Kılıçdaroğlu ayçiçek taban fiyatını açıkladı: Ton başına 16 bin TL

Kılıçdaroğlu ayçiçek taban fiyatını açıkladı: Ton başına 16 bin TL

Tarım Kredi Kooperatifleri ve Çukobirlik'in ayçiçek taban fiyatını 10-11 TL arasında açıklaması sonrasında CHP lideri Kılıçdaroğlu, açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, "ton başına 16 bin TL" verilmeli dedi.

Tarım Kredi Kooperatifleri ve Çukobirlik'in ayçiçek taban fiyatını 10-11 TL arasında açıklaması çiftçilerin tepkisini çekmişti. Edirne'de ayçiçeği tarlasında üreticilerle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ayçiçeği taban fiyatının ton başına 16 bin lira olması gerektiğini açıkladı.

Partisinin Edirne'de gerçekleştireceği grup toplantısı katılmadan önce merkeze bağlı Büyükdöllük köyünü ziyaret eden Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

Tarıma, çiftçiye destek vermemiz lazım. Destek vermenin ötesinde tam tersi yapıldı ülkede, gübreden, ilaçtan, mazottan tutun pek çok şeye aşırı zamlar yapıldı ve doğal olarak çiftçi nasıl ekeceğini, nasıl gelir elde edeceğini, hayatını nasıl sürdüreceğini bilemez noktaya geldi. Şimdi güzel ve bereketli bir tarlanın önündeyiz, geçen yıl ekilmiş, bir süre sonra ürünler toparlanacak. Ton başına bir fiyat verilmesi lazım, makul olan fiyat ton başına 16 bin lira, destek hariç. Eğer bu alım fiyatı deklare edilir ve çiftçiden ton başına 16 bin liradan alınırsa çiftçi en azından bırakın kar etmeyi, önümüzdeki yıl bunu 'ekebilirim' diyecektir.

"Ekmezse ne olur? Ekmediğiniz paranın çok daha fazlasını yurt dışındaki eken çiftçinin kasasına akıtacaksınız, dolar olarak ithal edeceksiniz bunu ve paralar dışarıya gidecek. Çiftçimiz çalışkandır, tarlalarımız bereketlidir.

Kimseye minnet duymak istemiyorlar, borç altında ezilmek istemiyorlar.

Sizin maliyetinizi biliyoruz; mazotu, ilacı, gübreyi biliyoruz, fiyatları biliyoruz, yüzde 400 yükseldiğini biliyoruz. Dolayısıyla bizim söylediğimiz rakamlar sizin kar elde ettiğiniz değil, maliyetlerinizi karşılayabileceğiniz bir rakam aslında. Bir şey daha var, buraya dışarıdan ayçiçeğini, gümrük indirimi yapıp sıfır vergi diyorsun, sıfır vergi ne demektir? Karşı tarafın çiftçisine destek vermek demektir. Oysa bir devlet önce kendi halkını, çiftçisini korumak zorundadır. Gümrükler onun için vardır, vergiler onun için vardır. Onlara sıfır vergi, size her türlü vergi, onlara sıfır zam, sizlere her türlü zam, bu olmaz, biz bunları da kabul etmiyoruz"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler