IEA Başkanı Birol'dan enerji krizi uyarısı: Acilen küresel önlem...

IEA Başkanı Birol'dan enerji krizi uyarısı: Acilen küresel önlem...

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji sektöründe Rusya'nın petrol ve gaz ihracatından kaynaklanan açığın telafi edilmesi için önemli adımlar atılması gerektiğini açıkladı.

Rusya- Ukrayna savaşı ile başlayan enerji krizine karşı önlem çağrısı Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol'dan geldi.

G7 zirvesi öncesi basına konuşan Birol, dünyayı etkisi altına alan enerji krizine karşı acil ve önemli tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

GELECEK 6 AY DÜNYA EKONOMİSİNE YÖN VERECEK

Gelecek 6 ayın dünya ekonomisi için son derece zorlu geçeceğini belirten Birol, bu süreçte petrol ve doğal gaz fiyatlarının "yüksek ve oynak" kalabileceğini aktardı.

Bu durumun enflasyonda hızlı artışa neden olacağını söyleyen Birol, bunun da küresel resesyona yol açabileceğini anlattı.

''ACİL EYLEM PLANI AÇIKLANMALI''

Birol, Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatını kısması veya tamamen kesmesi ihtimaline karşı acil eylem planı oluşturulması gerektiğini vurguladı.

"Bu acil eylem planı, sanayi ve konutlarda yapılacak kısıtlamaların hangi plan dahilinde olacağını ve bunun ekonomik hayata olumsuz etkilerinin nasıl en aza indirileceğini içermeli."

Birol ayrıca, Sektörü rahatlatmak için kısa vadede atılabilecek birkaç önemli adım olduğunu dile getirdi.

"Petrol ve doğal gaz üreticilerinin ellerinde olup da piyasaya sürmedikleri petrol ve doğal gazı gecikmeden piyasaya sürmeleri ve piyasanın stabil hale gelmesi için katkıda bulunmaları gerekiyor, özellikle Orta Doğu’daki büyük petrol üreticileri. İkincisi, tüketim alanında planlanmış bazı tedbirler almak gerekecek. Evlerdeki termostatı kış aylarında 1-2 derece düşürmek veya arabaların her iki günde bir trafiğe çıkması gibi pratik önlemler olabilir. Bir diğer adım da kapanması planlanan nükleer santrallerin kapanmasını ötelemek olabilir. Bir yandan mevcut üreticilerin petrol ve gaz üretimini artırıp arza katkı yapması diğer yandan da talebi düşürmek için önlemler alınması gerekiyor. Bu tedbirleri almadan Rusya gibi dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz ihracatçısı olan bir ülkenin ihracatındaki ciddi düşüşleri telafi etmek mümkün değil. Enerji piyasalarında olağan dışı bir durum var şu anda, bu durum da olağan dışı tedbirler almayı gerektiriyor."

AVRUPA ÜLKELERİ KÖMÜRE YÖNELDİ

IEA'nın son çalışmasına göre, kömür yatırımlarının dünyada yüzde 10 arttığını ifade etti.

"Herkes kömüre ilginin azalacağını bekler ve umarken, burada artış görüyoruz. Bunun da nedeni enerji arz güvenliğine kömürün çözüm olacağı düşüncesi. Bence bunu iki şekilde düşünmek lazım. Şu anda acil olarak savaş hali diyebileceğimiz bir durumda mevcut kömür santrallerinin birkaç aylık süre için kullanılması mantıklı ve mazur görülebilecek bir hareket fakat uzun dönemli kömür yatırımları yapılması iş ve karlılığın yanı sıra iklim açısından riskli."

Türkiye'de enerji krizini en ağır yaşayan ülkeler arasında yer alıyor.

Akaryakıt fiyatları 30 TL'ye kadar çıkmışken, elektrik fiyatlarındaki yüksek fiyat üreticiye ağır kayıplar verdiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler