Şevket Bülent Yahnici

Şevket Bülent Yahnici

MILLI MUCADELEYI IYI OKUMAK VE YABANCILARA IYI OKUTMAK...

100 yıllar sonra bizi milli mücadeleye getiren şartlar...

Derdini, haklılığını, ne yapıp ne yapmadigini, en gerilerden tutunuz da günümüze kadar gelen tarih yolculuğunda neyi nasıl düşünüp de böylesi davranmış olduğunu anlatmada pek başarılı olduğu soylenebilen bir Millet değiliz.
Tarihe, kültüre ( hars) , medeniyete dair ortaasya bozkirlarindan bu tarafa getirdiğimiz ; ya da tersi bir ifadeyle ortaasyaya kadar ( bozkır kultur dairesi - M.Turhan) uzanan bir uzun geçmişi yaşadık.

Dile kolay "...dörtnala gelip uzak Asya'dan bir kısrak başı gibi Akdeniz'e uzanan" bir memleket olabilmenin yolu, zorluğu nelerdi? Ergenekon'da " demiri eritene kadar sabrederek beklenecek dortyuz sene..."
Çin Seddine sırtını dayarken ötede, bu yanda Adriyatik'e dayanacak bir hareketlilik, canlılık...

Ati bozkir kultur dairesinden getirip, islam kultur dairesinden geçirip batıya süren bir kader...( Yine M.Turhan- Kültür Degismeleri) Sonra "...her yaz şimale doğru asırlarca bir koşu..."

Med/Cezir...Sakarya'ya kadar suyun çekilmesi...Polatli/Haymana SON KALE : ANKARA...

Ankara ve çevresinde ( o yıllarda yabancı bir haritada "kemalist" diye vasiflandirilacak ) bir avuç vatan (!) toprağı...

Sevr'de ve Mondros'ta yok oluşun kabulü...Türk tarihinin en acı, en kapkara iki belgesi/imzası...Ödeme kaabiliyeti olmadığı bilinen bir tuccardan senet almak gibi birsey...
İşte o zaman alacaklilar kapıya dayanır.Dayandilar da zaten...

İŞTE BURADAN MILLI MUCADELE DOGDU...MUDAFA-I HUKUK BUDUR...KUVVA BUNUN ICIN VARDIR...Ne alıp da odememistik? ..
Önce Canakkale'yi sorgulamaktan başlamak gerek...Dünyanın " en kesif ordularının dördü, beşi " neden, niçin, ne hakla "yukleniyor" du?...Hem kendileri gelmiş, hem de somurmekte oldukları zavallı sömürge ülkelerinin askerlerini üzerimize salmışlardi...Topyekun ,yuzbinlerce gencinin telef olması pahasına bir halk CANAKKALE GECILMEZ derken vatan evlatları bir tek gerekçe ile ölüme kucak açıyordu : VATAN SAVUNMASI...Dünyada bundan daha haklı, daha aziz, daha mukaddes bir sebep olabilir miydi?..
Peki yüzlerce, binlerce kilometre ötelerden gelip, tarihte ancak "Turuva" diye bilebilecekleri bu topraklarda ne aramakta olduklarını bu insanlığın yüz karalarina tarih sormayacak mıdır?..Insanlik tarihinin mahkemesi bunları yargilamiyacak midir?
9Çanakkale gecilemedi...Gecilemeyince bu "hayasızca akin" devam etti.Sevr geldi, Mondros geldi...

Rus dogudaydi...Kars, Ardahan, Ağrı,Van,Erzurum Rus'un tehdit alaniydi.
İtalyan Antalya'daydi.
Fransız, Adana'ya, Osmaniye'ye,Antep,Maras,Hatay'a göz dikmişti.
İngiliz İstanbul'u mesken tutmuştu.
Yunan'i da Izmir'den Anadolu'ya sürdüler.
Ermeniler Rus ve Fransız asker kıyafetleriyle Türk vilayetlerinde cirit atıp, insan katlediyordu.

100 yıldan fazla zaman geçti. 2023' u idrak ederken 1923'un 29 Ekim'inin 100.yilini kutladık. Bu milleti 29 Ekim 1923'de Cumhuriyetle buluşturan çizgide Bandırma Vapuru vardir; Samsun, Havza, Amasya, Erzurum, Sivas, Hacıbektaş, ANKARA/KIZILCAGUN vardir; TBMM vardir, İnönü,Sakarya,Dumlupınar, taarruz,9 Eylül vardir, Lozan vardir, 13 Ekim,29 Ekim vardir...Vardir da, niye vardir, var olmalarına sebep nedir?..
Dünyada bazı parlamentolar sözümona karar alıp, kanunlar çıkartıp yine sozumona uydurma,yalana dayalı soykırım iddialarıyla bize soracaklarina KENDILERINE SUAL ETMELIDIRLER...NE ISIMIZ VARDI BU TOPRAKLARDA?..Soykırıma evet diyen Fransız ne işin vardı, Antepte, Hatayda.
İngiliz, Haliç kraliceye dedenizden miras miydi?
İtalyan Attila'nin, Fatih'in intikamı için mi Antalya'daydin?
Yunan İzmir'i Turuva ile mi karistirmisti?
Aynı soru Anglosakson cogunluklu, tarih,zenginlik, medeniyet adına ne varsa somurgecilikten yolunu bulmuş , ermeni soslu ABD'nin sözde soykırım yasasi çıkartan Temsilcileri için de geçerlidir...
Sizin istilaci kafanız ve tavrınız; emperyalist davranisiniz ; binlerce kilometre öteye gelip memleketimizi ele geçirmeye kalkisiniz sebebiyle biz " kuvvaci" olduk ; "mudafa-i hukuk" dedik ve eşsiz bir VATAN SAVUNMASI ile milli mücadele yaptık...Sahi, ne işiniz vardı Anadolu'muzda?..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.