Maldivler'deki Seçimde Çin-ABD Yarışı

Maldivler'deki Seçimde Çin-ABD Yarışı

Maldivler'de Pazartesi günü yapılan seçimlerde muhalefet güçleri bir zafer elde etti.ABD ve Hindistan'ın tebrik ettiği seçim sonuçlarından Çin'in rahatsız olduğu belirtildi.

Maldivler'de Pazar günü yapılan seçimlerde muhalefet güçleri bir zafer elde etti.ABD ve Hindistan'ın tebrik ettiği seçim sonuçlarından Çin'in rahatsız olduğu belirtildi.

Maldivler Seçim Komisyonu, önceki lider Abdulla Yameen'e karşı yüzde 16,7 farkla muhalefet lideri İbrahim Muhammed Salih'in seçimi kazandığını açıkladı.

Çin'in Hint Okyanusu'nun takım ada ülkelerinde projelerini gerçekleştirme hedeflerinin kilit noktasının Maldivler olduğu ifade edildi. Seçimleri kaybeden önceki hükümet otoritesiyle Bir Kuşak Bir Yol Projesi'nde önemli adımlar atmış olan Çin, 'yeni hükümetin ABD'ye yakınlaşacağını' bildirdi.

Seçim kampanyasında, 'Çin yatırımlarını gözden geçireceğiz. Uzmanların söylediğine göre bir borç batağına sürükleniyoruz.' diyen muhalefet liderinin zaferinden sonra, Çin anlaşmalarının tehlikeye düştüğü ifade edildi.

Maldivlerin, 2008 yılından beri demokrasisinin otoriter bir rejime dönüştüğü gözleniyordu. Halkın,seçimler yoluyla daha demokratik bir düzen getirme çabası, muhalefete seçim kazandırdı.

Otoriter Demokrasiden (!) Sonra Umut Üreten Yeni Liderler

Seçimleri, 'umudun,mutluluğun ve halk tercihinin kazandığı' sloganları atıldı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklama ise şu şekildeydi : 'Bu seçimler, sadece Maldivler'de demokratik güçlerin zafer kazandığının göstergesi değil,aynı zamanda hukuk düzeninn ve demokratik değerlerin taahhüdüdür.Maldivler ile çok yakın bir işbirliği içerisinde bulunacak,ilişkilerimizi geliştireceğiz.'

Washington ve New Delhi ise, Maldivler'de giderek büyüyen Çin etkisinden endişe duyduklarını, Çin'in Yameen'in beş yıllık iktidarı boyunca dini konularda Maldivler'i sömürdüğünü belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler