MIT çalışmasına göre Akdeniz kuruyacak. Kıbrıs’a Su Götüren Projenin  önemi artıyor.

MIT çalışmasına göre Akdeniz kuruyacak. Kıbrıs’a Su Götüren Projenin önemi artıyor.

10 Haziran 2020 de Journal of Climate, dergisinde yayınlanan bir araştırmada bölgemizi ilgilendiren çok önemli sonuçlar yer alıyor.

  Yayınlanan çalışmada Akdeniz havzasında Kış ve yağışlı dönemde düşen yağışların yakın gelecekte %40 oranında azalacağı belirtildi.Birçok yağış modeli sonuçlarının biraraya getirilip değerlendirilmesiyle yapılan çalışma dünyanın  bazı coğrafyalarında yağışlarda artış öngörüldüğü halde  Akdeniz bölgesinde yağışların büyük oranda azalacağı  ortaya çıktı.

123.jpg

MIT’in web sayfasında yer alan çalışmada Akdeniz bölgesindeki yağış azalmasının coğrafik ve meteorolojik açıdan açıklaması da yapılmış.

Çalışma, MIT  mezunu uzman  Alexandre Tuel ve Fas Politeknik Üniversitesi Çevre ve İnşaat Mühendisliği bölümü profesörü  Elfatih Eltahir tarafından yapılmış. Uzman Tuel Akdeniz coğrafyasının çok özgün olduğunu belirtirken Prof. Eltahir de bu sadece bir projeksiyon değil halen yaşanan bir eğilim. Özellikle Doğu Akdeniz’de ve Kuzey Batı Akdeniz’de yağışların daha şimdiden azaldığını görüyoruz açıklamasını yaptı.

 

Akdeniz konusunda teknik ve hidropolitik çalışmaları bulunan  İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Öğretim Görevlisi Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız yapılan  çalışmadan elde edilen sonuçları şöyle değerlendirdi.

“Kıbrıs’a boru ile su götürme projesinin çok stratejik bir proje olduğunu belirten Yıldız, bu konuda yaptığım tüm açıklamalarda bu projenin öneminin 10 yıl sonra çok daha iyi anlaşılacağının altını çiziyorum. Bu çalışma beni doğruluyor. Bölge hem hidrolojik hem de politik olarak çok kritik bir dönem yaşıyor. Bu durumdan ortaya çıkabilecek sonuçları öngörebilen ve buna göre hazırlık yapan ülkeler kazançlı çıkacak. Akdeniz’in geleceği  artık Orta Doğu’nun geleceğinden ayrılamaz. Orta Doğu Akdeniz olarak birlikte ele alınmalı. KKTC üzerinde yeniden uygulamaya konmak için hazırlanan uluslararası planlara da dikkat edilmeli “


screenshot-1-009.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler