Bestami Bozkurt

Bestami Bozkurt

HER TÜR SENARYO YERİNE OKULLARI YENİ NORMALE GÖRE AÇMA SENARYOSUNA ODAKLANMALIYIZ

Belirsizlik, insan hayatının güneş tutulmasıdır. Türlü savruluşları, varlık yokluk kavgalarını ve en acısı da hep bir olağanüstü ya da olağan altı savrulmalarla insan hayatının alt üst oluşlarını dramatize eder.

1 Haziran 2020 tarihinde okullar açılmalıydı. Pandemi dolayısıyla bir yoğunluk yaşanmayacağı gerçeğini gözardı etmeden ders saatlerini yenileyerek (belki sabahçı-öğlenci formülüyle) 15 günlük yüzyüze eğitimi 2020-2021 eğitim öğretim dönemi öncesinde simülasyon gibi tatbikat gibi uygulamalıydık.

Eğer o tarihte okullar açılsaydı bugünkü okulların açılıp açılmayacağı soruları daha az seyir gösterir, pusluluk bu denli fazla olmazdı.

Virüsün tüm kitleleri varlık yokluk savaşının ortasında bıraktığı aşikar…

Ancak hızla bu savaşın yıkıcılığından kurtulup yaşama giden yolları hep birlikte araştırmalıyız.

Okullar…

Okullar kesinlikle yeni normal standardizasayona adapte edilmeli… 

Koronavirüs sonrası yeni virüs salgınlarının olmayacağının garantisi yok.

-Yeni okullar inşa edilmeli.
-Sosyal hayatta kangrene dönen öğretmen atamaları hızlandırılmalı.
-Yeni öğrenci sıraları sosyal mesafeyi sağlayacak şekilde imal edilmeli.

Üfürmesi kolay, bunların belli maliyeti var Bestami efendi diyebilirsiniz!

Ancak okullar kapalı olması halinde en başta yüzyüze eğitim aksar ve bu da nesillerin eğitimsiz kalmasına yol açar. Bu uzayacak olursa derin bir boşluğun olması maalesef kaçınılmaz.

Aynı zamanda tüm insanların doğrudan ya da dolayısıyla eğitimle, okullarla bir şekilde sosyolojik veya ekonomik olarak ilişkide olduğunu düşünürsek telafisiz bir kayıp oluşur.

Mart 2020 sonrasında tecrübesiz bir dünya içinde biz de vardık belki ne yapacağımızı bilemiyorduk ancak birçok konuda tecrübe edindik.

Ve o tarihten sonra okullara bölüm bölüm ara verildi ve insanların kayıpları asgari ölçüde sosyal yardımlarla, kredilerle telafi edilmeye çalışıldı ancak taşıma suyla değirmen dönmez.

Devlet verdiği kredileri geri almalı, alması için de kesintisiz herkesin çalışması gerekir.

Gerekli önlemler alındıktan sonra mutlaka okullar açılmalı.

İlkokul 1.sınıflar, ortaokul 5.sınıflar, lise 1.sınıflar online eğitimle nasıl mobilize edilecek? Kaldı ki diğer sınıflar için de metazori büyük..

Virüsün belli bir tarihte yok olacağı ve bir daha asla yeni pandemilerin oluşmayacağının garantisi bulunmadığına göre tedbirlerimizi herşeye rağmen okulları açmaya ve bunun için olabilecek tüm tedbirleri almaya harcamalıyız.

Özel Okullar…

Milli Eğitim Bakanlığı özel okullarla ilgili gerekli tedbirleri neden almaz? 

Alternatif olarak özel okullar toplumsal algı skalasında diplerde geziniyor. 

Özel okullara mutlaka yeni bir formatla sağlıklı işlemesinin yolu açılmalı.

Atanamayan öğretmenler toplumsal bir sorun olarak karşımızda duruyorken özel okul öğretmenlerinin özlük hakları, pozisyonları mutlaka gözden geçirilmelidir.

Ücretli Öğretmenler

Ücretli öğretmenlerin kısa vadede öğretmen açığını daha ucuza kapattığı gerçeği hem o insanları rencide ederken hem de aynı kalifiye eğitimi onlardan beklemek oksimorondur. Oksimoron birbiriyle çelişme demektir.

Devletler ve şirketler kısa, orta, uzun vadeli planlamalar yapar. Kısa vadeli planları orta vadeye, orta vadeli planlamayı uzun vadeli planlamaya dayandırmak için kurar. 

Ücretli öğretmenlik yüz yıl sonra da kısa vadeli planlama olmaktan öte yol almayacaktır. Uzun vadeye dayanmayacak planlamayı rafa kaldırmalıyız.

Nesillerimizi emanet ettiğimiz öğretmen her açıdan konforlu bir sosyal yaşantıyı hak etmektedir. 

Öğretmeni ücretli, sözleşmeli, kadrolu, özel okul öğretmeni diye tasnif ederseniz sınıf içi oluşacak çatışmalarda geleceğimiz olan nesillerimizi kaybederiz.

Öğretmene ihtiyacınız kalmamışsa KPSS ile eleyerek değil ihtiyaç fazlasının kapısına kilit vurarak sağlayabilirsiniz.

Özetle; her türlü senaryoya hazırlıklı olmak yerine okulların açılması senaryosu üzerinde çalışarak yapılabilir olan çalışmaları seferberlik ruhuyla yerine getirmek zorundayız. Aksi takdirde puslu ortamda hiçbir eğitim kurumu hazırlık yapamaz, karar alamaz, öğretmen ihtiyacı olsa bile alamaz, dezenfekte ihtiyacı olsa bile tedarik edemez.

Amacımız sağlıklı bir eğitim öğretim dönemi ise virüsle birlikte yeni normal şartları sağlamalıyız.

twitter.com/bestamibozkurt
facebook.com/thebestbozk
linkedin.com/bestami-bozkurt


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.