İZMİR'DEYİZ

Türkiye’nin üç büyük şehrinden birisi İzmir. 
 

Ama her şeyden daha önemlisi , İzmir benim memleketim. 
 

Doğduğum, büyüdüğüm, eğitimimi tamamladığım, mesleğe başladığım, meslekte 15 yılımın ve gençliğimin geçtiği, ailemin yaşadığı şehir İzmir. 
 

Ve malum,  CHP’nin kalesi!.. 
 

İzmir denince, kafalarda başka partinin seçim kazanma şansı yok gibi bir şey!
 

Ama…
 

Evet,  ama artık İzmirli çalışan ve çalışkan belediye başkanı ve hizmet istiyor.
 

Hatta daha ileri gidip şimdi,  şehrin ekonomisini yaratan ve yöneten belediye başkanı istiyor!
 

Aslında bu talep çok fazla da bir talep değil. 
 

Yıllardır her seçimde; Cumhuriyeti ve Atatürk’ü ‘tercih’ adresi olarak görüp, karşılıksız CHP’ye oy veren İzmirliler,  elbette yine aynı noktada duruş sergileyecekler. Ancak,  artık bir farkla:
 

İzmirliler artık hizmet de almak istiyorlar!
 

Eğer bu seçimde de ‘çantada keklik’ olarak görüldüğü için( parti içinde büyük kavgalar yaşanan İzmir Büyükşehir Belediyesi koltuğuna) oturacak kişi ;  yetenek değil de  sadece siyasi güç unsuru olduğundan dolayı o koltuğa oturursa;  bu CHP’nin İzmir’de kazanacağı son seçim olabilir. 
 

Kaldı ki geçtiğimiz seçimlerde İzmir’den aday olan Binali Yıldırım,  zaten CHP ile Ak Parti arasındaki bu makası oldukça daraltmıştı.
 

İzmir’de şu anda adayını açıklayan tek parti;   Ak Parti. 
Ekonomi eski bakanı olan  Nihat Zeybekçi,  İzmir Büyükşehir Belediye

Başkan adayı. 
 

Daha en baştan söylemekte fayda var ki; Zeybekçi’nin İzmir’li olmaması en büyük dez avantajı. 
 

Denizli’li Nihat Zeybekçi’nin tek ‘silah’ı  ise,  ekonomi! Bir önceki görevi Ekonomi Bakanlığı olan Nihat Zeybekçi, İzmir’lilere kuşkusuz ekonomisini yaratan ve yönetebilen bir şehir vaad edecek. Elbette projeleri ve yapacakları ilgi de toplayacak. İktidarın gücünü de kullanacak. Ancak dediğim gibi , İzmir’de şansı çok az. Aslında Ak Parti Nihat Zeybekçi adıyla , neredeyse İzmir’i CHP’ye hediye etti desek yeridir…
 

Amaa…
 

CHP’de,  ‘En sağlam koltuk’ olarak görülen ve herkesin peşinde koştuğu bu ‘koltuk’ için ; CHP İzmir il örgütü ve CHP’li İzmirli vekiller birbirine girmiş durumda. Kan gövdeyi götürüyor desek yeridir. Dedikodunun biri bin para!.. 
 

Bakalım her seferinde , ‘İzmir’de bir kadın aday düşünüyorum’ diyen Kemal Kılıçdaroğlu,  bu sorunu nasıl çözecek? Sorunu diyorum, çünkü en sorunsuz koltuk,  maalesef CHP’liler tarafından en sorunlu koltuk haline getirilmiş durumda. 
 

Unutmadan yazmakta fayda var.  Bu seçimde sadece belediyeyi almak değil, CHP’nin oy oranının artması  da başarı kriterleri arasında olmalı. Zira İzmir’de geçmiş yıllara baktığımızda ; sol partiler sağ partilerden hep daha az oy almış. 1965’te Adalet Partisi’nin oy oranı yüzde 62. 2 iken , CHP’nin oy oranı yüzde 29.8. 1973’te ise Bülent Ecevit ile zirve yapan CHP oyları , yüzde 44’e kadar çıkabiliyor. Yani İzmirli aslında,  merkez sağda siyasi görüşe sahip. Bu noktada merkez sağı da temsil eden,  Atatürkçülük , Cumhuriyet ve laiklik şüphesi olmayan,  biraz da şehrin ekonomisine hakim olabilecek adaylar zorlanmadan İzmirlilerden vize alabilecektir.
 

Şimdi gelelim bombaya!
 

AYDIN’DA MHP ADAYI DESTEKLENECEK
 

MHP ile büyük ittifak yapan Ak Parti, Aydın’da aday göstermeyecek!
Malum,   MHP daha önce Aydın’da adayını açıklamıştı. Tam da bu noktada MHP’nin açıkladığı adayı geri çekme ihtimali üzerinde duruluyordu.  Ancak dün akşam saatlerinde,  Ak Parti’nin Aydın’da aday göstermeyeceği,  bunun yerine MHP’nin açıklamış olduğu aday Ümmet Akın’ a destek vereceği haberi kulislere bomba gibi düştü. 

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın MHP- Ak Parti ittifakında, ‘ başka jestler de olabilir’ cümlesi nedeniyle normal karşılanan bu durum;  Aydın, Mersin ve Adana’da MHP adaylarına destek verilmesine karşılık;  Manisa’da  Ak Parti’nin aday çıkaracağı kulislere sızan diğer bilgiler arasında. Ama son sözü Arjantin dönüşü Tayyip Erdoğan söyleyecek. 
 

Bu arada Mersin’de MHP’nin aday göstermediği mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın  ise bugün İYİ Parti gurubunda,  İYİ Parti adayı olarak ilan edileceği konuşuluyor. Bu ne kadar gerçekleşir bilinmez ama daha önce de bu köşeden yazdığım gibi,  Kocamaz hangi partiden aday olursa olsun , Mersin’de ipi göğüsleyebilecek önemli bir aktör.  

Ege izlenimlerimize devam edeceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.