MEB, EBA'nın Neden Çöktüğünü Açıkladı

MEB, EBA'nın Neden Çöktüğünü Açıkladı

MEB, uzaktan eğitim programı EBA sisteminin neden çöktüğünü açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı dün EBA Canlı Ders uygulamasında yaşanan teknik sorunla ilgili yazılı açıklama yaparak, “Yeni dönem açılışı ile çok yüksek kullanım trafiklerine ulaşan EBA, küresel ölçekte dikkat çekerken siber saldırılara da maruz kalmakta ve hizmet kalitesi etkilenebilmektedir. DDoS (Dağıtık Hizmet Engelleme) saldırılarını izleme raporlarına göre söz konusu saatlerde birden fazla siber saldırı gerçekleştiği görülmüştür” dedi.

Koronavirüs nedeniyle uzaktan eğitimle başlayan EBA Canlı Ders uygulamasında dün teknik sorun yaşandı. Sisteme giren öğrenciler “Çok kalabalık” mesajıyla karşılaştı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sistemde yaşanan sorunu ‘olumlu’ bulduklarını ifade ederek, “Bu bizim için aslında olumlu bir haber. Talepte sıçrama oluştu. Bununla ilgili teknik arkadaşlar çalışıyorlar” dedi. Bakan Selçuk’un bu açıklaması tepki çekti.

Bakanlıktan bugün sistemde yaşanan sorunla ilgili yazılı açıklama geldi. Açıklamada, EBA sistemine siber saldırı yapıldığı belirtilerek, “Yeni dönem açılışı ile çok yüksek kullanım trafiklerine ulaşan EBA, küresel ölçekte dikkat çekerken siber saldırılara da maruz kalmakta ve hizmet kalitesi etkilenebilmektedir. DDoS (Dağıtık Hizmet Engelleme) saldırılarını izleme raporlarına göre söz konusu saatlerde birden fazla siber saldırı gerçekleştiği görülmüştür. Bu durumun erken farkına varılması ile anında gerçekleştirilen müdahaleler neticesinde 2 saat içerisinde EBA Platformu ve EBA Canlı Ders sistemi normal hizmet sunmaya devam etmiştir” denildi.

Açıklamada dün 08.30 – 12.00 saatleri arasında karşılaşılan erişim sorunun hızlı bir şekilde çözülmeye çalışıldığı kaydedilerek, “Eş zamanlı kullanım kaynaklı ortaya çıkan durumla ilgili tespitler anlık olarak yapılmış ve aynı gün iyileştirmeler devreye alınmıştır. Bu kapsamda öğrencinin, dersin başlamasından 30 dakika öncesine kadar kolaylıkla sisteme erişerek doğrudan canlı dersine katılabilmesini sağlayacak ‘Hızlı geçiş’ özelliği iyileştirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık açıklamasında bugün aynı yoğunluk yaşanmasına rağmen EBA’da sorun yaşanmadığını da ekledi.


 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler