İdlib'de Türk-Rus ortak devriyesi

İdlib'de Türk-Rus ortak devriyesi

Soçi'deki Suriye zirvesinin önemli sonuçlarından birini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İki ülke askeri makamları arasında ortak devriye faaliyetlerinin başlatılmasına dönük mutabakatın sağlanmış olmasından memnuniyet duyuyorum" bu sözlerle duyurdu.

Soçi'deki Suriye zirvesinin önemli sonuçlarından birini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İki ülke askeri makamları arasında ortak devriye faaliyetlerinin başlatılmasına dönük mutabakatın sağlanmış olmasından memnuniyet duyuyorum" bu sözlerle duyurdu.

Rusya Federasyonu ve Türkiye askeri makamları İdlib çevresindeki çatışmasızlık bölgeleriyle ağır silahlardan arındırılmış bölgelerin kontrolü için ortak devriye faaliyeti gerçekleştirme konusunda mutabakata vardı. 

Çerçeve mutabakat sağlandı ancak detaylar konusunda görüşmeler bir süre daha devam edecek. 

Mutabakatın sadece İdlib çevresiyle mi sınırlı olduğu, yoksa zaman zaman Özgür Suriye Ordusu ve TSK kontrolündeki bölgelere taciz atışlarının yapıldığı Tel Rıfat bölgesini de kapsayıp kapsamadığı şimdilik bilinmiyor. İki ülke askeri yetkililerinin teknik detaylar üzerindeki çalışmalarında , 7 başlıkta mutabakat aranacak. 

GÖRÜŞÜLEN TEKNİK DETAYLAR

1- Ortak devriye hangi bölgeleri kapsayacak,
2- Devriyeler ne zaman başlayacak
3- İki ülke silahlı kuvvetlerinin hangi unsurlarından oluşacak
4- İki ülke askerlerinin katıldığı ortak devriye eğitimi verilecek mi
5- Ortak devriyeye katılacak askerlerin iletişimi nasıl sağlanacak
6- Güvenlikle ilgili riskli durumlarda angajman kuralları neler olacak
7- Ortak devriyeyi organize edecek ortak harekat merkezi olacak mı

Buna göre, öncelikle ortak devriyenin hangi bölgeleri kapsayacağı ve ne zaman başlayacağı netleştirilecek. Devriyeye iki ülke silahlı kuvvetlerinin hangi unsurlarının katılacağına karar verilecek.

ABD Silahlı Kuvvetler unsurlarıyla Münbiç'te gerçekleşen ortak devriye faaliyeti öncesinde olduğu gibi iki ülke askerlerinin katıldığı ortak devriye eğitiminin verilip verilmeyeceği belirlenecek. 

Devriyeye katılacak askerlerin iletişiminin nasıl sağlanacağı, güvenlikle ilgili riskli bir durumda örneğin bir saldırı durumunda karşılığın nasıl verileceğine ilişkin angajman kuralları netleştirilecek. 

Ortak devriyeyi koordinasyonu için ortak harekat merkezi kurulup kurulmayacağına karar verilecek. 

İki ülke, İdlib çevresine kurdukları gözlem noktalarının koordinasyon içinde faaliyet yürütmelerinin temini için zaten uzun süredir askeri işbirliği yürütüyor.

Ortak devriye faaliyetinin zaten var olan bu işbirliği çerçevesinde yürütülmesi bekleniyor.

Bölgedeki kaynaklar Rusya ile zaten işleyen sağlıklı bir işbirliği mekanizmasının varlığı nedeniyle ortak devriyenin başlatılmasına dönük prosedürlerin fazla uzamayacağını belirtiyorlar. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler