İran'ın İsrail'e Füze Saldırısı Hakkında Neler Biliniyor?

İran'ın İsrail'e Füze Saldırısı Hakkında Neler Biliniyor?

İsrail'e İran tarafından 200'e yakın füze ile Salı gecesi gerçekleştirilen saldırısına ilişkin detaylar ortaya çıktı.

İran Salı gecesi İsrail'e yaklaşık 200 füze fırlatarak İsrail'in büyük şehirlerinde sirenlerin çalmasına neden oldu. İsrailli yetkililer, önemli bir yaralanma ya da can kaybı olmadığını belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Pat Ryder, İsrail'in füzelerin çoğunu başarıyla önlediğini ve iki ABD Donanma muhribinin de İsrail ordusuna yardımcı olmak için yaklaşık 12 önleyici uçağı düşürdüğünü kaydetti.

Öte yandan İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), kuvvetlerinin ilk kez Fattah süpersonik füzelerini kullandığını duyurdu ve füzelerin yüzde 90'ının hedeflerini vurduğunu öne sürdü.

DMO kaynakları Tahran'daki devlet medyasına saldırının üç İsrail askeri üssünü hedef aldığını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, X sosyal medya platformunda, “Şartın 51. Maddesi uyarınca meşru savunma hakkımızı kullandık ve Gazze ile Lübnan'daki soykırımdan sorumlu askeri ve güvenlik üslerini özel olarak hedef aldık,” diye yazdı.

Ancak Pentagon sözcüsü “sahadaki en az hasarın” İsrail'de meydana geldiğini de sözlerine ekledi.

İsrail medyası İran tarafından atılan füzelerden bazılarının İran'ın iki şehrine isabet ettiğini, birkaçının Filistin'e ve birkaçının da Ürdün'e düştüğünü belirtti. Sosyal medyada yapılan yorumlarda ise "İsrail dışında her yere isabet ettiği anlaşılıyor." yorumları yapıldı.

İsrail medyası ayrıca 30 yaşındaki Shahir Goldman isimli bir kadının öldürüldüğünü aktardı.

Hangi ülkeler İsrail'e yardım etti?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD'li bazı ortaklarının saldırıya karşı İsrail ve Washington'a yardım ettiğini söyledi.

Ancak ilgili ülkelerin isimlerini açıklamayı reddeden Miller, hangi ülkeler olabileceğine dair yorum yapmayı gazetecilere bıraktığını söyledi.

Bu ülkelerden birinin, Savunma Bakanı İran saldırılarını püskürtmede ülke güçlerinin yardımına atıfta bulunan İngiltere olduğu biliniyor.

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, ülkesinin güçlerinin olaya müdahil olduğunu kabul ederek X sosyal medya platformunda İngiliz güçlerine teşekkür eden bir mesaj yayınladı. Healey, operasyonları ile yardımlarının ne içerdiğine ve olaya ne şekilde müdahil olunduğuna dair ayrıntı vermedi.

Saldırı çok hızlı bir şekilde sona erdi ve İran'ın Birleşmiş Milletler temsilcisi TSİ saat 21:00 civarında saldırının sona erdiğini duyurdu.

Resmi açıklamalara göre Tahran saldırının başladığına dair Washington'a bilgi vermedi, ancak ABD saldırının beklendiğine dair önceden uyarıda bulunmuştu.

Saldırının nedeni neydi?

Son günlerde İsrail'in düzenlediği hava saldırılarında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve bazı üst düzey komutanları öldürülürken yüz binlerce Lübnanlı da evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İsrail daha sonra güney Lübnan'da sınırlı bir kara harekatı başlattığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı saldırının “İran İslam Cumhuriyeti'nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlali de dahil olmak üzere Siyonist rejimin saldırganlığına yanıt olarak” başlatıldığını söyledi.

Açıklamada ayrıca temmuz ayında Tahran'da şüpheli bir İsrail saldırısında öldürülen Hamas'ın üst düzey liderlerinden İsmail Haniye'den de bahsedildi.

Bundan sonra ne olacak?

İran Dışişleri Bakanlığı resmi olarak operasyonların sona erdiğini açıklasa da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu İran'ın füze saldırısının “bedelini ödeyeceğini” söyledi.

Netanyahu güvenlik kabinesi toplantısında yaptığı konuşmada, “İran bu akşam vahim bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek. Tahran rejimi kendisini savunma ve düşmanlarına bedel ödetme konusundaki kararlılığımızı anlamıyor,” dedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise sadece “Saldırının sonuçları olacaktır” demekle yetindi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, çarşamba gününün ilk saatlerinde X'te yaptığı bir paylaşımla, "karşı hamlede bulunulmadığı sürece eylemlerinin sona erdiğini" belirtti.

Irak'ta bulunan İran destekçisi silahlı gruplar, İsrail'den gelen herhangi bir misillemeye ABD'nin dahil olması halinde veya İsrail İran'a karşı Irak hava sahasını kullanırsa, Irak ve bölgedeki Amerikan üslerini birer "hedef olarak değerlendireceklerini" belirtti.

Filistinli grup Hamas, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısını “kahramanca” olarak nitelendirdi. Aynı zamanda sokaklara çıkan bir grup İran'ın füze saldırısından memnuniyetlerini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya