Doğan Satmış

Doğan Satmış

Kadınlar Günü İçin Bir Hediye ve Müzisyenlere Safranbolu Daveti

Bu yılki 8 Mart Kadınlar Günü için, ‘çam sakızı çoban armağanı’ bir hediye de biz hazırladık.

Bildiğiniz gibi ‘Türkiye’nin Tarihini Değiştiren 110 Kadın’ adlı kitabım bu yılın başında çıkmıştı. Kitapta, her biri kendi alanında önemli işler başaran 110 kadının öyküsünü anlatmıştım.

Kitap çıkınca BRTV’nin Başkanı, gazeteci dostum Mehmet Çetinkaya, bunu bir belgesel tarzında hazırlamayı teklif etti. Çok iyi bir fikirdi ve geçen ay birkaç günlüğüne Safranbolu’ya giderek, Batı Karadeniz’in tek Türksat uydu kanalı olan BTRV stüdyosunda bunun çekimlerini yaptık.

BRTV Haber Spikeri Nagehan Tokgöz sordu, ben de 110 kadının öyküsünü anlattım. Bir iki gün süren çekimler sonunda kitaptaki 110 saygıdeğer kadının tümünün öyküsünü kısaca toparladık. Bunu BTRV ekibi bir belgesele dönüştürdü. Belgesel’in ilk bölümünü de, 8 Mart Pazartesi akşamı saat 22.00’de BRTV’de yayınlanacak.

Hergün kısır siyasi tartışmaları ekrana getiren televizyonlardan bıktıysanız, Pazartesi akşamı BRTV’yi açın ve zamanınızı Türkiye’nin medarı iftiharı bu 110 kadının öyküsünü izlemeye ayırın. BRTV’yi Smart TV’de, Digitürk 678’inci kanalda, Türksat 4a’da kolayca bulabilirsiniz. İnternetten canlı izlemek ise en kolayı.

Günümüzde medyanın içinde bulunduğu durumu biliyoruz. Ülkenin en büyük televizyonları, yayın organları bir bakanın istifasını bile bir gün boyunca haber yapamayacak haldeler. Bu yüzden yerel medya çok önemli.

BRTV işte bu yerel medya organlarının en önemlilerinden biri. Kadim dostum Mehmet Çetinkaya çeyrek asırlık bir uğraşı sonucu BRTV’yi hem Batı Karadeniz’de, hem de Avrupa’da en çok izlenen yerel uydu kanalı haline getirdi.

Çetinkaya ile şimdi de, kitaptaki 110 kadından biri olan ve Türkiye’nin Müzik Tarihi’ni değiştiren Leyla Gencer için kolları sıvamış durumdayız. Leyla Gencer için 10 Mayıs’taki ölüm yıldönümünde, Safranbolu’da bir toplantı düzenleyeceğiz. Pandemi nedeniyle toplantı 10 Mayıs yerine 22 Mayıs’ta gerçekleşecek. Toplantıya Leyla Gencer’le ilgili kitapları bulunan gazeteci Zeynep Oral da katılacak.

Aynı günlerde Leyla Gencer ile kuzen olan ünlü modacı Cemil İpekçi de bir defile düzenleyecek.

Tüm bunlar, asıl büyük proje olan ‘Safranbolu Leyla Gencer Müzik Festivali’nin bir ön hazırlığı olacak. Bu yüzden anma gününde konser vermek isteyen müzisyenleri de Safranbolular davet ediyorlar.

Bu konuda öncülüğü Kültür ve Turizm Vakfı Şefik Dizdar yapıyor. Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse de projeyi destekliyor.

Safranboluların kapısı Leyla Gencer’i anmak ve onun anısına Safranbolu’da 22 Mayıs’ta konser vermek isteyen herkese açık. Özellikle genç müzisyenleri davet ediyorlar.

Anma toplantısı sonrasında Leyla Gencer’in Safranbolu’ya 10 dakika uzaklıktaki Yörük Köyü’ne hep birlikte gideriz ve katılımcıların müziklerini, Yörük Köyü’nün tarihi sokaklarında dolaşarak dinleriz.

Yörük Köyü, tıpkı Safranbolu gibi el değmemiş güzellikle tarihi bir açık hava müzesi görünümünde. Yörük Köyü’nde ve Safranbolu’da her köşeden müzik yükselmesi eminim en çok Leyla Gencer’i mutlu edecek.

Dünyanın en önemli opera markalarından biri olan Leyla Gencer anısına düzenlenecek böyle bir festivalin yurtdışında da çok ilgi göreceğini ve müzik meraklılarını Safranbolu’ya toplayacağından hiç kuşkum yok.

Yeter ki önce biz Leyla Gencer’e sahip çıkalım.

Hadi genç müzisyenler, notalarınızı Leyla Gencer için yazın ve 22 Mayıs’ta Safranbolu’da yer ayırtın.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar