“İttifak içinde ittifak” formülünü tartışılıyor

“İttifak içinde ittifak” formülünü tartışılıyor

Sağ seçmenin daha rahat oy verebileceği ikinci bir yapı konuşuluyor

Mutabakat metni imzalayan 6 muhalefet partisi, AKP ve MHP’nin seçim yasası teklifine karşı seçeneklerini değerlendiriyor. Kulislere göre, 6 muhalefet partisi, “sağ seçmenin daha rahat oy verebileceği bir yapı” için bazı formüller üzerinde çalışıyor. Muhalefetin “ittifak içinde ittifak” olasılığına odaklandığı belirtiliyor.

Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi’nin haberine göre, Cumhur İttifakı’nın seçim yasası hamlesine yönelik muhalefet kulislerinde şu değerlendirme yapılıyor:

“Cumhur İttifakı’ndaki partiler birbirlerine daha yakın. MHP, BBP seçmeni rahatlıkla AKP listelerine oy verebilir. Ancak Millet İttifakı’ndaki ‘sağ grup’ partilerinin seçmeni CHP listelerine oy vermekte tereddüt yaşayabilir. Diğer yandan ‘Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu gibi liderlerin CHP listelerinden aday olması’ AKP tarafından propaganda amaçlı kullanılabilir.”

Bu kapsamda Cumhur İttifakı’nın yaptığı yasa değişikliklerini inceleyen altı partinin “karşı formül üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüğü” belirtilirken “ittifak içinde ittifak” yaklaşımının da gündemde olduğu kaydediliyor. Buna göre, “6’lı masada bulunan ve aynı zamanda Millet İttifakı içerisinde yer alması planlanan bazı partiler ayrı bir ittifak kurabilecek. Üçüncü ittifakın cumhurbaşkanı adayı olmayacak. Partilerin altısı birden tek ortak cumhurbaşkanı adayı belirleyecek ve seçimde bu aday desteklenecek. Ancak üçüncü ittifak milletvekili seçimlerinde Millet İttifakı içerisinde kalan diğer partilerden ayrı bir liste oluşturacak ve yine tek bir parti listesinden seçime girecek.” Bu yolla “sağ seçmenin daha rahat oy verebileceği ikinci bir yapı elde edilecek”.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler