MİKRODALGA NEDİR ?

MİKRODALGA NEDİR ?

Mikrodalga fırınlar konusundaki yanlış algı pek çok insanın bu teknolojiden çekinmesine ve pratik kullanımından mahrum kalmasına neden olabiliyor. Peki tam olarak nedir bu mikrodalga?

Artık pek çok evde pratik bir ısıtma ve buz çözme cihazı olarak kullanılan mikrodalga fırınlar teknolojinin hayatlarımıza kattığı çok faydalı cihazlar. Ancak bu teknolojinin yeterince tanınması nedeniyle oluşan endişeler bazen insanların ondan mahrum kalmasına veya evde yanlış kullanımlar nedeniyle kazaların, yaralanmaların yaşanmasına neden olabiliyor.

Yeni bir ev döşerken ya da mutfakta detaylı bir tadilat yaparken, ankastre mutfak tasarımları arasında ankastre fırın ölçüleri ya da ankastre mikrodalga modelleri seçimi yaparken, ailelerin içinde mikrodalga teknolojisine karşı bir direnç ve negatif görüşlerin yükseldiğini duymak, Türkiye için yabancı bir durumda değil.

Oysa mikrodalga teknolojisi besinlerin kimyasını değiştiren zararlı veya zehirli bir ışınım yaratmıyor. Sadece yüksek frekanslı titreşimlerle besinlerin molekülerini harekete geçirerek hızlı bir şekilde ısınmasını sağlıyor. Fakat bu teknoloji çok kısa bir sürede çok yüksek bir ısı yarattığı için, özellikle pişmiş ama buzdolabında soğumuş besinleri bir iki dakika içinde pratik olarak yeniden ısıtmak için kullanılıyor.

Mikrodalga teknolojisi, elbette dikkat edilmediğinde kullanıcısına zarar verebilecek riskler içeriyor ancak gazlı ocağın üzerine elinizi tuttuğunuzda yaşadığınız yanma riskinden daha büyük bir tehlike değil bu.

Peki tam olarak bu mikrodalga teknolojisi nedir ve nasıl kullanılmalıdır?

Mikrodalga teknolojisi 2. Dünya Savaşı sırasında askeri ekipmanların üretimi ve dizaynı üzerine yapılan çalışmalarda keşfediliyor. Bu teknolojisinin endüstride zengin bir kullanım alanı bulunuyor ancak gıda endüstrisi de en yaygın şekilde mikrodalga enerjisinin kullanıldığı alanlardan biridir. Bu enerji yemek pişirme, buz çözme, temperleme, kurutma, dondurarak kurutma, pastörizasyon, sterilizasyon, fırında pişirme ve ısıtma işlemlerinde kullanılabiliyor.

Ev tipi mikro dalga fırınların, kapağı açık kalmadıkça, mikrodalgaların ev içindeki bireylere zarar verme riski bulunmuyor. Zaten bu nedenle, kapak açıldığı anda cihazın çalışmasını durduracak bir güvenlik mekanizması bu cihazlarda zorunlu tutuluyor.

Evlerde yapılan en büyük hata, mikrodalga fırınların içine metal tabak veya kaseler koymak oluyor ki, bu durumda fırının içinde parlayan kıvılcımlar fırına zarar verecek derecede bir elektrik akımının oluşmasına neden olabiliyor. Bunun dışında, mikrodalga fırınların yarattığı bir risk bulunmuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler