayrı etap halinde ihaleye çıktığını,ilk iki ihalenin GÖKALP PROJE MÜŞAVİRLİK A.Ş, 3.ihalenin ise SU YÜKLENİM İNŞAAT tarafından kazanıldığını belgelerken, proje için 2017 itibariyle harcanan rakamın tam 83 milyon TL olduğunu da devletin kayıtlarına geçiriyor...Daha bu rakama KDV dahil değil!

Yani ihaleye çıkış bedeli ile harcanan rakam arasında 53 milyon TL var...

Bu arada Sayıştay Raporu aynen ilk 2 ihaleyi kazanan GÖKALP PROJE MÜŞAVİRLİK A.Ş'nin izlediği yolu izleyen 3. ihalenin kazananı SU YÜKLENİMİ İNŞAAT firmasına da Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından fazla ödeme yapıldığını kayıtlara geçirmiş.

Sayıştay Raporunun SU YÜKLENİMİ İNŞAAT'a yapılan bu fazla ödeme ile ilgili bölümünde aynen şu ifadeler kullanılmakta:

"...granit parke ve bordür altına tesviye tabakası yapılması için kullanılan bu imalatın bir önceki ihalede döşenen tüm parke için kullanıldığı ortada iken Su Yüklenim İnşaat taahhüdündeki 3 üncü ihalede yaklaşık maliyet cetvelinde 27.000 m2 granit döşeme imalatına yer verildiği halde sadece 200 m2 için tesviye tabakası imalatına yer verilmesi, yüklenicinin de 2017 yılı sonunda ödenen 9 nolu hak edişte miktarı 9.591,18 m2’ye ulaşan söz konusu imalat için yaklaşık maliyet fiyatı 9,03 TL olmasına karşı 34,83 TL fiyat teklif etmesine yol açmış ve Belediyenin sadece bu poz için yüzbinlerce TL fazla ödeme yapmasına sebebiyet vermiştir."

konya-2.jpg

İşin daha ilginç olanı ise Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Sayıştay'ın bu raporuna karşılık, gerçekleştirilen ödemelerin fahiş derecede artmasına yol açan ve ihaledeki şartnamesinde belirtilen uygulama alanının 400-500 kat fazlası alanda yapılan uygulamaları “imalatın kısıtlı bir alanda yapılmasının öngörüldüğü ancak esnaftan gelen yoğun talep üzerine imalat miktarının artış gösterdiği” gibi komik bir şekilde savunuyor olması...

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler