MAKEDONYA TDP GENEL BAŞKANI VE HÜKÜMET ORTAĞI BEYCAN İLYAS: TÜRKİYE GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDADIR Kİ, BİZ GÜÇLÜ OLALIM!

Bugün Kuzey Makedonya Meclisindeyiz. 30 yıl önce buradaki Türkler tarafından kurulan TDP, (Türk Demokratik Partisi) 20 yıl bu ülkede hükümet ortağ olmayı başardı.

Resmi rakamlara göre; nüfusun yüzde 4’ünü oluşturan Türkler, bugün - Kuzey Makedonya Seçim sistemi gereği- Mecliste sadece 1 milletvekili ile temsil edilebiliyorlar.

Çünkü Türk nüfus ülkede dağınık durumda. Oysa K. Makedonya seçim sistemindeki 6 bölge uygulaması değişse, ya da Türkler belirli bölgede toplansa - ki bu hem yaşamsal , hem stratejik olarak yanlış olur. Doğrusu, Kuzey Makedonya seçim sisteminin değişmesidir- bu durumda Türkler, Makedonya Meclisinde en az 5-6 vekil ile temsil edilme durumuna gelebilecek.

Elbette bunun mücadelesini de mevcut Türk Partisi burada yapıyor. Başka mücadeleleri de. Zira 1 Milletvekili ile 20 yıldır hükümet ortağı olabilmeyi başaran TDP, Genel Başkanı Beycan İlyas’ı Meclisteki makamında ziyaret ettiğimizde yaptığımız söyleşide; bu konulara ve yeni mücadelelerinin neler olduğuna dair bize çok önemli açıklamalarda bulundu.

Bu sohbetin virgülüne dokunmadan bugün 1. Bölümü , yarın da ikinci bölümü olmak üzere iki gün boyunca yayınlayacağız.

Ancak burada söylemek istediğim ; mevcut iktidar ve mevcut Türk siyasi partilerinin kendi iç politik mücadelelerinden, zaten şu ara dış siyaseti okuma gibi bir kaygı duymamaları. Bunu seçime 5 kala normal sayabiliriz ama…

Ama Balkanlardaki vatandaşlarımızın yaklaşık burada yaşayan 20 bin akrabası, burada 14 Mayıs’ta onlar için oy kullanacak. Oradaki yaşananlar, ya da orada yaşayan Türklerin acıları, yaraları, sıkıntıları ve mutlulukları, buradaki akrabaları tarafından fazlasıyla hissediliyor. Benden söylemesi.

Orada dengeler çok farklı çalışıyor. Öyle 500 Milyon EURO ile orada sizin hayal edip denediğiniz gibi parti kurduğunuzda, o sizin partiniz olmuyor.Oylar size de verilmiyor. Hatta oradaki soydaşlarımızı bölüyorsunuz. (Bu ayrı bir yazı konusu. Yazacağım. Bunu yapan eski başbakanımız, ne olduğunu anlamıştır. Anlayacaktır. Biz de Tün Türkiye’nin anlamasını sağlayacağız.)

Evet adı üstünde: BAL-KAN(!)

KANın eksik olmadığı bu topraklarda, BAL yemek mümkün’

Batılı devletler, başta ABD ve İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya, kolları sıvamış. Biz de en azından soydaşlarımıza daha çok sahip çıkarak, onları destekleyerek işe başlayabiliriz. Belki de doğru cümle; tarihi varlığımıza katkıda bulunuruz. Üstelik bizim bu topraklarda yaşayan Türk soydaşlarımızın varlığı gibi hakiki gerekçemiz var. Var olmak için !

Neden mi?

Bu nedenleri de daha yazacağız.

Bugün Türk varlığının mücadelesini veren TDP Genel Başkanı ve aynı zamanda K. Makedonya Hükümet ortağı Beycak İlyas sohbetini vererek başlıyoruz.

İŞTE O SOHBET:

NURAY BAŞARAN- Burada Türk olmak ve Türk olarak siyaset yapmak zor . Yaklaşık 3 aydır bu topraklardayım. Neden zordur Türk olmak? Türk olarak siyaset yapmak?

BEYCAN İLYAS- Bir defa Türk olmak bu dünyada yaşanabilecek dünyevi en büyük şereflerden birisidir. Dinimizden sonra şu şekilde ifade edeyim; biz bunu Türk kimliğimizi, Türk olma kimliğimizi gururla taşıyoruz. Balkanlar’da özellikle de Makedonya’da şüphesiz ki kolay değil. Bu sadece benim deyişim değil , efendim bu Osmanlı hâkimiyeti sona erdikten sonra , Balkanlar’da şüphesiz ki bizim atlarımızı da son derece çok zor duruma koymuştur. Ama işte Türk olmanın en büyük özelliklerinden olan mücadele ruhu, hem dini hem de milli kimliğinizi koruma ruhu, hiç durmadan devam etti. Bu topraklarda 1. Dünya Savaşı ve 2. Dünya Savaşı arasındaki dönemde- şüphesiz ki kendi büyük zorlukları vardı- 2. Dünya Savaşında kurulan yeni düzende, yeni ülkede Türkler var gücüyle mücadele ettikten sonra, gereken yerini buldu , hak ettiklerini de buldu.

1976 Anayasası’nı örnek alıyoruz . Bazen biz siyasi konuşmalarımızda görüşmelerimizde bunun altını çiziyoruz. Türkler o dönemki ülkenin 3. Kurucu unsuruydu. Yani anayasal kurucu unsuruydu ve oradan kaynaklanan haklar bugün var olan haklardan daha çoktu. Yugoslavya döneminde bağımsızlıktan sonra, mevzuatta yani hem anayasada , hem yasalarda uygulamalarda özellikle maalesef ciddi bir şekilde haklarımızdan, siyasi sosyal kültürel haklarda bir düşüş yaşandı. Bunu gören dönemin büyükleri , Türkleri, Makedonya Türkleri efendim hemen bu konuda, hemen bir organize olarak hem siyasi olarak hem de STK’lar olarak, ciddi bir şekilde çalışmaya başladı. Özellikle siyasette benim de şu anda başkanlığını yaptığım Makedonya Türk Demokratik Partisi 1992 yılında kurulup dönemin aydın kişileri tarafından dönemin halkı tarafından kurulup 30 yıldır Makedonya siyasetinde söz sahibi diyelim.

NURAY BAŞARAN- Bugün de bu parti Makedonya’da hükümet ortağı olarak yönetimde. Yani iktidarsınız.

BEYCAN İLYAS- Evet, bugün de hükümet ortağıyız . Dolayısıyla bu dönem içerisinde başta siyasi tecrübesizlikten dolayı ve eski yöneticilerin verdiği bazı yanlış kararlardan, -öz eleştiri her zaman yapmak lazım-, yanlış kararlardan dolayı gereken elde edilemedi. Ama son 20 yıldır ciddi atılım yapıldı. Özellikle şu anda onursal başkanımız olan Sn. Dr. Kenan Hasip’in TDP’nin Başkanlığını yaptığı dönemde verilen doğru kararlarla hükümette yer almaya başladık . Parti olarak bu sadece merkezi anlamında değil.

NURAY BAŞARAN- Kaç yıldır hükümette ortaksınız?

BEYCAN İLYAS- 20 Yıldan beri hükümete ortağız ama o dönem içerisinde kısa dönemlerde muhalefet söz konusuydu. Hem benim dönemimde de 1 yıllık bir muhalefet söz konusuydu, eskiden de oldu. Ama genelde bunun halka hizmet götürmekte yararını gördük. Şimdi çok kısa bilgi vereyim ; dediğim gibi merkezi hükümette de yer aldık, ayrıca o dönemde yapılan doğru politikalarla ve halkın da desteğiyle yerel yönetimlerde de söz sahibi olmaya başladık, dolayısıyla da Türklerin yaşadığı bir çok belediye de..

NURAY BAŞARAN- Kaç belediye var Makedonya’da?

80 Belediye var ve Üsküp Büyükşehir Belediyesi var. Biz bu belediyelerin çoğunda da halkımıza yerel çapta da halkımıza hizmeti devam ettirdik. Tabi ki de belediye meclis üyeliği ile ondan sonra bir dönem Plasnitsa Belediyesi ki , Plasnitsa belediyesi %98’i Türk’ün yaşadığı bir belediyedir. Bir dönem Plasnitsa Belediyesinde bugün de 3 dönemdir üst üste hatta 3 dönemdir bu belediye başkanıyla ondan önceki dönemde 5 dönemdir 20 yıla yakındır merkez Jupa Belediyesi’ni biz yönetiyoruz

NURAY BAŞARAN- Şu anda kaç belediye yönetiyorsunuz?

BEYCAN İLYAS- Şu anda 1 belediye. Türklerin yaşadığı diğer çoğunlukta yaşadığı Plasnitsa belediyesi şu anda hükümette bulunan Arnavut Partisinin aday göstermesiyle orayı yönetiyorlar

NURAY BAŞARAN- Peki diğer belediyelerin belediye meclislerindeki temsil oranı ne?

BEYCAN İLYAS- Tabi özellikle Batı Makedonya’da bir çok belediyede söz sahibi olan partiyiz. Yani şu anda 27 tane meclis üyemiz var ve bunlar genellikle Batı Makedonya’ya daha çok konsantre olmuş ama Doğu Makedonya’ya da Radoviş Svatsilevo Belediyesi’nde İştip Belediyesi’nde de bizim meclis üyelerimiz var. Oranın istekleri ve oranın realitesi farklı. Batı Makedonya’nın farklı ama mesela örnek alabiliriz Vratişta Belediyesi’nde 3 tane meclis üyemiz var. Belediyenin sekreteri yani 2. Adamı partimizin üyesi. Gostivar Belediyesi’nde de 3 tane belediye meclis üyemiz var. Sadece bizim partiden belediye meclis üyeleri. Tabi bunu küçümsememek lazım, Makedonya gibi bir ortamda 1 milyon 600 bin kişinin yaşadığı bir yerde 80 belediyede.

NÜFUS SAYIMINI KABUL ETMEDİK ÇÜNKÜ….

NURAY BAŞARAN- Türk kaç kişi peki bu 1 milyon 600 bin kişinin ne kadarı Türk? Nüfus sayımlarında sıkıntı olduğu söyleniyor.

BEYCAN İLYAS- Bakın şimdi o konuya girersek, son yapılan nüfus sayımında 2020 yılında yapılan nüfus sayımının sonuçlarını biz kabul etmedik. Yani şu anda 80 bine yakın bir Türk nüfusundan söz ediliyor ama bizim hesaplarımıza göre bu 100 bini aşıyor. Yani %4 desek şu anda resmi olarak tanımadığımız resmi sonuçlara göre ama biz bunun %5’in üzerinde olduğunu çok iyi biliyoruz . Ama bu sayımlar balkanlarda yapıldığı için şüphesiz ki, mutfakta sayılar hazırlandı ve o şekilde sunuldu biz bunu kabul etmemeye devam edeceğiz ve mücadelemiz sonuna kadar devam edecek.

NURAY BAŞARAN- Peki kabul etmeme mücadelenizin sonucunda bir değişiklik oluyor mu?

BEYCAN İLYAS- Hayır maalesef bir değişiklik söz konusu olmaz. Bu hükümet konjonktürüyle ama yarın seçimlerden sonra farklı bir yapı olur, farklı bir hükümet kurulur belki o dönemde…

NURAY BAŞARAN- Kaç yılda bir nüfus sayımı oluyor burada?

BEYCAN İLYAS- En son nüfus sayımı 2002 de iç çatışmadan sonra oldu ondan sonra, 10 yıl sonra 2012 yılında başlanıldı, ondan sonra iptal oldu. Aradan çok yıllar geçti ve 20 yıl sonra yeniden bir sayım yapıldı. Bu defa elektronik ortamda yapıldı . Burada çok çalışmamıza rağmen, çok uğraşmamıza rağmen, sahadaki gerçeklik maalesef bazı siyasi partilerin ve çoğunlukta olan milletlerin hesabına uymayınca, onlar kendi hesabını yapıp, onlar o şekilde sonuçları sundu. Biz de kabul etmedik. Ama her türlü mücadelemiz devam etmektedir ve şüphesiz ki siyasi mevcudiyet olması gerekiyor. Hem mecliste, yani Makedonya Meclisinde Türklerin mevcudiyeti olması gerekiyor ve bunun sürdürülmesi gerekiyor. Seçim yasası bize uygun değil Makedonya’da. Türkler, burada ülkenin dört bir tarafına yani yayılmış bir şekilde yaşamakta ama Makedonya 6 seçim birimine ayrılmış şekilde. Dolayısıyla kendi başımıza bir hadi diyelim ki 2 seçim birimin dışında milletvekili çıkarma oyumuz yok, bizim siyasi anlamda değil yani nüfus yok .

NURAY BAŞARAN- Bir yere toplandığında değişiyor mu?

BEYCAN İLYAS- Bir yere toplandığında şüphesiz ki bizim elde edebileceğimiz oy miktarıyla 4 veya 5 tane milletvekili sahibi olabiliriz .

NURAY BAŞARAN- Şu anda kaç milletvekili var?

BEYCAN İLYAS- Şu anda maalesef 1 milletvekili var.

BİZ BU MÜCADELEDE YALNIZ KALDIK

NURAY BAŞARAN- 5 bin oy alan milletvekili seçiliyormuş galiba burada

BEYCAN İLYAS- 5 bin, 6 bin değişiyor. Bazı yerde 10 bin . Değişiyor, o da uygun değil, o da yanlış. Biz çok teklifte bulunduk. Şu anda mevcut bir yasa teklifi de var ama gündeme getirilmiyor. Büyük ihtimalle önümüzdeki dönemde bunu bir siyasi duruma dönüştürebiliriz. Diğer partilerle ya da meclise destek vermeyiz ya da bir dönem destek vermeyiz, bunun güdeme gelmesi lazım. Yani bu bizi siyasi anlamda en çok zorlayan mesele budur. Yani seçim birimi değişmesi lazım, seçim yasası değişmesi lazım , seçim yasasının değişmesi neticesinde 120 milletvekili olan bir parlamentoda %5 milletvekilinin Türk olması lazım. O da neye tekabül etmekte 6-7 tane milletvekiline tekabül etmekte ve bunun mücadelesi devam etmek zorundadır. Tabi ki bu mücadelede yalnız kaldık biz.

NURAY BAŞARAN- Ama siz tek milletvekili ile hükümet ortağıysanız eğer burada, bu da önemli bir siyaset olsa gerek

BEYCAN İLYAS- Tabi, ittifak ortağı olduğu için bazen tek milletvekilinin de önemi çok olmaktadır. Son parlamento seçimlerini göz önünde bulundurursak şu anda muhalefette olan ve bizim eski ittifak ortağımız olan VMRO-DPMNE sağ Makedon partisi kendisi eğer ki biz mevcut iktidarda olan partiyle değil de onlarla ittifak kursaydık , onlarla seçime gitseydik , bugün iktidar onlarda olacaktı. Yani böyle bir fark. Buradan alacağımız 20-30 bin oy bizim mevcut oyumuz, şu anda ülke şartlarında azdır ama Makedonya’da bu 3-4-5 milletvekiline tekabül edebilir. Küçük hesaplara bakıldığında , buraya getirseydik onlar eksilecekti, bunlar artacaktı ve dolayısıyla bugün iktidar sahibi olacaktı. Bu kadar önemli olunabilir sadece iktidarda olmak mücadelesi yok şimdi bunu anlamakta yarar var. Bunu da samimi olarak söylüyoruz, bizim siyasette bulunmamızın bakın Makedonya’da profesyonel siyasetçi diye bir şey yok. Özellikle Türk’ler de olamaz, bizimki gönül siyasetidir. Yani halkımıza hizmet siyasetidir, yani ben tıp hekimiyim, doktorlar en çok halkla iç içe halka en çok temas eden, halkın sıkıntılarını dinleyen, bilen kişiler olarak bu konuda kendisini sorumlu hisseden doktorlar, bu anlamda siyasete giriyor. ‘Yok efendim benim siyasetle işim yoktur, ben doktorlukla devam edeyim ‘ diyen meslektaşlarım da doktorluğa devam etmektedir. Biz , ‘halkımıza nasıl hizmet edebiliriz , burada biz buraya nasıl hizmet edebiliriz, evlatlarımızın geleceğini nasıl daha iyi inşa edebiliriz ‘ deyip siyasetin içerisine girdik. Tabii herkes girmek zorunda değil ama bu duruma bakılırsa, biz hem siyasi teşkilat olarak yani Türk Demokratik Partisi olarak, bizdeki var olan haklarımızı muhafaza etmek, bunlara yenilerini ekletmek ve var olan hakları da yükseltmek yani bundan çok ürün aldık. Örnek vereceğim kazanımlar konusunda; Türkler Makedonya’da siyasetle ne kazandı sorusuna şu şekilde cevap vereceğim:

En son kazanım neydi? Siyasi bir güç olmasaydı, siyasi bir çalışma olmasaydı bugün elde ettiğimiz en son haklardan birisi , kimlik kartlarında Türkçe ibarelerinin kullanılması. Türkiye dışında hiçbir ülkede yok. - Kuzey Kıbrıs’ı göz önünde bulundurmazsak - Bizim hem pasaportlarımızda, hem kimliklerimizde Türk alfabesiyle , Türkçe kimlik kartı pasaport diye yazar. İsim- soyisim diye her şey yazar. Bu ciddi kazanılan bir haktır . Balkanlarda özellikle son dönemin, tarihin tanıdığı maalesef kötü savaşların en büyük milliyetçiliğin olduğu bir coğrafyada biz bunu elde etmişiz bu bir, ikinci mesele…

TÜRKİYE DIŞINDA TEK DEVLET TÜRK TİYATROSU VAR BURADA

NURAY BAŞARAN- Bunu ne zaman elde ettiniz?

BEYCAN İLYAS- Bunu 3 yıl önce yapılan bir değişiklikle, hem pasaportlarda hem kimlik kartlarında, hem de diğer kimlik şeylerinde bizim Türkçe ibaresi var. Bu birincisi. İkincisi, Makedonya Devlet Radyo ve Televizyonu’ nda daha önce bakın - Makedonya radyo televizyonunda şu bilgiyi vereyim; televizyon yayını TRT’den 2 yıl önce başlanmış burada .- başta 15 dakikalık olmak üzere , sadece haberlerle başlanmış. Bugün ise 16 saate gelmişi bir kanalda. Bu da yeni elde edilen bir haktır. 2 yıl önce radyoda -aynı bu şekilde radyo 1944 yılında başlamış yayına- ilk Türkçe, ‘ merhaba ‘ Köprülü tarafında 2. Dünya Savaşı sürerken halk kurtuluş ordusu , yani partizanlar diyelim o zaman yönetim oluşmamış ama ‘merhaba’ demiş Türkçe. Bugün ise 18 saat yayınımız var radyoda, Türkiye dışında tek Devlet Türk Tiyatrosu Üsküp’te var. Bu devletin tiyatrosu.

NURAY BAŞARAN- Kosova’da da varmış sanırım?

BEYCAN İLYAS- Onlar daha amatör, profesyonel değil. Bu bizimkisi devlet tiyatrosu inşallah yeni binamıza da yakında -müthiş bir bina! - Yahya Kemal Beyatlı’nın evinin bulunduğu bir araziye komşu bir yerde Türk tiyatrosunu inşa edeceğiz. Yakında bitecek, bunun da sembolik anlamı çok büyük. Makedonya Türk Edebiyatı- yazılı basın şu anda olmasa bile- bir dönem var, bu artık kazanım değil dönemin kazanımıydı. Maalesef dünyadaki değişiklikler ile birlikte bütün ülkelerde görüyoruz; yazılı basın yani gazete dijitalleşti , biz de o hale dönüştük. Kazanımlar içerisinde Vakıf Üniversitesi olmasına rağmen; Vizyon Üniversitesi Türkiye dışında Türkçe eğitim verilebilen ve Makedonya tarafından akredite edilen tek üniversite . Balkan ve Avrupa bir sıkıntılar var ama eminim ki önümüzdeki dönemde bu sıkıntılara da çare bulunacak . Eğitim Anayasal hak. Makedonya’nın bir çok yerinde bizim Türkçe öğretim söz konusu. ilkokul ve lise eğitimi bu Anayasal bir haktır ve bunu biz her yıl bazı yerlerde yeni Türkçe sınıflarının açılmasıyla arttırıyoruz. Bu hakkı bütün bu verdiğim örnekler ve sayamadığım örnekler için büyük bir siyasi mücadele söz konusudur.

NURAY BAŞARAN- Peki en çok ihtiyaç duyulan ve yapmak istediğiniz olmayan sırada ne var?

BEYCAN İLYAS- Bizim hayalimiz 1976’daki Yugoslavya Anayasası’nda Türkçe’nin 3. Resmi dil olması. Yakın gelecekte bunun olması çok zor gibi gözükse bile, bunun mücadelesi devam edecektir. Mesela çok ilginçtir, parlamentoda ben kendi ana dilimde hitap edemiyorum. Eskiden öyle bir hitap hakkı vardı . Şimdi maalesef onu yapamıyoruz . Eskiden bütün şirketlerde özel yada devlet kurumlarında dışarıda Türkçe ’de yer alıyordu. 3. dil olarak- maalesef şimdi yok - şimdi Makedonca veya Arnavutça var. Arnavutlar %20’nin üzerinde olduğu yerlerde, bu bizim her zaman olmasını istediğimiz bir şey

NURAY BAŞARAN- Arnavutlar mecliste de Arnavutça hitap edebiliyorlar mı?

BEYCAN İLYAS- Evet kesinlikle . Arnavutlar Anayasada da yer aldığı gibi ve dil kullanım yasasına göre %20’nin üzerinde olduğu için, devlet çapında kendi dillerinde hitap edebiliyorlar. Bu bizim…

EN BÜYÜK HAYALİMİZ MECLİSTE TÜRKÇE YEMİN ETMEK

NURAY BAŞARAN- Hayaliniz?

BEYCAN İLYAS- Hayalimiz değil, aslında bu bir gerçekti. Şimdi hayal oldu. Yeniden gerçek olabilmesi. Avrupa Birliği’ne aday olan bir ülke bunu verir mi? Biz elde edebileceğiz mi? Bunun mücadelesi devam edecektir. bu en büyük hayalimiz.

NURAY BAŞARAN- Peki, Türkiye’deki siyasetçilerle ilişkiniz nasıl, destek alabiliyor musunuz, oradaki siyasi partilerle diyaloğunu var mı, bunu hem hükümet düzeyinde soruyorum , hem siyasi partiler nezdinde? ilişkileriniz nasıl, destek oluyorlar mı?

BEYCAN İLYAS- 30 Yıllık bir parti olduğumuz için, Makedonya odaklı Balkan odaklı ama Türkiye ile çok yakın ilişkiler olan bir siyaset yürütüyoruz. Şimdi jeostratejik anlamda , Türkiye Balkanların olmazsa olmazı, bunu iyi bilmemiz gerekiyor ve bunu diğer milletler de farkında. Efendim bundan bizleri uzaklaştırmaya çalışıyorlar, ülke olarak , millet olarak hiçbir zaman uzaklaştırılamaz da , devlet olarak . Hani bir nevi set konulmaya çalışılsa bile Türkiye’nin mevcudiyeti balkanlarda her zaman olacak ve tabi ki bu konuda bizim de iş birliklerimiz söz konusudur. Sadece Türkiye Cumhuriyeti ile değil.

NURAY BAŞARAN- O size avantaj mı sağlıyor, dezavantaj mı?

BEYCAN İLYAS- Şöyle dezavantajını gördük ; gizli saklı tabii ki de dezavantajı var. Bu Türkiye’ye bağlı. Türkiye’ye yakın siyasi konjonktürler olmuştu veya şöyle diyelim; bizim Türkiye ile olan yakınlığımızı Yunanistan hiçbir zaman benimsememiştir ve her zaman da eleştirmiştir.

NURAY BAŞARAN- Ama sizin buradaki seçmeniniz Türk vatandaşı?

BEYCAN İLYAS- Sonuçlar konusunda bir şeyimiz yoktur, bizim sadece algıda bir şey yaratmaya çalışıyorlar. Bizi etkileyen bir mesele değil , bizim umurumuzda bile değil.

TÜRKİYE GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDADIR Kİ, BİZ GÜÇLÜ OLALIM

NURAY BAŞARAN- Neler yapmalı Türkiye’de ki siyaset sizin için, burası için ?

BEYCAN İLYAS- Sadece sorunuza şöyle cevap vereyim ; biz sadece Türkiye ile değil bizim için şu önemli ; bakın Makedonya Türkünün aklında şu var :

Türkiye güçlü olmak zorundadır ki, biz güçlü olalım . Türkiye var olmak zorundadır ki, biz var olalım. Türkiye güçlü olduğu sürece, biz de güçlüyüz ve bu gerçekten ispat edildi. 20 yıl öncesine açık konuşmakta yarar var; bizleri buradaki Türkleri görmeyen bir Türkiye var iken, ondan sonra Balkanlara bir açılım yapan bir Türkiye’dir.

NURAY BAŞARAN- 20 yıl dediğiniz zaman, Ak Parti iktidarı dönemi oluyor?

YAPILAN TÜM ANKETLERDE EN YAKIN GÖRDÜĞÜNÜZ MİLLET TÜRKİYE ÇIKIYOR

BEYCAN İLYAS- Mevcut iktidarın özellikle kurumlarıyla birlikte ve siyasi anlamda buradaki ülkeleri desteklemesiyle şüphesiz ki , onun da biz yararını gördük . Bakın Makedonya’da yapılan tüm anketlerde en yakın gördüğünüz millet, en yakın gördüğünüz ülke olarak Türkiye her zaman birinci çıkmaktadır. Sırbistan değil, komşusu Yunan da değil, Bulgar da değil.

NURAY BAŞARAN- Bu anket tüm Makedonya halkının katıldığı anket değil mi?

BEYCAN İLYAS- Evet. Hepsinde, bakın herkeste anket oraya çıkıyor. En çok Makedonya’yı ziyaret eden vatandaş kim ? Türkiye kökenli .Makedonya’nın bir kültürel turizmi var, bir de doğa turizmi var , onun dışında Makedonya’nın sunabileceği bir şey yok.

NURAY BAŞARAN- Tarihsel bağlar etkili tabi burada. Makedonlar ya da mevcut yönetim buna yani tarihsel bağlara itiraz ediyor mu?

BEYCAN İLYAS- Hayır kesinlikle itiraz edemez . Türkiye’nin kurumları özellikle bunun içerisinde TİKA, YTB, Yunus Emre’yi de yeni bir kurum olarak konulursa, Makedonya’ya yaptıkları destek , gerçekten diğerleri tarafından çok olumlu bir şekilde kabul ediliyor.

KOSOVA’YA AMERİKA’NIN DESTEĞİ GEÇEN YIL 950 MİLYON DOLARDI

NURAY BAŞARAN- Yeterli mi?

BEYCAN İLYAS- Yetersiz, Kosova’ya Amerika’nın desteği 950 milyondu geçen yıl. TİKA’nın da 150 milyondu, az bir şey değil ama Amerika’nın Kosova’da’ki mevcudiyeti artık tartışılmazdır . Makedonya’da buna örnek olamaz ama yine de, bakın Türkiye kurumlarından sorarsanız , ‘en rahat görev yapabildikleri ülke hangisidir ?’ diye şüphesiz, 1. Makedonya gelecektir. çünkü Türkiye’ye karşı Makedonlar da, Arnavutlar da , olsun Türkler ’de %99.99 diyebiliriz. Bizim içerimizde belki birkaç tane şey çıkabilir ama şimdi Türkiye’yi ayıralım . Bazen siyasi sıkıntılar içerisindeki şeyleri ayırmak lazım . Şurada sadece altını çizmemiz gerekir ki; son dönemlerde maalesef Türkiye’nin dış siyasetinde bazı değişiklikler yaşandı. Biz buna değişiklik demeyelim , belki engelleme . Bölge ülkeleri tarafından belki de strateji de yanılma var . Yunanistan ile Makedonya arasındaki sorun ortadan kalktıktan sonra, Yunanistan’ın mevcudiyeti fazlasıyla hissedilmeye başladı Makedonya’da ve bu dönemi bunun öncesinde ve sonrasında maalesef anavatanımız tam anlamda kullanamadı , biz bunu çok uyarmamıza rağmen.

YARIN: TÜRKİYENİN SON ZAMANLARDA BÖLGEDE STRSTEJİK YANILGISI VAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.