İNGİLTERE-İRAN ARASINDA NÜKLEER ZİRVE

İNGİLTERE-İRAN ARASINDA NÜKLEER ZİRVE

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın Tahran'a yaptığı ziyarette gündem, nükleer anlaşma ve Yemen'deki savaştı. Hunt, nükleer anlaşmayı "Ortadoğu'da istikrarın hayati bir bileşeni" olarak tanımladı....

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İran'ın Başkenti Tahran'a bir ziyarette bulunarak İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile görüştü....Görüşmenin ana gündem maddesini ise İran ile imzalanmış olan nükleer anlaşma oluşturdu.

Gerçekleşen görüşmede Ali Şemhani'nin ,Hunt'tan Trump'un anlaşmadan tek taraflı çeklerek İran'a 2.dalga yaptırımları başlatmasının ardından anlaşmanın diğer taraflarından olan Almanya,Fransa,İngiltere gibi AB ülkelerinden anlaşmayı kurtarmak için gösterdikleri çabaları hız vermelerini istediğini belirtildi.

İran'ın "Anlaşma öncesi duruma dönmek dahil olmak üzere" her türlü senaryoya karşı hazır olduğunu belirten Ali Şemhani,""Avrupalılar anlaşmayı kurtarma noktasında sarf ettikleri çabalara hız vermeli" ifadelerini kullandı.

Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da anlaşma ile ilgili ""Nükleer güç haline gelmiş bir İran tehlikesini bertaraf eden İran nükleer anlaşması, Ortadoğu'da istikrarın hayati bir bileşeni olmayı sürdürmektedir. Anlaşmanın varlığını sürdürebilmesi için anlaşmaya yüzde 100 bağlı kalınmasına ihtiyaç vardır" dedi.

İkili arasındaki görüşmenin bir diğer gündem maddesi ise Yemen'de devam eden savaş oldu...

Hunt ile İranlı mevkidaşı Cevad Zarif'in Yemen'deki savaş hakkında da görüştükleri kaydedildi. Bakanların, Yemen'deki savaşı sona erdirme noktasında sarf edilen uluslararası çabalara ivme kazandırmanın gerekliliğine vurgu yaptıkları belirtildi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hunt, "İran bölgedeki büyük oyunculardan biri ve bizim Yemen'de barışı sağlama arzumuz çok ama çok güçlü. Bu bizim şu anki önceliklerimizden biri" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika