HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI LÜTFÜ SAVAŞ AÇIKLAMA:

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI LÜTFÜ SAVAŞ AÇIKLAMA:

“İKTİDARIN TUTUMU HATSU’YU BATIRMAK ÜZERE” “İKTİDAR BÖYLE DEVAM EDERSE VATANDAŞLARIMIZA SU VERİLEMEZ NOKTAYA GELİNECEK.” “HBB MECLİSİNİN İKTİDAR MENSUPLARI HATSU’YU BATIRMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYORLAR”...

“İKTİDARIN TUTUMU HATSU’YU BATIRMAK ÜZERE”
“İKTİDAR BÖYLE DEVAM EDERSE VATANDAŞLARIMIZA SU VERİLEMEZ NOKTAYA GELİNECEK.”
“HBB MECLİSİNİN İKTİDAR MENSUPLARI HATSU’YU BATIRMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYORLAR”

“MALİYET ANALİZLERİ, İKTİDARIN ENGELLEMELERİNİN HATSU’YU ŞİMDİDEN
255 MİLYON 695 BİN TL ZARARA UĞRATTIĞINI GÖSTERİYOR”

“HATAY HALKININ HAKKINI KİMSEYE YEDİRTMEM. ELBET BİR GÜN MAHKEMEDE HUKUK TECELLİ EDECEK. AKP’NİN İL BAŞKANININ DA O ZAMAN SOKAĞA ÇIKMAYA YÜZÜ OLMAYACAK”

HBB Meclisinde görev yapan Cumhur İttifakına mensup meclis üyelerinin tutumları, HBB’nin “iş yapamaz hale” getirilmek istendiğini gösteriyor.
AKP’li İl Başkanı ile meclis üyeleri ve diğer Cumhur İttifakı mensubu üyelerin su fiyatlarının belirlenmesinde mevzuata aykırı davranarak Hatay Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nü (HATSU) zarara sokuyor.
HATSU şu an neredeyse batmış durumda. Vergilerini veremiyor. Elektrik faturasını öderken de Büyükşehir Belediyemiz HATSU’ya kaynak aktarmak zorunda kalıyor.

Hükümetin yaptığı zam oranları ve döviz kurlarındaki artışlar çok yüksek.
2021 yılı Kasım ayından itibaren Dolar % 87,66, Avro ise %62,09 oranında arttı, Dolar 9 TL iken, şu anda 16.89 TL, Avro 11 TL iken şu anda 17,83 TL.

2022 Ocak ayından itibaren asgari ücrete % 50 oranda artış yapılmıştı, Temmuz ayından itibaren % 50 oranında bir artış daha bekleniyor.
2021 Kasım ayından 2022 Haziran ayına kadar elektriğe gelen zam
% 263,63’dür.
Akaryakıtta ise Kasım 2021’den bu yana Benzine %228,36, motorine ise %270,67 oranda zam yapılmıştır.
Kasım 2021’de benzinin litresi 8,39 TL iken, şu anda 27,55 TL’dir. Kasım 2021’de motorinin litresi 8,15 TL iken, şu anda 30,21 TL’dir. Demir-Çimento birim fiyatlarına ise Kasım 2021’den itibaren yaklaşık %90,62 oranda zam yapılmıştır.
2021 Kasım ayında demirin tonu 8 bin 600 TL iken Mayıs itibarı ile demirin tonu 15 bin TL’dir.
2021 Kasım ayında çimentonun torbası 49 TL iken Mayıs itibarı ile çimentonun torbası 75 TL’dir.

HATSU’nun kanalizasyon altyapı yatırımında kullandığı 200’lük borunun fiyatı ise Kasım 2021’den Mayıs 2022’ye kadar %79 oranda artmıştır.
200’lük borunun fiyatı 2021 Kasım’da 710 TL iken, şu an bu boruyu 1156 TL’ye satın alıyoruz.
İçme suyu hizmetlerinde kullandığımız 110’luk boru döşemesi için birim maliyetindeki değişim oranı ise %86,77’dir.
110’luk borunun fiyatı 2021 Kasım’da 196 TL iken, şu an bu boruyu 370 TL’ye satın alıyoruz. Kuyu sondaj yapım birim fiyatlarında yaşanan değişim ise(Alüvyon Zemin) Kasım 2021’den itibaren Nisan 2022 tarihine kadar %71,42 artış gerçekleşmiştir.
2021 Kasım’da sondaj açımının metresi 1051 TL’ye mal olurken, şu an 1800 TL’ye mal olmaktadır.
Sonuç olarak 23 Mayıs 2022 tarihinde HATSU Genel Kurulu’nun oy çokluğu ile almış olduğu %20 oranındaki zam, 2560 sayılı İSKİ Kanunu ile HATSU Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş olan HATSU Tarifeler Yönetmeliğinde yer alan esaslara göre hesaplanan Su ücret tarifesi hesaplamalarının çok altındadır.

Biz kurum olarak iş ve işlemlerimizi Kanun ve Yönetmelikler çerçevesinde yürütmekteyiz. Kanun ve yönetmeliklere göre yapılan hesaplamalarda HATSU’nun 2022 yılı Haziran ayından itibaren İçmesuyu ve KSUB satış fiyatı yapılan maliyet analizine göre (Mustafa Kemal Üniversitesi İ.İ.B.F.’den 3.kişilik bilirkişi komisyonu tarafından hazırlanan maliyet analizine göre) 11.45-TL olması gerekli iken Genel Kurulun almış olduğu kararla İçmesuyu ve KSUB satış fiyatı 4,88-TL’dir.
Geçen yılın 11 Kasımından önceki İçme suyu ve KSUB satış fiyatı 5,08-TL idi.
Buradan şunu anlıyoruz; HATSU İçme suyu ve KSUB satış fiyatı geçen yıla oranla m3 başına 0,20-TL (20 Kuruş) daha ucuzdur.
12 Kasım 2021’den itibaren %20 indiriminin uygulanmasıyla birlikte 31 Mayıs 2022 tarihine kadar eski birim fiyat üzerinden kurumumuzun zararı 91 Milyon 94 bin 547 lira olmuştur.

Diğer taraftan Bilirkişilerce ve HATSU tarafından yapılan maliyet analizlerini baz alarak zarar hesaplaması yapacak olursak;
HATSU’nun Kasım 2021-Mayıs 2022 arasında zararı 255.695.906 TL’dir.

SAYIŞTAY’ın HATSU’da yapmış olduğu denetimlerde bu konu ile ilgili (2017 ve 2021 yılları) bulguları mevcuttur.

HBB MECLİS ÇOĞUNLUĞU SU TARİFE BELİRLEME GÖREVİNİ YETKİSİZ KULLANIYOR.
SAYIŞTAY HBB MECLİSİNİ “MEVZUATA UYMAYA” ÇAĞIRDI
HBB iş ve işlemleri sürekli Sayıştay tarafından denetleniyor. Sayıştay raporlarında Sayıştay raporlarında; ‘İdare yönetimince maliyet değerlerine dayalı bir çalışma yapılarak HATSU Genel Kuruluna sunulmasına karşın Genel Kurulun tarife belirleme görevini, mevzuatta öngörülen hesaplamalara dayanmaksızın yetkisiz olarak kullandığı tespit edilmiştir.’ denilmektedir.
Sayıştay, ‘hizmetlerin verimli bir şekilde sürdürülebilmesi, daha kaliteli ve etkin bir şekilde hizmet sağlanabilmesi için tarife ücretlerinin mevzuat hükümlerine uygun olması zorunludur’ diyor.
Tüm bunlara rağmen kurumumuz batırılmak isteniyor.

Yaz aylarında Hatay’ın nüfusu çok artıyor. Zaten mevcut Suriyeliler nedeniyle ciddi su sorunları yaşanıyor.
HATSU’ya biz destek oluyoruz. Her şeyi öderken biz destek oluyoruz. Böyle olunca da diğer hizmetlerden geri kalmamız kaçınılmaz olur. Amaçları hizmetlerimizi engellemek.
Hükümetin Hatay’a yatırım yapacağı yerde bizim yapacağımız çalışmaları engelleme anlayışı kabul edilemez, biz destek de istemiyoruz artık yeter ki bizim çalışmamızın önüne set kurmasınlar.

HATSU, MECLİSİN İKTİDAR MENSUPLARI YÜZÜNDEN YAKINDA SU VEREMEZ HALE GELEBİLİR
Meclis üyelerinin tavrı nedeniyle ilerleyen zamanlarda Hatay halkına su veremeyebiliriz.
Böyle giderse yakında vatandaşlarımıza temiz su veremeyeceğiz. Hatay halkını susuz bırakmak isteyen, hizmeti engelleyen ve mecliste çoğunluğu kullanan bu arkadaşın vebali günahı boynuna. Mevzuatları söylememize rağmen bir şey değişmedi. Hatay Büyükşehir Belediyesi, artık bu yükü kaldıramıyor. Bu arkadaşlar HBB ve dolayısıyla HATSU’yu batırmak için her şeyi yapıyor. HATSU’yu batırdıkları zaman da Hatay halkına su verme şansı olmayacak. Şu anda elektriğe yüzde 250’lerden fazla zam yapıyorsunuz ama bizi yıllar önceki su fiyatının altında su satmaya mecbur ediyorsunuz. Hatay halkı bunu asla unutmaz, herkesi vatandaşa en iyi hizmeti verecek şekilde çalışmaya, el ele vermeye davet ediyorum.

“ELBET BİR GÜN MAHKEMEDE HUKUK TECELLİ EDECEK. İL BAŞKANININ SOKAĞA ÇIKMAYA YÜZÜ OLMAYACAK”
Su fiyatlarında alınan kararları yargıya taşıyacağız.
Mahkemede Hatay halkının haklarını aramaya ve almaya devam edeceğiz. Elbet bir gün mahkemede hukuk tecelli edecek. Meclisteki arkadaşlarımız tazminat ödeme durumda kalacak. Hatay halkının hakkını kimseye yedirmem. Her metreküp zararı mahkemede tespit edilecek ve bu arkadaşlardan alınacak ama, Cumhur ittifakı mensubu üyelerini mevzuatlara aykırı hareket etmeye zorlayan, onları yönlendiren AKP’nin Hatay il başkanı tazminattan muaf tutulacak!
Her yerde anlatacağım, İl başkanının da sokağa çıkma yüzü kalmayacak. Herkes Hatay halkı için sağduyulu davranmak zorunda.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler