İşte cumhurbaşkanı adaylarına yapılan bağışlar

İşte cumhurbaşkanı adaylarına yapılan bağışlar

CHP'nin adayı Muharrem İnce, bir önceki seçimde aday olan Ekmeleddin İhsanoğlu’nun topladığı 8.5 milyon liralık bağış toplamını 3’e katladı.


İşte cumhurbaşkanı adaylarına yapılan bağışlar

24 Haziran'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylar propagandalarını bağış yoluyla yürüttü.

Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dışındaki beş adayın topladığı bağış miktarına Dünya gazetesinden Tamer Işıtır ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hariç tutulduğunda en çok bağışı 25.8 milyon lira ile CHP adayı Muharrem İnce topladı. 143 bin kişinin bağışta bulunduğu İnce, bu tutarla, bir önceki seçimde CHP ve MHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun topladığı 8.5 milyon liralık bağış toplamını 3’e katladı.

İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’e ise yaklaşık 17 bin kişi 5.4 milyon liralık bağışta bulundu.

Muharrem İnce’den sonra en çok bağışı alan Akşener’i, Saadet Partisi’nin adayı Temel Karamollaoğlu izledi. 805 bin lira bağış toplayan Karamollaoğlu’na bağış yapan kişi sayısı 2 bin 543 oldu.

2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de aday olan ve cezaevinde tutuklu bulunduğu için sınırlı bir kampanya dönemi geçiren HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş’a 3 bin kişi toplamda 489 bin lira bağış yaptı. Demirtaş, 2014’te bu rakam 1.2 milyon liraydı.

Vatan Partisi’nden aday gösterilen Doğu Perinçek’e ise bine yakın vatandaş yardım yaptı. Perinçek’e yapılan toplam bağış tutarı 300 bin lirayı buldu.


Harcanmayan bağış Hazine'ye gidecek

tablo.jpg


Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilgili kararı uyarınca adaylar, adaylığın kesinleşmesinden seçim sonuçlarının kesinleşmesine kadar geçen dönemde bağış alabildi. Adaylara, yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan, tüzel kişilerden ve Türk uyruğundan olmayan gerçek kişilerden bağış yapılmadı. Adaylar sadece nakdi yardım alabildi. Bir kişinin her bir adaya yapabileceği yardım tutarı, en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında fiilen yapılan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarı olan 13 bin 916 lirayı geçmedi. Adaylar 2 bin liraya kadar nakdi yardımları makbuz karşılığında ve aynı gün seçim hesabına yatırmak üzere alırken, bu miktarın üzerindeki nakdi yardımlar ise adayların ‘Seçim Hesabı’ olarak açtırdıkları ve YSK’ya bildirdikleri banka hesabına bağışçı tarafından yatırıldı. Söz konusu sürede, bağış ve yardımlar ile yapılan harcamalar YSK tarafından tasdik edilen listelere kaydedildi. Bağış tutarları YSK tarafından 14 Ağustos’a kadar kamuoyuyla paylaşılacak. Bağış ve yardımlardan belirtilen limiti (13 bin 916 TL) aşan miktar ile harcanmayan kısım ise Hazineye intikal ettirilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler