Şevket Bülent Yahnici

Şevket Bülent Yahnici

'Kuruluş' Tamam... 'Kuruluş' Devam...

Mondros ve Sevr Türklük için, Türk Yurdu için kara günler getirmisti.
Rus,İtalyan, Fransız,İngiliz çizmelerinin Vatan topraklarını cigemekte olduğu günlerde , emperyalizmin uzayan kolu Yunan İzmir'i işgal ederek Anadolu'ya gecmisti. Istanbul'da emperyalist sömürgeci ülkelerin somurmekte olduğu ülkelerin askerleri "isgalci" sıfatıyla kol gezmekteydi.Cagaloglu, Bayazit, Haliç, Saraçhane,Besiktas, Üsküdar velhasıl İstanbul sokakları,caddeleri yabancı askerler ve bayraklarıyla doluydu.
Hersey bir avuç vatanperver Türk subayının bu acı manzarayı seyrederken artık geri dönülmez olacak kararıyla başlayacaktı.
1919 Mayis'inin 16'sinda artık karar haline gelen KURTULUŞ VE KURULUŞ IRADESI Anadolu'ya tasinmaktaydi.BU OLAY, MILLI MUCADELE YOLUNDA KUTSAL SAVASIN BASLAMA ANIYDI...ARTIK ANADOLU'DA KUVVACILAR VARDI.MILLETIN MAKUS TALIHINI YENME IRADESININ ADI KUVAYI MILLIYE OLMUSTU.
MUDAFA-I HUKUK DAVASI , KURTULUŞ ICIN YOLA CIKMAKTAYDI.
Samsun, Havza,Amasya, Erzurum,Sivas, Hacıbektaş, Beynam,KIZILCAGUN ANKARA...
ARTIK ANKARA TURKIYE'NIN KALBI OLACAKTI.
1. , 2. İnönü, Sakarya, Dumlupınar...Polatli'ya,Haymana'ya dayanan düşmanın kovalanmaya başlanacağı gün ve zaferleri nasip eden Tanrı artık Turk'e ve Türk Yurduna "KURTULUŞ " için kut vermekteydi... Canakkaleden beri vatan savunması yolunda "Allah,Allah" nidalarıyla şehadete, gazilige koşan bir neslin evlatları yine aynı haykırışla süngü ucuyla mustevli kovaliyordu. Bu kovalamacanin son bulduğu tarih olan 9 EYLUL, 16 MAYIS'TA BANDIRMA'NIN DEMIR ALMASIYLA BASLAYAN KUTSAL DAVANIN, BUYUK KURTULUS HAREKETI YOCULUGUNUN SON BULDUGU TARIHTIR.
Mondros'la Sevr'le başlayan zillet ve işgal 9 EYLUL'DE IZMIR'DE DENIZE DOKULMEKTEYDI.
Çok uzun bir yol, çok meşakkatli bir süreç bitiyordu.KURTULUS VE KURULUŞ IRADESI birinci halkayi sonlandiriyordu. Türk "KURTULUŞ " TAMAM, ARTIK KURULUS GEREK DEMEKTEYDI... 9 EYLUL , 16 MAYIS'TA BANDIRMA'NIN DEMIR ALMASIYLA BASLAYAN KURTULUŞ ICIN BIR SON ; 100.YILINI IDRAK EDECEGIMIZ CUMHURIYET VE KURULUS ICIN BIR BASLANGIC GUNUDUR.KURTULUS TAMAMDI, ARTIK KURULUS LAZIMDI.
Demokrasiye, millet egemenliğine,adalet ve hukukun üstünlüğüne dayanan LAIK CUMHURIYETE giden yolda en mühim kilometre taşlarından birisi 9 EYLUL'DUR...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.