İran’dan ‘Salman Rüşdi’ açıklaması

İran’dan ‘Salman Rüşdi’ açıklaması

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Salman Rüşdi'nin ABD'de bıçaklı saldırıya uğramasıyla ülkesinin ilişkisinin olmadığını söyledi.

Sözcü Kenani, başkent Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı.

“Batı’da bazı medya kuruluşlarının Rüşdi’ye saldıran kişiyi İran’la irtibatlandırmalarına” dair soruya karşılık Kenani, “Ben bunu resmi ve kesin olarak yalanlıyorum. Hiç kimsenin İran’ı suçlamaya hakkı yoktur.” dedi.

Yine aynı konudaki bir başka soru üzerine Kenani, Tahran yönetiminin olayla ilgisi olmadığını yineledi.

Kenani, “Bizim (Rüşdi’ye) saldırıyı düzenleyen kişiyle ilgili malumatımız, sadece ABD basınından duyduğumuzdan ibarettir; konuyla ilgili bilgimiz yok.” dedi.

RÜŞDİ’YE SALDIRI

Uzun süredir ABD’nin New York şehrinde yaşayan Salman Rüşdi, 12 Ağustos’ta Chautauqua Enstitüsü’nde konferans vermek için kürsüye çıktığı esnada bıçaklı saldırıya uğramıştı.

Biri boynundan olmak üzere 10’dan fazla bıçak darbesine maruz kalan Rüşdi, helikopterle hastaneye kaldırılarak ameliyata alınmıştı.

New York Times’a yazılı açıklamada bulunan Rüşdi’nin menajeri Andrew Wylie, Hint kökenli İngiliz yazarın hayati tehlikeyi atlattığını ancak karaciğeri ile bir kolunun bıçak darbelerinden ciddi hasar gördüğünü ve bir gözünü kaybedebileceğini ifade etmişti.

California doğumlu 24 yaşındaki saldırgan Hadi Matar, dün ilk çıktığı mahkemede suçsuz olduğunu iddia etmişti.

1980’lerde yazdığı “Şeytan Ayetleri” kitabı tartışma yaratan Rüşdi hakkında, dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti. Humeyni’den sonra ülke liderliği makamına gelen Ali Hamaney de Rüşdi hakkındaki fetvanın değiştirilemez olduğunu belirtmişti.

SALDIRGAN OLAY ÖNCESİNDE BOKS DERSİ ALMIŞ

Rüşdi’ye bıçaklı saldırı düzenlemekle ilgili iki ayrı suçtan yargılanan 24 yaşındaki Hadi Matar’ın ,11 Nisan’da ikamet ettiği New Jersey’in Fairview semtindeki boks kulubüne yazıldığı, olaydan birkaç gün önce ise ayrıldığı tespit edildi.

State of Fitness Boxing Club isimli işletmenin yöneticisi Rosaria Calabrese, Matar’ın birkaç gün önce e-posta ile “bir süre müsait olamayacağı” için üyeliğini iptal etmek istediği bilgisini aktardı.

Spor salonu yetkilileri, Matar’la ilgili “şiddet içeren hiçbir şey” görmediklerini belirterek, onu “kibar, sessiz, ancak her zaman son derece üzgün görünen çekingen bir karakter” olarak nitelendirdi.

New Jersey polisi, California doğumlu Hadi Matar’ın anne babasının Lübnan asıllı oldukları bilgisini paylaşırken, New York Bölge Savcısı Jason Schmidt, saldırganın sahte kimlikle konferans salonuna girdiğini ve Rüşdi’ye ulaşabileceği bir konum seçtiğini söyleyerek, saldırının önceden planlanmış olduğuna işaret etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler