Sadullah Özcan

Sadullah Özcan

Halkın gündemi ve Siyaset fanusu

Son dönemde güzel gelişmeler de olağanüstü olaylar da gündem oluşturmuyor. Suni gündemler ise saman alevi gibi oluşturanları bile ısıtmıyor.

Oysa dünya resmen bir savaşa doğru gidiyor. Devletlerin önemli bir kısmı bu tehlikenin farkında ve iktidarlardan ve hükümetlerden bile ayrı bu tehlikeye karşı hazırlık yapıyor.

Suriye’de Barış Pınarı Harekâtı ile telaşlanan ABD ve Rusya yaptıkları anlaşmalar ile Türkiye’yi oyalama taktiği uyguladı. Akdeniz’de ise son zamanların en hareketli günleri yaşanıyor.

Çin-ABD ticaret savaşlarında yeni döneme girildi. Bir kuşak bir yol projesinin adımları devam ediyor. Kaç yıldır Türkiye gündeminde olan Kanal İstanbul projesine karşı ne hikmetse içten muhalefet oluştu. 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine şimdiden hazırlandığı gün gibi aşikâr olan Ekrem İmamoğlu işini gücünü bırakmış sanki göreve talip olduğu dönemde bu projeden haberdar değilmiş gibi “Ya Kanal, Ya İstanbul” kampanyası başlatmış. Önceliğin İstanbul’unun günlük hayat mücadelesini kolaylaştıracak işler olmalı. Bunlarda başarı elde edebilirsen o zaman başka hedeflere koşmayı düşün. Kanal İstanbul beni ilgilendiriyor diyeceksin. Ama hangi yönü? Oluşacak Rant bölümü mü?

Ne gariptir ki ABD’nin TV kanalı FOX TV’nin anchormani Portakal Fatih kalkmış bu kanalın ABD Donanmasının Karadeniz’e geçişi için yapılacağı iddiasını dillendiriyor. Fatih bu bilgiyi sana patronların mı verdi? Birçok kişide akıl tutulmasına uğramış gibi beğeni ve destek veriyor. Nasıl bir akıl tutulması ki hem ABD TV Kanalı FOX TV’nin baş anchormani olacaksın ve ABD maaşıyla çalışacaksın hem de böyle bir twit atacaksın. Ya ekmek yediğin çanağa ediyorsun, ya da verilen görevi çok iyi yapıyorsun. Tüm bu çelişkileri göremeyen bir grup ise aklını tavana asmış gibi destek oluyor.

Bizi de suni gündemlerine alet ediyorlar

Türkiye’de şu an üç farklı gündemi var. İktidar ve siyasetin gündemi farklı, medya tetikçilerinin gündemi farklı, Anadolu insanının gündemi farklı. Siyasetin halkın gerçek gündemini okumaktan gün geçtikçe uzaklaştığı ortada. Siyaset kurumu adeta bir fanusun içine girmiş tıpkı Hayali’nin “Ol mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler” sözünün işaret ettiği gibi yaşadıkları dünyaya yabancılaşmaktadırlar.

Siyasetin başarı sırrı halkın gerçek gündemine paralel politikalar üretmektir. İktidar yaptığı faaliyetlerde muhalefet ise söylemlerinde ve vaat ettiği projelerde halkın gerçek gündemini yakaladığında başarı yoluna girer.

Eğer bugün siyaset arenasında yeni arayışlar varsa bunun en önemli nedeni ne iktidarın ne de muhalefetin Türkiye genel gerçekleri ile halkın gerçek gündemini yakalama zaaflığından kaynaklanmaktadır. 

Şu an iktidarı ile muhalefeti ile yeni oluşumları ile siyaset kurumunu temsil edenlerin halkın gerçek gündemini okumaktan giderek uzaklaştığı görülmektedir. Yapılan her işin, hayata geçen her projenin doğurduğu yeni problemleri yeni sorunları doğurur. Bu problemlere de çözümler üretmek sorundasınız.

Kış dönemindeyiz. Doğalgazdan örnek vereyim. En küçük ilçeye kadar doğalgaz götürdünüz. İnsanlar geleneksel ısınma metotlarından uzaklaştı.  Şimdi doğalgaza mahkûm kaldık. Temizlik, hava kirliliği açısından çok müthiş. Ama dövizdeki dalgalanmanın bu yakıta etkisine karşı hiçbir tedbir yok. Ne olacak şimdi? İnsanımız kış olmasın diye dua ediyor. Bir dostumun sosyal medyadaki “Doğalgaz faturasını görünce kombi ile duygusal bağımı kopardım” paylaşımı demek istediğimi daha güzel anlatır.

Kısaca bir an önce siyasetin gündemi ile paralellik kurmalıdır. Siyasetin gündemi halkın yeni nesil sorunlarını bir an önce okumayı öğrenmelidir. Aksi halde kendi kuyularını kazarlar. Siyasetin fanusu mezarı olur.

Cuma’nın hayrı üzerinize olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar