KURBAN BAYRAMI

KURBAN BAYRAMI

Çiğdem Ergüvenç Yazdı : KURBAN BAYRAMI

Kimseyi rencide etmek istemiyorum ama ben kurban bayramlarında hep hüzünlenirim. Kesilmekten korkan hayvanların verdiği mücadele, kaçmaları, direnmeleri beni gerçekten üzer. Ben hiç kurban kesmedim ama kurban parası karşılığını pek çok kez hayır kurumlarına bağışlamışımdır. Kurban eti de yiyemem.

Kendi evine ayda bir yarım kilo kıyma götürecek ekonomik güçteki insanlar var, bankadan kredi çekip kurban kesiyor, sonra aldığı borcu ödeyebilmek için aylarca çoluk çocuğunun rızkına engel oluyor. Bu nasıl sevaptır anlayamam.

Ülkemizde dinsel bayramlar, Şeker Bayramı olsun Kurban Bayramı olsun bizim çocukluğumuzdaki bayramların tadında olmuyor. Bunların adı Şeker Tatili, Kurban Tatili olarak değiştirilmeli. Hani eskiden yapılan ev ziyaretleri, çocuklara para, mendil, küçük armağanlar vermek falan hepsi tarihe karıştı. Varsa seyahat yoksa seyahat.

Bu yıl da bir iki göreceli olarak önemli gün birleşti çıktı ortaya dokuz günlük tatil. Aslında çok hak ediyoruz. Tatil boyunca bol bol dua ederiz, enflasyon durur, TL değer kazanır, dolar düşer. Bunları çalışarak yapamadığımıza göre farklı bir yöntem denemekte ne sakınca olabilir ki. Hazır kovit de yeniden palazlanırken, destekleriz turizmi, herkesler borç harç sahillere koşar. Oralarda verimli bir kovit alışverişi gerçekleşir. Ulaşamadığı yerlere de kovitin yolu açılmış olur. İnsanlar fahiş fiyatlı otobüslere, uçaklara doluşur alın size bir kovit şöleni daha. Devletimiz çok iyi düşünmüş iyi ki Kurban tatilin dokuz güne çıkarmış.

Senelerce Pakistan İslâm Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliğinde çalıştım. Eskilerin ismiyle müsemma dedikleri, yani adına yakışır biçimde, dinsel ritüellere çok bağlıdırlar. Şeker bayramı yaklaşırken Türk personelde bir sevinçtir gidiyor. Çarşamba gününe rastlayan bayram Cuma bitecek hafta sonuyla birleştirip beş günlük tatil cepte. Meğer yanılmışız, Pakistan’da Şeker Bayramı bir gün Kurban Bayramı ise yalnızca iki gün tatil olurmuş. Diğer bayram günlerinde herkes çalışırmış.

Böyle Müslümanlık olur mu? Çalacaksın, çırpacaksın, gaddarlık yapacaksın, inkâr edeceksin, yalan söyleyeceksin ama iyi bir Müslüman olarak dinsel bayramlarda, hatta öncesi ve sonrasında yan gelip yatacaksın. Yitip giden iş günleri mi; canım onları da Millî Bayramları tatil yapmaktan çıkararak telâfi ederiz.

Tüm okurlarıma gönüllerince geçirecekleri bayram gibi bayramlar dilerim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler