JENS STOLTENBERG: ''NATO, AVRUPA'YA YENİ NÜKLEER SİLAH YERLEŞTİRMEYİ PLANLAMIYOR''

JENS STOLTENBERG: ''NATO, AVRUPA'YA YENİ NÜKLEER SİLAH YERLEŞTİRMEYİ PLANLAMIYOR''

Müttefik ülkelerin, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) iptal edilmesi durumunda 'naif' davranmayacağını belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yine de örgütün Avrupa'ya yeni nükleer silah yerleştirmeyi planlamadığını teyit etti.

Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Stoltenberg, "Bugün, nükleer silah kontrol rejiminin tamamı tehdit altında" diyerek, Rusya'nın yeni SSC8 füzesini geliştirmekle INF'yi ihlal ettiğine işaret etti.

Bu füzelerin, Münih dahil Avrupa şehirlerine ulaşabileceğini söyleyen NATO Genel Sekreteri, "Eğer taraflardan biri anlaşmaya uymuyorsa bu anlaşma sıradan kağıt haline geliyor. Bu yüzden ABD, 6 ay sonra anlaşmadan çıkma niyetini duyurdu ve Rusya, anlaşmaya yeniden uymaya başlamak için bu fırsat penceresine sahip" ifadelerini kullandı.

NATO'nun, anlaşmanın iptal edilmesi durumunda göstereceği tepki üzerinde çalıştığını dile getiren Stoltenberg, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz ayrıca INF'nin olmadığı ve Avrupa'da çok sayıda Rus füzenin olduğu dünyaya hazırlanıyoruz. Acele etmeyeceğim ve şu anda yapmakta olduğumuz analizi bekleyeceğim. Ama NATO, Avrupa'da yeni nükleer silah yerleştirme niyetinde değil".

Stoltenberg, "Ama saf olmayı da göze alamayız" diye ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler