Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

İZMİR’DE MUHTEŞEM BİR SERGİ

“Hayal edebildiğiniz her şey gerçektir”

Pablo Picasso

Bir adam Picasso'ya şöyle der:

“Renkleri karıştırmaktan ve içiçe geçmiş çizgiler yapmaktan başka resim yeteneğiniz yok gibi geliyor bana...”

Picasso fırçasını alır ve yere bir buğday tanesi resmi çizer. Öyle gerçekçi olur ki bir tavuk yemek için gagalamaya başlar.

Gördüğü durumdan şaşkına dönen adam Picasso'ya bu kez

“Bu kadar mükemmel resimler yapabiliyorken niçin bu garip resimleri yapmakta ısrar ediyorsunuz?”diye sorar..
Picasso yanıtı yapıştırır:

“Çünkü ben resimlerimi tavuklar için yapmıyorum”

0x0-picasso-izmirde-1568833963476.jpg

Bugünlerde Lucien Arkas’ın kente kazandırdığı İzmir’in gururu  Arkas Sanat Merkezi 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Pablo Picasso’nun eserlerine ev sahipliği yapıyor. Serginin açılışı hafta içinde yapıldı. Paris Picasso Müzesi, Fondation Julio Gonzalez, Opera Garnier ve Brüksel’de yer alan Kontaxopoulos-Prokopchuk Koleksiyonu’ndan 83 eserin olduğu sergide, sanatçının yazarlar, şairler ve müzisyenler gibi pek çok sanatçıyla sürdürdüğü yakın bağları belgeleyen fotoğraflar da yer alıyor. 

tunc-soyer--laurent-le-bon-lucien-arkas-bertrand-buchwalter-jean-luc-maeso-mujde-unustasi-loannis-kontaxopoulos-001.jpg

Picasso’nun Malaga’da çocukluk yıllarında izlediği boğa güreşleri ile başlayan gösteri dünyasına olan ilgisi, 1917’den sonra ünlü bale topuluğu Ballets Russes için tasarladığı sahne ve kostüm çalışmalarıyla katlanarak artmış. Gerçek hayattan esinlendiği figürleri hayal gücüyle birleştirerek özgün tarzında yeni bir dünya yaratmış.Sergiyi gezerlen sadece resimlerinden tanıdığımız Picasso’nun sanatın farklı dallarında da eserler ürettiğini görüyoruz.

Küratörlüğünü Jean-Luc Maeso’nun üstlendiği “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisinde, Arkas Sanat Merkezi’nde yer alan bağımsız sergileme alanları, Picasso’nun hayatı boyunca ilgi duyduğu boğa güreşi, sirk, bale gibi temalara göre düzenlenmiş durumda. 2017-2019 tarihleri arasında gerçekleşen Picasso-Méditerranée kültürel bir döngü oluşturmayı amaçlayan, multidisipliner ve çok yönlü bir proje. Sergi Akdeniz’in bütün kıyılarını yakınlaştırma isteğiyle benzersiz bir kültürel tecrübe sunuyor.

pablo-picasso.jpg

Pablo Picasso Atatürk ile sadece aynı yıl doğmadı.Fikirleri ve yaşam tarzları da benzer oldu.Yaşamın zevklerine düşkün,ilerici,radikal ,yalnızlığı yaşamış ve bol alkışı haketmiş bir tarz.Özgürlük ve barış yanlısı bir kimlik. Picasso’nun  “Franco’nun Rüyası ve Yalanı” , “Kore’de Katliam” siyasi eserlerine sadece iki örnek.

“Picasso: Gösteri Sanatı” sergisi kapsamında minikleri de unutmadı Arkas Sanat Merkezi. 5-7 ve 8-10 yaş gruplarına özel düzenlenen atölyelerde çocuklar eğitmenleri eşliğinde öncelikle sergiyi gezecek, Picasso’nun eserleri arasında ilerlerken hem sanatçıyı hem de eserlerinin hikayelerini dinleyecekler. Ardından atölyeye geçerek hayal dünyalarını kağıtlara aktarıp, Picasso’dan aldıkları ilhamla kendi eserlerini yaratacaklar. Hafta içi okul gruplarına özel sergi gezisi ve grup çalışmaları da var.

91 yıllık ömründe 50 binin üzerinde esere imza atan Picasso’nun bu muhteşem sergisi 5 Ocak’a kadar ücretsiz gezilebilecek.Aman kaçırmayın!
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.