Milli Piyango bayilerini Demirören vurdu

Milli Piyango bayilerini Demirören vurdu

Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz, özelleştirme sonrası kâr marjlarının düşürülmesiyle 20 bin bayinin mağdur olduğunu belirterek, “Bir fedakarlık yapılacaksa devlet de, şirket de, bayi de yapsın” dedi.

Milli Piyango’nun el değiştirdikten sonra kar marjlarının ciddi oranlarda düştüğünü dikkat çeken Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz, şunları söyledi:

“Bayilerimizin kâr marjı brüt yüzde 15’den tüm kesintilerden sonra yüzde 9,7’ye düşüyordu. Varlık Fonu ihaleyi Sisal Şans’a 9,5’la veriyor. Şimdi ise Sisal da bayilere ‘ancak brüt 5, net yüzde 4,25 ile verebiliyoruz’ diyor. Üstelik, koronavirüs salgınının hepimizi yıprattığı, esnafımız ve tüm toplum üzerinde ağırlığını hissettirdiği bu zorlu süreçte biz kâr marjlarında bir artış beklerken, yarı yarıya düşmesi gezici ve sabit olmak üzere 15 bin civarında  piyango-şans oyunları bayisi ile 5 bin civarında İddaa bayisi olmak üzere 20 bin civarında bayimizin bu özelleştirmeden dolayı mağduriyet yaşamasına yol açmıştır.”

"FEDAKARLIK YAPILACAKSA DEVLET DE ŞİRKET DE YAPSIN"

Poyraz, mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerle sürekli görüştüklerini ancak sorunun henüz çözülmediğini, koronavirüs sürecinde de esnafın zor durumda olduğunu belirterek taleplerini açıkladı:

"Biz şunu söylüyoruz. Bir fedakarlık yapılacaksa devlet de, şirket de, bayi de yapsın. Biz net 9,7’den 2 puan düşmeye razıyız. Anayasanın 173. maddesinde yer alan;  ‘devlet esnafı korur’ hükmüne  istinaden ve mekanizmanın çalışabilmesi için bizim kesinlikle net kâr marjımızın yüzde 7’nin altına düşmemesi lazım. İhaleyi alan şirketin iş hacminin artması bizler için de önemli. Mağduriyetlerin yaşanmaması adına bir geçiş süreci olmalı. Varlık Fonu’na büyük sorumluluk düşüyor. Varlık Fonu, sektörün daha da ileri gitmesi açısından olumlu anlamda yol gösterici olmalı. Alışkanlıkları terk etmek kadar zor bir şey yok. Geleneksel düzenimiz devam etmeli. Bizler günübirlik sürdürüyoruz işlerimizi. Bayilerimiz Türkiye geneli 20’nin üzerinde Milli Piyango Şubesi Satış Ofisinden günlük hizmet almaya devam etmeli. Ofislerin yaptığı hizmetin internet, kargo üzerinden merkezi şekilde yürütülmesi çok zor. Bir de bayilerimiz işletme kartıyla, kredi kartıyla piyangosunu temin etmeye devam etmeli. Bu işlemlerin bu şekilde yürütülmesi şirketin de işlerini kolaylaştıracaktır. Bunlar olmayacak şeyler değil.” 

NE OLMUŞTU?

Milli Piyango İdaresi’nin lisans hakkını; Piyango, Hemen-Kazan, Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara ve Süper Loto oyunları ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek benzer şans oyunlarına ilişkin lisans düzenleme hakkı 49 yıl süreyle Türkiye Varlık Fonu'na devredilmişti. Türkiye Varlık Fonu'nun Milli Piyango oyunlarının düzenlenmesine ilişkin gelir paylaşımı esasına dayanan 10 yıl süreli hizmet alım sözleşme süreci tamamlandı. Ağustos ayından itibaren 10 yıl boyunca Milli Piyango, Demirören ve İtalyan ortağının Sisal Şans Ortak Girişimi tarafından işletilecek. Şu an yeni dönem için yapılacak işlem ve düzenlemeler devam ediyor. Demirören Grubu, başka bir ortaklıkla daha önce de İddaa ihalesini kazanmıştı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler