Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

İzaf

İzaf nedir bilir misiniz? Ben de bu yaşımda öğrendim . Gazapizm’in şarkısını dinleyince izafın zayıflatmak, kuvvetsiz hale getirmek anlamında olduğunu. Rap/Hip Hop’un popüler isimlerinden Gazapizm onun sahne adı. Elazığ doğumlu ama küçük yaştan beri İzmir’de yaşıyor. Gerçek adı Anıl Acar..

Lisede tanıştığı rapçiler Engin Erel (Gardiyan) ve Aykut Şahin (Sivo) ile birlikte hiphop kültürüyle ilgilenmeye başladı. 2003 senesinde ilk rap şarkısını yazdı ve kendi evinde deneme kayıtları almaya başladı. Bir sene sonra Gardiyan ve Sivo ile birlikte YMF (Yalı Mcs Family) çatısını kurdular ve Balçova’daki stüdyolarında kendi kayıtları yanı sıra bir çok MC’ye de destek oldular.

Gazapizm ilk albüm çalışması olan "Az Kaldı" isimli mixtape albümünü Gardiyan’la birlikte çıkarttı. 2008 senesinde yeniden Gardiyan ile birlikte "Kan Değil Katran" isimli albümünü internette paylaştı. Bu albümle birlikte dikkatleri üzerine çeken Gazapizm, İzmir, İstanbul, Antalya, Bursa başta olmak üzere birçok kentte konserler verdi.

Bu arada Gazapizm, 2009 yılında psikolojik sorunlar yaşamaya başladı. O dönemde “Klinik Majör Depresyon” teşhisi konuldu ve uzun bir dönem tedavi görmeye başladı. Tedavi gördüğü dönemde de şarkılar yazan Anıl Acar, 2009 senesinin ortalarında adını hastalığından alan “Majör Depresyon” albümünü satışa sundu ve beklenen rakamların çok üstünde sattı.

Rap dünyasında büyük bir tanınırlığa sahip olan Gazapizm, pek çok başarılı şarkıcıyla da düetler yaptı. “Çukur” dizisi için Cem Adrian ile birlikte yaptığı ‘Kalbim Çukurda’ isimli şarkının yanı sıra Sivo, Zorba, Fuat Ergin, Rapangels, Kadıköy Acil, Sansar Salvo, Narkoz, Sayedar, Despo ve Talking Gunz gibi birçok isimle düetler yaptı. Yine “Çukur” dizisinin de müziği olan “Heyecanı Yok” şarkısı YouTube’da şimdiye kadar 150 milyon kez dinlendi ve bu şarkı ile Altın Kelebek dahil birçok ödül kazandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü mezunu olan Anıl Acar Filarmoni ve Senfoni orkestraları ile de konser veren bir rapçi. Şarkılarını farklı kılan birçok özelliği var. Söylemi seçilebilir, öfkesi keskin, dili hayli sert. Karakteri hem buraya dair meselelerin acılarıyla hem de kendini büyüten acıları sahiplenmesiyle şekillenmiş. Bu sahiplenmede isyan da var, sokak da. Onun şarkılarında sokağın ruhu ve dili hem yalın hem çapaksız. Hem gelenekle olan bağı kuvvetli hem de bugünün bakışına ve diline hakim.

“Herkesin yaptığı müzik yaşadığı bölgelere, oradaki yapıya, düşünme biçimine göre değişiyor. Hatta bu, İzmir’in içindeki semtlere göre bile değişebiliyor. Mesela Karşıyaka’da yapılan müzikle Göztepe’de yapılan müzik farklılıklar gösteriyor. Sound, söylem, dil farklılığı var. İzmir’in Göztepe tarafı daha gettodur. Karşıyaka ise elitist bir tavra sahiptir. Ama bu tarz genellemeler yanıltıcı da olabilir. Mesela, Yener Çevik Karşıyakalı ama yaptığı müzikte arabesk öğeler var. Daha fazla müzisyen çıktığında değerlendirme yapmak daha kolay olur. Batman’da bir rapçi , İzmir’deki söyleme yakın müzik yapabilir.”diyor.

Onun için sanat bir kavga. Bu kavga bazen hayatla, bazen bir insanla, bazen zamanla, bazen de sadece kendisiyle... İşin özünde onun anlatmak istedikleri vardı, rap müzik de bunu yapabileceği en uygun alandı. Rap müziğin doğuşu zaten başlı başına bir kavga değil mi?

İster beğenin ister beğenmeyin bugün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir rap müzik gerçeği var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.