Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

İkinci Bahar

Çelik grubun dağılmasıyla ilgili sorulara “İzel menapoza, ben andropoza, Ercan ise Türkiye giremeden Avrupa Birliği'ne girdi, bize hala 'İzel Çelik Ercan neden ayrıldı' diye soruyorlar şeklinde yanıt vermişti. Ben de sormuştum aynı soruyu günün birinde.

Ercan Saatçi “Çocukluk yaptık diyelim.” ,Çelik Erişçi “Şimdiki aklım olsa önünde durulmaz bir güç olacaktık.”, İzel Çeliköz “Popomuz kalktı bence!”dedi.

İzel-Çelik-Ercan bugünlerde fırtına gibi esiyor. Dile kolay 1992 de dağılmışlar, sepetine koluna herkes yoluna durumları olmuştu.

Üçü de İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğrencisi. İlk albümleri “Özledim adını taşıyor. Satışı bir milyonu geçen “Özledim” albümü, Türkiye'de yılın en çok satan albümlerinden biri oldu. Onları biraz daha yakından tanıyalım. Önceliği İzel’e verelim.

İzel, 29 Nisan 1969 tarihinde Yalova'da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun oldu, üç telli kemençe eğitimi aldı. Okul ve cemiyet korolarında yer aldı. Müzik dünyasına 1987 yılında Maksim Gazinosu'nda solistlerin arkasında kemençe çalarak adım attı. Eurovision Türkiye elemelerinde ilk olarak 1989'da Neco'nun seslendirdiği "Fora Fora" şarkısında Neco'ya vokalist olarak eşlik etti. 1990'da bu kez tek başına "Selam Yabancı" şarkısıyla elemelere katıldı. Türkiye'yi, 1991 senesinde, İtalya'da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda Can Uğurluer ve Reyhan Karaca ile birlikte seslendirdiği “İki Dakika” adlı şarkı ile temsil etti. İzel, 1994 senesinde Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması'nda Burak Kut, Ercan Saatçi, Ferda Anıl Yarkın, Hakan Peker ve Seden Gürel'le beraber seslendirdiği ve müziğini yaptığı “Biz Hep Böyleyiz şarkısıyla birincilik ödülünün sahibi oldu. Bu arada Grup Vitamin'in 1990-1991 arasındaki ilk kadrosunda yer aldı ve grubun ilk albümünde bulunan "Bol Vitamin", "Bir Derste" ve "Özgün Müzik" şarkılarında vokal yaptı.

İzel'in ilk solo albümü Adak, 1995'te çıktı. İzel'i bu çalışmasında Kenan Doğulu, Emel Müftüoğlu, Yıldız Tilbe gibi isimler yalnız bırakmadı. Hasretim'le büyük çıkış yapan İzel'in hitleri kesilmedi. Ardından "Ah Yandım" ve "Yakışıklım" geldi. O yıl İzel, Altın Kelebek ve MGD ödüllerini En İyi Kadın Pop Sanatçısı sıfatıyla aldı.

İzel 4 solo albüm yanısıra prodüktörlük de yaptı. Cenk Eren'in “Dönüm Noktam” isimli albümü ve Emel Müftüoğlu'nun kızı olan Çağrı Müftüoğlu'nun kendi adını taşıyan albümü İzel imzalıdır.

Gelelim Çelik’e..

12 Mayıs 1966, İstanbul doğumlu. Babası Arnavut kökenli, annesi Sinop, Ayancık, Aliköylüdür. Mesleği terzilik olan babasının Sütlüce'deki Arçelik fabrikasında işçi olarak çalışmaya başlamasından sonra ailesi fabrikanın uğur getirdiğine inandığı için adını “Çelik” koydu.

1985'te İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'na girdi ve Kerim Soysal gözetiminde kontrabas eğitimi aldı. 1990 yılında konservatuvardan mezun oldu. Bir yıl ara verdikten sonra aynı kurumda başladığı yüksek lisans eğitimini 1996'da "Türk Pop Müziğinde Türk Müziğinin Etkileri" konulu tezini vererek tamamladı. Tezinde 1990-1995 döneminde çıkmış ve tutulmuş Türk pop müziği kasetlerindeki Türk müziği etkilerini inceledi. Ardından aynı kurumda doktora programına başlayarak "Sanatta Yaratıcılık" konulu çalışmalar yaptı.

Öğrencilik yıllarında babasının ölümü üzerine ailesinin geçimini sağlamak için İstanbul'daki bazı mekanlarda sahne aldı. Önce solo olarak gitar çalıp şarkı söyleyen sanatçı, daha sonra okuldan arkadaşı İzel Çeliköz ile İzel-Çelik ikilisi olarak sahne aldı. Elma Kabare'de Müjdat Gezen, Cenk Koray, Cem Özer, Ayşen Gruda gibi ünlü isimlerle çalıştı. Daha sonra İzel Çelik Ercan olarak müzik yaşamı devam etti. Çelik, 1992'de gruptan ayrıldı Çelik'in ilk solo müzik albümü Ateşteyim 1994 yılında piyasaya çıktı. 11 parçanın yer aldığı albümde yer alan başta 'Ateşteyim', 'Güle Güle', 'Meyhaneci' olmak üzere hemen her parça hit hâline geldi. 1995 yılında Altın Kelebek Ödülleri'nde Yılın En İyi Erkek Pop Sanatçısı Ödülü'ne layık görüldü.

1995 yılında Rod Stewart'ın İstanbul İnönü Stadı'nda verdiği konserde ön grup olarak sahne aldı. Aynı yıl Makedonya'daki bir uluslararası yarışmada 'Sevemem' isimli şarkıyla ikincilik ödülü aldı. Bütün sözleri ve müzikleri kendisine ait olan ikinci albümünü 1995 yılında çıkardı. “Benimle Kal “adlı bu albümde yer alan 'Hercai' adlı şarkısı 1995 Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde En İyi Beste Ödülü'nü aldı. Bu albümdeki “Atam” adlı şarkısını Mustafa Kemal Atatürk'e ithaf etti. Sonraki albümlerinde de Atatürk'e ithaf edilmiş 'Yüce Atatürk', 'Yüce Atam', 'Atam' adlı şarkılara yer verdi. Yirminin üzerinde albüm çıkaran Çelik'in popüler parçaları arasında 'Hercai', 'Ateşteyim' , 'Meyhaneci’, ‘Kızımız Olacaktı’, ‘Yaman Sevda adlı şarkılar bulunur. Çelik, müzik çalışmalarının yanı sıra "Yumuşakçalar ve Diplomasi" isimli bir kitap yayımladı.

İki kez evlenen Erişçi ikinci evliliğini manken Buket Saygı'yla yaptı. 2005 yılında boşanma ile sonlanan bu evlilikten Atilla Ata Erişçi isimli bir erkek çocuk sahibidir.

Ve Ercan..

O da İstanbul doğumlu.3 Mart 1968 de doğuyor. Üsküdar Zeynep Kamil İlkokulu'nda okurken mandolin, akordeon ve Türk Halk oyunları dersleri almaya başlıyor. Orta ve lise eğitimini Haydarpaşa Lisesi’nde yaparken de Sabri Süha Ansen'den keman dersleri alıyor. Okulun müzik grubunu kurup çeşitli liselerarası müzik yarışmalarına katılıyor.

Ercan 1988 yılında liseden okul arkadaşı olan Yavuz Çetin ile yaptıkları "I Will Cry" adlı şarkı ile Hey dergisinin yarışmasını kazandı. Aynı yıl İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Kontrbas Bölümü öğrencisiyken TRT Eurovision finallerine katılmaya hak kazandı. Yine aynı yıl İTÜ kampüslerinde yapılan üniversiteler arası müzik yarışmasını "Her Name Is N.G." isimli şarkısı ile kazandı. 1990 yılında TRT Altın Anten Genç Besteciler Yarışması'nda Özdemir Erdoğan birinci olurken Ercan üçüncü oldu. Aynı yarışmanın dönüşünde İzel-Çelik-Ercan grubu kuruldu. 1990 yılında bu kez Grup Vitamin adında bir grup kurdu ve bu grupla iki albüm yaptı. Grubun 3 milyon satan ilk albümü "Bol Vitamin"in ardından iki kez Altın Güvercin yarışmasına katıldı. Ercan 1995 yılında ilk solo albümünü "Sayenizde" adıyla çıkardı. 1996 yılında "Tam 14 Saat Oldu" teklisi, 1998 yılında "Manşet" albümü izledi. Bugüne dek 600'e yakın şarkı sözü 400'ü aşkın beste ve düzenleme yaptı.

Ercan Doğan Müzik Company (DMC) den ayrılarak Rec by Saatchi adında kendi şirketini kurdu. Ertuğrul Özkök’ün kızıyla olan evliliğini de 2009 da sonlandırdı.İki çocuk babası.

İşte size yılların eskitemediği İzel Çelik Ercan üçlüsü..Bakalım ikinci baharları ne kadar sürecek?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.