HDP'li Beştaş: 90 Dakikada gol oldu, bitti

HDP'li Beştaş: 90 Dakikada gol oldu, bitti

HDP'li Beştaş, “Bugün Meclis Başkanlık Divanı toplanması İçtüzük hükümlerine aykırıdır. Muhalefet partilerinin demokratik iradesi açıkça galip gelmiştir. 90 dakikada gol oldu, bitti" dedi

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM'de güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması teklifinin muhalefet oylarıyla reddedilmesi ve devamındaki tartışmalara ilişkin “Bugün Meclis Başkanlık Divanı toplanması İçtüzük hükümlerine aykırıdır. Muhalefet partilerinin demokratik iradesi açıkça galip gelmiştir. 90 dakikada gol oldu, bitti. Golü ofsayt diye bozmaya çalışan akılla karşı karşıyayız. Maçı kurallarına göre oynadık. Bir çocuk oyunu bile olsa, bunu yapana ‘mızıkçı’ derler. AKP ve MHP mızıkçılık yapıyor, oyunun kurallarını reddediyor. Yasa düşmüştür, görüşmeleri bitmiştir” dedi.

TBMM'de güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması teklifinin muhalefet oylarıyla reddedilmesinin ardından bugün oylama hakkında Meclis Başkanlık Divanı’nın toplantıya çağırılmasına karşı muhalefet grupları 10’ar dakikalık açıklama yaptı. Basın toplantısında ilk konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

OYLAMA SONUCU SABİTTİR: Hepimiz oradaydık, bir açık oylama yapıldı ve çoğunluk oylarıyla maddelere geçilmesi reddedildi. Bu şu anlama geliyor. İçtüzük 81. maddesine göre, Genel Kurul’ca reddedilmiş sayılıyor ve bir yıl içinde aynı kanun teklifi Genel Kurul onayına sunulamıyor. Başkanlık Divanı, iki katip üye bir de başkanvekilinden oluşuyor. İki katip üyenin hiçbir itirazı olmadı. Meclis Başkanlık Divanı ve Başkanvekili, ‘kabul edilmemiştir’ diye ilan etti. Oylama sonucu sabittir, nettir. Bunun dışında hiçbir tartışma olamaz.

REDDEDİLMİŞ OYLAMA TEKRAR GERÇEKLEŞEMEZ: Oylamayı geçersiz saymak, değiştirmek için bazı girişimler oldu. Bugün 12.00’de Meclis Başkanlık Divanı toplantıya çağırıldı. ‘Teklifin maddelere geçilmesi oylaması hakkında İçtüzük 13. Maddesi çerçevesinde yapılan başvuruların değerlendirilmesi amacıyla’ deniyor. Meclis Başkanlık Divanı, yapılan oylamayı geçersiz kabul etmek için tekrar gündeme getirmeye çalışıyor. Bugün Meclis Başkanlık Divanı toplanması İçtüzük hükümlerine aykırıdır. Ortada itiraz yok, sonradan ortaya çıkan itiraz söz konusu değil. Reddedilmiş oylama tekrar gerçekleştirilemez.

MUHALEFET PARTİLERİNİN İRADESİ GALİP GELMİŞTİR: Bu konuda iktidarın bir kanun yapma tekniği var. ‘Biz çoğunluğuz ve her istediğimizi yaparız.’ Demokratik bir yaklaşım içinde değiller. Biz komisyon aşamasından Genel Kurul aşamasına kadar bunun bir fişleme yasası olduğunu anlattık. Tüm muhalefet partileri bunu söyledi. İki gündür yapılan görüşmelerde de HDP olarak bu kanuna karşı direneceğimizi ve geçmemesi için hakkımızı kullanacağımızı ifade ettik. Dünkü oylamada muhalefet partilerinin demokratik iradesi açıkça galip gelmiştir.

GOLÜ OFSAYT İLE BOZMAYA ÇALIŞAN AKILLA KARŞI KARŞIYAYIZ: Maç 90 dakikadır. Bu 90 dakikada gol oldu, bitti. Golü ofsayt diye bozmaya çalışan akılla karşı karşıyayız. Maçı kurallarına göre oynadık. Bir çocuk oyunu bile olsa, bunu yapana ‘mızıkçı’ derler. AKP ve MHP mızıkçılık yapıyor, oyunun kurallarını reddediyor. Demokrasinin gereği olan bu iradeyi kabul etmiyor. Demokrasinin gereği, kesinlikle dün muhalefet partilerinin açıkça ilan edilen sonucun herkesin kabul etmesi gerekiyor. Bu fişleme yasasının gündeme gelmemesi gerekiyor.

31 MART ZİHNİYETİ: Dün ve bugün Meclis’te tarihi iki gün yaşanıyor. Sadece parmaklarına güvenen, oy sayısına güvenen, İçtüzük kurallarını reddeden bir zihniyet kaybetmeye mahkumdur. Biz 31 Mart seçimlerinde ‘tekrar seçim yapacağım’ diyen zihniyet, ‘netleşen tutanaklara geçen sonucu kabul etmiyorum’ diyen ile aynı anlama gelmektedir. AKP ve MHP bloğunun bu ülkeyi getirdiği nokta, artık demokrasinin d’sinin kalmadığı bir noktadır. Asgari ahlak ve etik kurallarıyla bağdaşmamaktadır. Biz bunun gereğini sonuna kadar savunacağız. Yasa düşmüştür, görüşmeleri bitmiştir. İçtüzük 81 13 ve 141 açık belgelerdir. Kimsenin bunu ihlal etme gibi bir lüksü ve hakkı yoktur. Biz halk iradesini korumaya her zeminde olduğu gibi uygulamaya devam edeceğiz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler