Morgan Stanley'den korkutan uyarı: Dolardaki yükseliş krizin habercisi

Morgan Stanley'den korkutan uyarı: Dolardaki yükseliş krizin habercisi

Morgan Stanley dolardaki son yükselişin hisse senetleri de dahil riskli varlıklar için risk oluşturduğunu ve geçmişte dolarda yaşanan benzer rallilerin ekonomik krizlerle sonuçlandığını belirtti.

Dünyaca ünlü finans kuruluşu Morgan Stanley'den dolardaki yükselişle ilgili korkutan tahmin geldi.

Son aylarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu yıl birçok para birimi karşısında değer kazandı.

Euro, dolar karşısında 2002'den beri en düşük seviyeye, sterlin de tarihi düşük seviyeye geriledi. Dolar endeksi yılbaşından bu yana yüzde 19 yükselirken, ABD borsaları yüzde 23 geriledi.

EKONOMİK KRİZLE SONUÇLANABİLİR

Bloomberg HT’de yayınlanan habere göre, Morgan Stanley ABD Kıdemli Stratejisti Michael Wilson paylaştığı bir notta 2008 küresel finansal kriz, 2021 borç krizi ve 2000'de teknoloji hisselerindeki 'dot-com balonu'na atıfta bulunarak "Tarihsel olarak bakıldığında dolardaki yükseliş genelde ekonomik/finansal krizlerle sonuçlanır" değerlendirmesini yaptı.

Wilson ABD'de S&P 500 Endeksi'nin bu yıl sonunda veya gelecek yılbaşında 3 bin-3 bin 400 seviyesine gerileyeceğini öngördü. Bu da şimdiki seviyeden yaklaşık yüzde 13 civarında düşüş anlamına geliyor.

'SON ÇEYREK BİLANÇOLARI YÜZDE 10 DÜŞEBİLİR'

Dolardaki yükseliş ABD'li şirketlerin uluslararası satışlarını sekteye uğratırken Morgan Stanley dolar endeksindeki her yüzde 1'lik değişimin kârlılıklara yüzde 0,5 olumsuz etkisi olduğunu öngördü. Wilson, S&P 500'de son çeyrek bilançolarının dolardaki güçlenme, artan girdi maliyetleri gibi etkilerle yaklaşık yüzde 10 düşebileceğini belirtti.

Uzman ayrıca diğer merkez bankalarının tarihsel bazda en şahin sıkılaşma politikalarını uygulamasına rağmen dolardaki yükselişin şaşırtıcı olduğunu ifade etti.

İNGİLTERE'DEN 'ACİL' FAİZ HAMLESİ BEKLENİYOR

Sterlinde yaşanan tarihi düşüşün ardından gözler açıklama yapması için İngiltere Merkez Bankası'na çevrildi. Piyasada kasım ayına kadar 200 baz puan faiz artışı fiyatlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler