Mastürbasyon yapmak prostat kanseri riskini azaltıyor mu?

Mastürbasyon yapmak prostat kanseri riskini azaltıyor mu?

İngiltere'de Sheffield Hallam Üniversitesi'nde biyokimya alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Dr. Daniel Kelly, sık sık mastürbasyon yapan erkeklerin prostat kanserini uzak tutabileceğini açıklayan bir makale yazdı.

Prostat, erkeğin üreme sisteminin bir parçası olan bir bezdir. Prostat meniye sıvı ekler ve aynı zamanda orgazm sırasında meninin idrar yoluna itilmesine yardımcı olur.

Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, mastürbasyon veya cinsel ilişki yoluyla ayda 21 kez boşalan erkeklerin, ayda yalnızca 4 ila 7 kez boşalan erkeklere göre prostat kanserine yakalanma olasılığının yüzde 31 daha az olduğunu ortaya çıkardı.

Ayrıca son 33 yılda yapılan 11 çalışmanın yedisinde boşalmanın prostat kanseri riskini azalttığının tespit edildiği belirtildi. Bu çalışmaların bir incelemesi bu yılın başlarında Clinical Genitoüriner Kanser'de yayınlandı.

Kelly, "Mekanizmalar tam olarak anlaşılmamış olsa da, bu çalışmalar boşalmanın, prostatta birikebilen ve potansiyel olarak tümörlere neden olabilen toksinlerin ve kristal benzeri yapıların konsantrasyonunu azaltarak prostat kanserini azaltabileceği fikriyle örtüşüyor. Benzer şekilde boşalma, kanser gelişimi için bilinen bir risk faktörü olan iltihabı azaltarak veya tümör hücrelerine karşı bağışıklık savunmasını artırarak prostat içindeki bağışıklık tepkisini değiştirebilir" diye konuştu.

Kelly, mastürbasyonun aynı zamanda gerginliği de azalttığını, böylece sinir sistemini sakinleştirdiğini ve prostat hücrelerinin hızla dalıp kansere dönüşmesini önlediğini söyledi.

Ayrıca düşük testosteron ile yüksek prostat kanseri riski arasında bir bağlantı olabileceğini de belirtti.

Kelly, "Testosteronu düşük olan erkekler genellikle daha az cinsel dürtüye sahiptir. Testosteronu yüksek olan erkeklerin mastürbasyon yapma veya seks yapma isteği daha fazla, dolayısıyla risklerini azaltıyorlar. Cinsel aktivite ve boşalmanın prostatın ötesinde kalp, beyin, bağışıklık sistemi, uyku ve ruh hali üzerinde olumlu etkiler de dahil olmak üzere faydaları var. Dolayısıyla, boşalma sıklığı ile prostat kanseri arasındaki bağlantı tam olarak anlaşılmamış olsa ve daha fazla araştırmaya gerçekten ihtiyaç duyulsa da, sık sık boşalma (mantık dahilinde) kesinlikle hiçbir zarar vermeyecek, muhtemelen işe yarayacaktır ve bu nedenle bir erkeğin sağlıklı yaşam tarzının bir parçasını oluşturmalıdır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler