Menderes’in son konuşması 62 yıl sonra gün ışığına çıktı

Menderes’in son konuşması 62 yıl sonra gün ışığına çıktı

Yakın tarihe ışık tutacak bir belge daha incelemeye açıldı. TBMM Başkanlığı, 1960 devrilen Demokrat Parti’nin son grup toplantısında tutulan zabıtlar üzerindeki gizlilik kararını kaldırdı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un talimatı ile Demokrat Parti'nin grup toplantısı zabıtları arşivden çıkarıldı. 27 Mayıs 1960 darbesi öncesi son olağanüstü Meclis Grup toplantısında Başbakan Adnan Menderes'in yaptığı konuşma da gün ışığına çıktı.

ÖĞRENCİLER İÇİN SERT ÖNLEMLER ALMAYI HEDEFLEDİ

Menderes, açıklanan tutanaklara göre ülkedeki olaylardan öğrencileri sorumlu tuttu. “Üniversiteye girmek değil, temelinin altına gireceğiz” dedi.

1-1.jpg

Menderes konuşmasında giderek yaygınlaşan öğrenci olaylarını dile getirerek, “Bugün fiilen ihtilal içindeyiz. Bunlar kimin nesiyle uğraşıyor, tek başımıza silahlarımızı alıp onları kahru tedmir (yok etmek) ederiz. Bu tertiplerin hepsi Halk Partisi Merkezi'nden sevk-u idare edilmektedir'' dedi. Menderes, DP'nin son TBMM grup toplantısı olan 29 Nisan 1960'daki konuşmasında şunları söyledi:

ÖĞRENCİ OLAYLARI: Bu sabah Mülkiye mektebinde derse girmemek suretiyle mektep avlusunda toplandılar ve bir takım şamatalar ve bağrışmalar ile bir harekete bağladılar. Polis ve zabıta kuvvetleri, İstanbul'da olduğundan daha süratli ve şiddetli tedbir aldı. Bundan sonra olacakları sürat ve ciddiyetle karşılamak icabeder. Ulus gazetesi ve Dünya gazetesi çıkan bir yalan havadis nedeniyle müddetsiz olarak kapatıldı. Hangisinde varsa hepsi kapatılacaktır.

FİİLEN İHTİLAL: Bugün filen ihtilal içindeyiz. Bütün bunlar yapılırken, memleket menfaatlerini müdafaa ve muhafaza etmek ve kestirme yoldan her yerde her hareketi lokalize etmek suretiyle netice yolunda tertip almaktayız. Bu gazeteleri kapatacağız, bu adamları içeri tıkacağız. Girilmezmiş, emir verdik ‘Derhal girin' dedik. Üniversiteye girmek değil, temelinin altına gireceğiz. Bize vatan lazımdır, hadiselerin nereden nereye geldiğini gördük.

KAHRU TEDMİR: Belki bu akşam belki yarın akşam hususi bir mahkeme kuracağız. Bunlar kimin nesiyle uğraşıyor. Memleketin selameti, asayişi, haysiyeti ve itibarını berhava etmek için… Biz de burada oturacağız, seyredeceğiz. Buna ihtimal verilebilir mi? Tek başımıza silahlarımızı alıp onları kahru tedmir (Yok etmek) ederiz. Kanaatimize göre bu tertiplerin hepsi Halk Partisi Merkezi'nden sevk-u idare edilmektedir. Tahrik edilmiş talebelerimiz vardır yakalananların hepsinin cebinde Halk Partisi pankartları çıkmıştır. Hareket isyan ise Halk Partisi isyanıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler