Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

KORONA CEPHESİNİN SAFİYE HÜSEYİNLERİNE SAYGIYLA

Koronadan hastanede yatan bir arkadaşım, bir ay evvel, “Lütfen hemşireleri yaz! Bütün yük, onların omuzlarında. Destan yazıyorlar.“ demişti. Hemşireler gününü bekledim. 

Her yıl 12 Mayıs, Hemşireler Günü olarak kutlanıyor. 12 Mayıs, ”Lambalı kadın” olarak da bilinen Florence Nightingale’in doğum günü. Nightingale, modern hemşireliğin kurucusu kabul ediliyor. Oysa son yıllarda ortaya çıkan gerçekler, Nightingale’in hemşirelik mesleğiyle bağdaşmayan bir kişiliğe sâhip olduğunu ortaya koydu. Bu yüzden, bugünlerde canını ortaya koyan kahraman hemşirelerimizi, Çanakkale cephesinin kahraman hemşiresi Safiye Hüseyinle anmak istedim.

Deniz Ataşesi Ahmet Paşa’nın kızı olan Safiye Hüseyin, çok iyi bir tahsil gördü. Balkan Savaşı’na ve 1.Dünya Savaşı’na hemşire olarak katıldı. İstanbullu soylu hanımların fahrî hemşirelik yapmalarında öncü oldu. Dr. Besim Ömer Paşa ile çalıştı. Çanakkale Savaşı başladığında İstanbul’a yaralı taşıyan Reşit Paşa Hastahâne Gemisi'nde başhastabakıcısı olarak gönüllü görev yaptı. Çanakkale Savaşı’ndaki hizmetlerinden dolayı kırmızı şeritli harp madalyası aldı. Ömrünü, hayır işlerine adadı. 1964 yılında İstanbul’da vefat etti.

Korona virüsle mücâdelede arslanlar gibi çalışan hemşirelerimizde, düşman uçaklarının saldırısı altında korkmadan hizmet eden Safiye Hüseyin’in cesâretini görüyorum ve hepsini saygıyla selâmlıyorum. İki cihanda aziz olsunlar!
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.