Jonathan Ruhe: Türkiye NATO'daki geleneksel rolünü kaybetti

Jonathan Ruhe: Türkiye NATO'daki geleneksel rolünü kaybetti

Türkiye'nin geleneksel "NATO'nun doğudaki gözü olma" rolünden uzaklaştığı ifade edilirken, "Yunanistan'ın Dedeağaç kenti, NATO için Türkiye'ye bir alternatif" görüşü de ön plana çıkartılmaya başlandı.

Washington'la Ege ve Doğu Akdeniz'de ortak hareket eden Yunanistan, bir ABD üssüne dönüşmüş durumda. Dedeağaç'taki limanı Amerikalılara veren ve burada hava-kara-deniz üsleri açılmasına onay veren Atina, geçtiğimiz günlerde, askersizleştirilmiş Midilli ve Sisam adalarına ABD zırhlılarını transfer ederken görüntülendi.
Yunan gazetesi Kathimerini'ye konuşan ABD Ulusal Güvenliği Yahudi Enstitüsü (JINSA) Dış Politika Direktörü Jonathan Ruhe, son yaşananlara dair değerlendirmelerde bulundu.
"TÜRKİYE 'GÜVENİLİR ÇAPA' ROLÜNÜ TERK ETTİ"

"Dedeağaç, Rusya'nın bölgede artan askeri ve siyasi varlığına karşı koymak için NATO güçlerinin Balkanlar ve Karadeniz'e hızlı sevk edebileceği iyi bir konumda" diyen Ruhe, Dedeağaç'ın NATO için Türkiye'ye bir alternatif olabileceğini belirtti:

"Erdoğan yönetiminde Türkiye, NATO'nun, Rusya ve diğer tehditlere karşı güneydoğudaki geleneksel 'güvenilir çapası' rolünden uzaklaştı. Dedeağaç, bu yüzden bölgedeki NATO güçleri için Türkiye'ye alternatif olabilir; çünkü Türk Boğazlarını bypass ediyor."
"DEDEAĞAÇ ÖNEMLİ BİR LOKASYON"

Dedeağaç kentinin varolan coğrafi özelliklerinin önemine vurgu yapan Ruhe, buraya yatırım yapılmasıyla birlikte, enerji ticareti için de önemli bir kent haline gelebilecek lokasyona sahip olduğunu ifade etti.

"ABD EASTMED'İ YENİDEN DESTEKLEMELİ"

Ruhe ayrıca, özellikle de Ukrayna savaşı sonrası ortaya çıkan enerji açığı sebebiyle, ABD'nin desteklemekten vazgeçtiği EastMed projesini yeniden desteklemesi gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler