Hazine’nin 67 bin 828 konutu kayıp

Hazine’nin 67 bin 828 konutu kayıp

Sayıştay raporu 70 bine yakın konutun kayıtlarda kayıp göründüğü ortaya çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kayıtlarına göre inşa edildiğine inanılan yaklaşık 70 bin devlete ait konutun kayıp olduğu ortaya çıktı.

2022 Bütçe Kanunu gerekçesinde 195 bin 114 olan toplu konut sayısının Milli Emlak Otomasyon Projesi'nde 127 bin 286 olarak göründüğü ortaya çıktı. Sayıştay'ın 2021 denetimi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın muhasebe raporu incelemeye alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2021 yılı mali hesaplarındaki usulsüzlükler bir bir ortaya çıktı.

Birgün gazetesi'nden Mustafa Bildircin'in haberine göre, bakanlığın teftiş raporun da trafikten men edilen yaklaşık 35 bin araç otoparklarda çürümeye terk edildi.

Raporda ayrıca, metropollerde yetki devri olmamasının hafriyatların uygun düzeyde yapılmadığı anlamına geldiği belirken, Sıfır atık projesinin denetim zayıflıkları olduğu tespit edildiği ve proje yönetim mekanizmasının kontrolünün sağlanmadığı belirtildi.

ENVANTERDE UYUMSUZLUK

Sayıştay, tablonun genel bütçe yetkililerine tahsis edilen toplu konut sayısını doğru yansıtmadığını da tespit etti.

Bakanlığı'nın verilerinin incelenmesi sonucunda, kamu tesisleri tarafından sağlanan toplu konut kayıtlarında bir eksiklik olduğu ortaya çıkarıldı. Milli Emlak Otomasyon Proje Sistemi'nden alınan bir raporda, halka tahsis edilen konut sayısının 127 bin 286 olacağı varsayılırken, 2022 Bütçe Yasası talimatında 195 bin 114 konut olduğu belirtildi.

ÇÜRÜMEYE BIRAKILAN ARAÇLAR

Trafikten men edilen ve sayıları 35 bine yaklaşan araçların, otoparklarda sağlıksız koşullarda tutularak çürümeye terk edildiği de denetim raporlarına yansıdı. Buna göre, trafikten men edilen araç sayısı 2021 yılı sonu itibarıyla 47 bine ulaşırken bu araçların 12 bin tanesinin tasfiye süreci tamamlandı. Ancak 35 bine yakın aracın satış ve tasfiye işlemleri tamamlanmadı. Bu araçlar ya çalındı ya da sağlıksız koşullar nedeniyle çürüdü. Sayıştay denetçileri, otopark içerisinde düzensiz biçimde yerleştirilen araçların içinde envanterde kaydı bulunan bazı araçların yer almadığını, bu araçların çalındığını fark etti.

Halk sağlığını tehdit eden hafriyat atıklarına yönelik denetimlerdeki eksiklikler de denetim raporlarına geçirildi. Yetki devri yapılmayan kurumlar tarafından gönderilen tespit tutanaklarına ilişkin gerçekleştirilen yerinde denetimlerin, kabahatin tespit edildiği tarihten yaklaşık 2,5-3 sene sonra yapıldığı, dolayısıyla idari para cezalarının gecikmeli olarak uygulandığı vurgulandı. Bakanlık, Sayıştay’ın tespitine yönelik, “Yasal düzenleme çalışmaları devam etmektedir” yanıtını vermekle yetindi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi’ndeki denetim eksiklikleri de dikkati çekti. Projeye yönelik kontrol mekanizması kurulmadığı, kontrol sistemi kurma zorunluluğu bulunan yerlere ise yaptırım uygulanmadığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Güncel