Kılıçdaroğlu: Kararlıyım, bunu yapacağım

Kılıçdaroğlu: Kararlıyım, bunu yapacağım

Ana muhalefet lideri, seçim vaatlerine Suriyeliler konusu ile başladı: "İki yıl içinde çözeceğiz. Kararlıyız ve bunu yapacağız"

Twitter hesabından bir video paylaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları halinde Türkiye'deki 4 milyona yakın Suriyeliyi ülkelerine göndereceklerini söyledi.
Twitter paylaşımında “Bu iktidarımızın en önemli beş önceliğinden biridir. Plan ve programlarımız hazır. Bu video da bunun taahhüdü olarak burada dursun istedim” diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Sevgili halkım. Suriyeliler ve Suriye konusunu konuşacağız. Resmi rakamlara göre 3 milyon 600 bin Suriyeli var bizim topraklarımızda. Özellikle Suriye'ye komşu olan illerimizde bu yoğunluğu görüyoruz. Hatta bazı illerimizde Türk vatandaşlarından fazla Suriyeli vatandaşlar var. Ciddi şikayetler var. Geçinemeyen işsiz kalan insanlar Suriyelilerden şikayet ediyorlar. Önümüzdeki süreçte çok daha ciddi açmazlarla karşılaşabiliriz. Bu sorunu çözmek zorundayız. Bunlar çözemediler. Çözme güçleri de yok. Kapasiteleri de yok. Ama biz çözeceğiz. İnsani boyutu ile alacağız sorunu ve çözeceğiz. 

Şanlıurfa'da bir sabahçı kahvesine gitmiştim. Oradaki işsiz insanların gelip nasıl iş bulduklarını görmek istemiştim. Sabahçı kahvesinde insanlar oturuyor. Bir kamyon geliyor. Birisi iniyor aşağıya, "15 işçi 20 işçi" diyor ve binip gidiyorlar. Yaşlı bir adama sen niçin gitmedin diye sorduğumda "Benim ailem kalabalık. Günlük 120 lira olabilirse ben ancak gidebiliyorum çalışmaya.  Suriyeliler geldi, çok daha ucuza çalışıyorlar, 50 liraya 60 liraya gidiyorlar. Ben 50-60 lirayla ailemi geçindiremiyorum" dedi. Bu bir sabahçı kahvesinde bana söylenen. Gidin İstanbul'a gidin İzmir'e gidin Kayseri'ye Hatay'a Kilis'e buna benzer yüzlerce manzara görürsünüz.

Bu sorunu çözmemiz lazım. Öncelikle Suriye ile ilişkilerimizi düzelteceğiz. Büyükelçilikleri açacağız. Ben Avrupa Birliği'ne gittiğimde bana Suriyeli mültecilerden şikayet ettiler. Onlara şunu söyledim. Neden şikayet ediyorsunuz? Mülteciler geldi diye mi? Suriye'de kan gövdeyi götürürken sesiniz çıkmıyordu. Mülteciler Türkiye'ye gelirken sesiniz çıkmıyordu. Ne zaman sizin kapıya dayandılar bağırmaya başladınız. Peki nasıl çözülecek diye bana sordular. Dedim ki elinizi cebinize atacaksınız. Suriyelilerin yolunu, hastanesini, okulunu her şeyini yapacaksınız. Arkasından biz Suriyelileri kendi ülkelerine göndereceğiz. 

Irkçılık yapmıyorum. Suriyeliler bizim akrabalarımız ama onlar doğdukları topraklarda mutlu olurlar. Dolayısıyla Suriyeli kardeşlerimizi huzur içinde kendi topraklarına göndereceğiz. İktidar olduğumuzda Suriye konusunu iki yıl içinde çözeceğiz. Kararlıyız ve biz bunu yapacağız."
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler