Gorbaçov: ABD, INF'den mutlak askeri üstünlük sağlamak ve dünyaya kendi iradesini dayatmak için çekiliyor

Gorbaçov: ABD, INF'den mutlak askeri üstünlük sağlamak ve dünyaya kendi iradesini dayatmak için çekiliyor

Mihail Gorbaçov, ABD'nin INF'den çekilme kararını Rus Vedomosti gazetesine değerlendirdi.

ABD'nin INF'den çekilme kararını Vedomosti gazetesine değerlendiren Gorbaçov, "ABD'nin çekilme kararının arkasında ABD'li liderlerin atıfta bulunduğu gerekçelerin bulunmadığı, tamamen farklı bir gerekçe olduğu çıkarımını yapmamak olmaz. Washington, silah alanındaki her türlü kısıtlamalardan kurtulmayı, mutlak askeri üstünlük sağlamayı hedefliyor. Bunu tüm dünyaya kendi iradesini dayatmak için istediğini tahmin edebiliriz, başka ne için olabilir ki?" ifadelerini kullandı.

'RUSYA DİYALOĞA HAZIR'

ABD yönetimine ve Kongre üyelerine seslenen Gorbaçov, Moskova'yla diyalog çağrısı yaparak Rusya'nın buna hazır olduğundan emin olduğunu kaydetti.

'YENİ SİLAHLANMA YARIŞI VE DAHA BÜYÜK KAOS YAŞANIR'

"Son yıllarda ABD'de yaşanan zorlu durumun nükleer silahlar da dahil olmak üzere tüm konularda iki ülke arasındaki diyaloğun bozulmasına neden olması üzüntü verici. ABD'li siyasi partiler arasındaki zorlukları aşmanın ve ciddi bir diyalog kurmanın zamanı geldi. Rusya'nın buna hazır olacağından eminim" diye devam eden Sovyet lider, aksi takdirde mevcut yıkıcı gelişmelerin sonucunun yeni silahlanma yarışı, daha büyük bir kaos ve öngörülemez küresel siyaset olacağını vurguladı.

PUTİN ŞOYGU'YA TALİMAT VERMİŞTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin INF'den çekilme kararına yanıt olarak Moskova'nın da anlaşmayı askıya alacağını açıklamış ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya yasaklı füzeler geliştirme çalışmalarına hemen başlama talimatı vermişti.

GORBAÇOV VE REAGAN 1987'DE İMZALAMIŞTI

8 Aralık 1987'de Washington'da SSCB lideri Mihail Gorbaçov ve dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan'ın imzaladığı anlaşma kapsamında SSCB ve ABD, 500-1000 kilometre ve 1000-5.500 kilometre menzilli füze ve fırlatıcılarını imha etmeyi, ayrıca ileride de bu tür füzeleri üretmemeyi, test etmemeyi ve konuşlandırmamayı taahhüt etmişti.

500 kilometre üzerindeki füzelerin imha edilmesini öngören anlaşma çerçevesinde 1991 ortalarına kadar 2692 füze imha edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler