Hidropolitik Akademi Başkanı Dursun YILDIZ: ABD’nin Küresel  Enerji Krallığına Yürüyüşü Hızlandı!

Hidropolitik Akademi Başkanı Dursun YILDIZ: ABD’nin Küresel Enerji Krallığına Yürüyüşü Hızlandı!

Hidropolitik Akademi Başkanı Dursun YILDIZ'ın ABD'nin Küresel Enerji Etki alanıyla ilgili makalesini sizinle paylaşıyoruz.

ABD önce enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltma  daha sonra  ise net petrol ihracatçısı olma hedeflerine doğru hızla yaklaşıyor. ABD’nin ham petrol üretimi 2018 yılında 2017 yılına göre % 17 artarak yıllık ortalama olarak günde 10,96 milyon varile ulaştı ABD’nin aylık ortalama olarak ürettiği ham petrol ise 11,96 milyon varile ulaşarak ABD’nin  petrol üretim tarihinde bir rekor oluşturdu.Son 10 yıldır ham petrol üretiminde atağa kalkan ABD’nin bu üretimindeki artışta Shale Gas üretimi için geliştirilen teknolojinin büyük etkisi olmuştur. Yatay sondaj ve çatlatma teknolojisi ile hızla gelişen ABD petrol üretim sektörü bu yöntemle daha çok hafif petrol (tight oil) üretmektedir. ABD ekonomisini sağlamlaştırıp, petrol ve doğalgaz üretimini hızla arttırırken bir diğer petrol ve doğalgaz ihracatçısı ülke olan Rusya’nın ekonomisinde gerileme görülmektedir. Rusya ekonomisinin düşük tutulacak  petrol fiyatlarına bağlı olarak gerilemesinin sürmesi ve bu dönemde ABD ‘nin enerji konusunda dışa bağımlılığının sona ermesi dünyadaki güç dengesini enerji odaklı olarak büyük oranda etkileyecektir.2019 yılı ABD’nin enerji pazarı için ataklarının yoğunlaşacağı bir yıl olacaktır.ABD nin kaya gazı devrimi ile dünyada yeni enerji denkleminin oluşmakta olduğu bir döneme girilmiştir

ABD’nin günlük ham petrol üretim miktarı,2018 yılında ülke tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşarak rekor kırdı.ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, ülkenin günlük  ham petrol üretimi  Şubat  ayında 10,96 milyon varile yükseldi. Böylece ABD’nin günlük ham petrol üretim miktarı ülke tarihindeki en yüksek seviyeye tırmanarak, rekor kırdı. ABD’nin en yüksek ham petrol üretim miktarı en son 1970’de günlük ortalama 9,64 milyon varil olmuştu.  ABD, 2018 deki bu  artışla Suudileri geride bırakmış  ve dünyanın en büyük 2’nci ham petrol üreticisi konumuna yükselmişti.


ABD küresel petrol tüketiminde zirvede yer alırken, Suudi Arabistan ise dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunuyor. Rusya ise ham petrol üretiminde dünyada en üst sırada yer alıyor.ABD’de ham petrol üretimi  22-29 Mart haftasında  günlük ortalama 12,2 milyon varil seviyesinde gerçekleşti.EIA’nın “Şubat 2019 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu”nda, ülkenin günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl 12,4 milyon varil, gelecek yıl ise 13,2 milyon varil olacağı tahmin ediliyor.EIA tarafından yapılan projeksiyonlar ABD’nin 2020 yılından sonra net petrol ihracatçısı olacağını gösteriyor.(Şekil 1).

Şekil 1 .ABD’nin ham petrol üretimi  (2)

 

ABD 2017’den bu yana Net Doğalgaz İhracatçısı

ABD 2017 yılından beri net doğalgaz ihracatçısı bir ülke olma özelliğini de sürdürüyor. Bu ihracat daha çok LNG olarak deniz yoluyla yakın ülkelere yapılıyor. Ancak  önümüzdeki yıllarda AB pazarı dahil olmak üzere daha uzak pazarlara da yönelmesi bekleniyor.

EIA Raporu ABD’nin petrol formasyonlarından düşük maliyetle doğal gaz elde ettiğini belirtiyor.Referans senaryoya göre ABD’nin doğalgaz ihracatının özellikle sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG)  olarak artması bekleniyor.

Sonuç Yerine

(Shale Gas)  ve Hafif Petrol (Shale Oil-Tight Oil) üretimi için geliştirdiği yatay sondaj ve çatlatma teknolojisi ile, önce kendi enerji bağımsızlığını sağlama ve daha sonra da net petrol ve doğal gaz ihracatçısı olma hedefine doğru hızla ilerliyor.ABD’nin fosil enerji kaynakları konusunda kendi kendine yeterli duruma gelmesi ve daha sonra da net ihracatçı bir devlet pozisyonu kazanması dünya enerji jeopolitiğinde önemli değişiklikler yaratacaktır.

1953 yılından  bu yana fosil enerji kaynaklarının net ithalatçısı olan ABD’nin 2020 yılında net ihracatçı olacağı ,2040 yılından sonra üretim teknolojisindeki gelişme hızına,petrol fiyatına ve enerji kaynakları rezervlerine bağlı olarak petrol ithalatında artışın yeniden başlayabileceği öngörülmektedir(2).

Önümüzdeki dönem ABD’nin güç ve hakimiyet mücadelesi içinde olduğu bazı petrol üreticisi ülkelerin güç kaybettiği bir dönem olacaktır. Bu dönemde ABD ‘nin net petrol ihracatçısı durumuna gelmesi  kendisine büyük bir stratejik avantaj sağlayacaktır. Bu gelişmeler ABD’nin enerji kaynakları üzerinden bir enerji oyuncusu olarak ortaya çıkmasına  ortam hazırlamaktadır. Bu arada 60 yıl sonra şirketlerine ilk kez gaz ihracatı izni veren  ABD’nin 2017’den bu yana  Rusya’nın en büyük enerji pazarı olan AB ‘ye LNG taşımaya başlaması da dikkate alınması gereken bir gelişmedir.

ABD’nin “kayaç petrolü” üretiminde artış sonrasında OPEC, Rusya ve müttefiklerinin global petrol piyasasında etkileri azalıyor.

24 ülkenin oluşturduğu koalisyon olan OPEC halen  global petrol piyasasının yüzde 50’sini kontrol ediyor. ABD’nin  gelecek 5 yılda global petrol üretiminde payını yüzde 70’e çıkaracağı öngörülüyor.IEA, ABD’nin petrol arzının bu yıl günde 1.6 milyon varil artacağını tahmin ediyor. Ayrıca ABD’nin ihracat altyapı darboğazının da aşılmaya başlandığı ve üretimle orantılı bir ihracat seviyesinin bundan sonra daha mümkün olduğuna dikkat çekiyor.

Kaynakça

[1] -RESTORING EQUILIBRIUM:U.S. Policy Options For Countering And Engaging Russia

 

A BROOKINGS INTERVIEW

[2] Annual Energy Outlook 2019 with projections to 2050 January 2019

 

U.S. Energy Information Administration Office of Energy Analysis U.S. Department of Energy Washington, DC 20585 This publication is on the Web at: www.eia.gov/aeo

Kaynak: https://www.hidropolitikakademi.org/abdnin-kuresel-enerji-kralligina-yuruyusu-hizlandi.html

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler