Japonya’nın Planı: ‘ABD’yi Başından Savmak’

Japonya’nın Planı: ‘ABD’yi Başından Savmak’

Japonya için, gelecek ay yapılması beklenen Donald Trump görüşmesi kritik önem taşıyor. Zira, görüşme sonunda ‘ABD’den ihraç hacminin arttırılması kararlaştırılırsa’, Tokyo büyük baskı altına girecek.

Japon ihracat hacminin, Ağustos ayında önceki aya göre arttığı belirtildi. Deniz nakliyesinin A.B.D. tarafından desteklendiği ifade edildi. Ekonomistler,Washington ve Beijing arasındaki ticarî çekişmenin Japonya’yı vurmadığı yorumunu yaptı.

Ancak Japonya için, gelecek ay yapılması beklenen Donald Trump görüşmesi kritik önem taşıyor. Zira, görüşme sonunda ‘ABD’den ihraç hacminin arttırılması kararlaştırılırsa’, Tokyo büyük bir baskı altına girmiş olacak.

Japon siyasetçiler ise, Japonya’nın  ABD’ye ve Çin’e yapacağı ihracatların, ticaret savaşını derinleştireceğinden endişeli.

Japon Ekonomisi Krizden Çok Uzakta

Ancak,Temmuz ayında yüzde 3.9 olan ihracat hacminin Ağustos ayında yüzde 6.6’ya yükselmesi, ekonomistlerce ‘Japon ekonomisinin krizden çok uzakta olduğunun işareti’ olarak yorumlanıyor.

İlaç, yapı malzemesi ve madenlerden oluşan ihracat yelpazesi, oranı Ağustos ayında yüzde 5.3 ‘e yükseltti.

Artan ihracat hacminin büyük bölümünü, Çin’e yapılan ihracat oluşturuyor.Yüzde 12.1’e yükselen ihracat,  artma potansiyeli gösteriyor.

Japonya’nın Planı: ABD’yi Savuşturmak

Japonya’nın planı, bu anlaşma ile araba ihracatındaki gümrük vergisini aynı tutmak ve ‘ABD’nin karşılıklı serbestlik ilkesine dayanan bir ticaret anlaşması yapma talebini bir ay daha savuşturmak’.

Araba alanındaki üretim ve temin alanındaki  ihracatçılar, ABD’nin yüzde yirmi beş tehdidinden çekinceli. Siyasetçiler ise ABD ile şu sırada yapılacak bir anlaşmanın tarım gibi açık siyasete dayalı hassas sektörleri baskı altına sokacağını belirtiyor.

Japonya, Çin’in en büyük ticaret ortağı olarak gündeme gelirken,  ABD ile ekonomik anlaşmayı reddetmesi, ABD’nin büyük bir ekonomik müttefiğini kaybettiğini gösteriyor. ABD’nin dünya ekonomilerine sunmadığı ‘serbest ticaret” avantajını reddeden Japonya,  ABD ile anlaşmayı fırsattan çok bir yük olarak görüyor. Bazı ekonomistler ise ABD’nin ilaç, otomobil, tarım ve maden gibi sektörlerde Japonya’dan ithalata muhtaç olduğunu söylüyor.

Japon ekonomisi, ABD ve Çin’e ihracatıyla krizden etkilenmeyecek gibi görünüyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika