İşte Büyükelçi Krizinin Perde Arkası

İşte Büyükelçi Krizinin Perde Arkası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 büyükelçinin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi için talimat verdiği sürecin perde arkası ortaya çıktı. Dışişleri'nin böyle bir kararı önlemek için formül aradığı ve diplomasi trafiğinin iki gün sürdüğü öğrenildi.

İki günlük diplomasi trafiği: Dışişleri Bakanlığı, 'istenmeyen kişi' kararını önlemek için formül aramış
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan 10 büyükelçinin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi için talimat verdiğini açıklaması sonrası yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi.

ANKA Haber Ajansı'ndan Duygu Güvenç'in haberine göre; Erdoğan'ın Afrika gezisinin ardından Dışişleri Bakanlığı'na büyükelçilerin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi için talimat verildi. Ancak ikili siyasi ilişkileri ele alan daireler bunu durdurmak için aksi görüş belirtti. Ve hiyerarşi içerisinde bu görüşler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletilmesi amacıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na sunuldu.

Ancak iki gündür yapılan tüm girişimlere rağmen Erdoğan'ın talimatından vazgeçmediği öğrenildi.

Dışişleri çözüm yolu ararken bazı bakanların yaptığı sert açıklamalar da dikkat çekmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün yaptığı ve tarihte ilk defa toplu olarak büyükelçileri göndereceğini duyuran açıklamasının ardından söz konusu 10 büyükelçilik de başta Protokol Dairesi olmak üzere Dışişleri ile temasa geçerek bilgi almaya çalıştı, ancak kendilerine henüz bir tebliğ yapılmadığı öğrenildi.

Diplomatik kaynaklar, Büyükelçilere Türkiye'den ayrılmaları için henüz bir tebliğ iletilmediğini ifade etti.


'İSTENMEYEN KİŞİ' NE DEMEK?
'İstenmeyen kişi' kavramı, devletlerarası ilişkilerde 'bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması, yerel hükümet tarafından yasaklanan yabancı bir kişiyi' ifade ediyor. Yani bir ülkenin, başka bir ülkeye diplomatik yollardan uygulayabileceği en şiddetli kınama ve yaptırım yollarından biri.

'İstenmeyen kişi' ilan edilen kişi ülkeyi terk etmez, bu konuda çekingen davranır veya bunu reddedecek olursa doğrudan sınır dışı edilme ve hakkında yasal süreç başlatılma tehdidi bulunuyor.

MÜTEKABİLİYET DEVREYE GİRECEK
Diplomasideki 'karşılıklılık ilkesi' uyarınca 10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi halinde Türkiye'nin bu ülkelerdeki büyükelçilerinin de aynı yöntemle geri gönderilmesi gündeme gelecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika