GOOGLE, KULLANICILARI GÜVENLİ OLMAYAN SİTELERDEN UZAK TUTACAK YENİ BİR ÖZELLİK ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

GOOGLE, KULLANICILARI GÜVENLİ OLMAYAN SİTELERDEN UZAK TUTACAK YENİ BİR ÖZELLİK ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Google, hassas kullanıcı bilgilerinin güvenliğini sağlamak amacıyla kullanıcılara sadece HTTPS protokolüne sahip olan siteleri gösterecek bir özellik üzerinde çalışıyor.

Ortaya çıktığı zamandan bu zamana bilgisayarlar üzerindeki ağır yüküyle tanınan Google Chrome’un devasa bir kitlesi bulunuyor. Her yıl en çok kullanıcıya sahip olan tarayıcılarda zirveye oynayan Chrome, güvenlik anlamında kullanıcıların daha rahat etmesini sağlayacak olan bir özellikle karşımızda.

Bilgilere göre Google Chrome, HTTPS-Only moduyla birlikte kullanıcıları güvenli olmayan sitelerden uzak tutacak. Özelliğin tarayıcıya ne zaman geleceği bilinmemekle birlikte bu yıl içinde ağustos ya da eylül aylarında çıkması bekleniyor. İşte öne çıkan detaylar:

Güvensiz Sitelerden Koruyacak

Öncelikle HTTP ve HTTPS’den kısaca bahsedelim. HTTP, bilgilerin nasıl aktarılacağını belirleyen bir iletişim protokolü olarak karşımıza çıkıyor ve girdiğimiz bilgileri şifreleme olmadan metin şeklinde aktarıyor. HTTPS ise SSL sertifikası kullanarak bilgilerin aktarıldığı iletişim ağında güvenli bir kanal oluşturup bu bilgilerin şifrelenerek iletilmesini sağlıyor. Bu sebeple alışveriş siteleri gibi hassas bilgilerinizi girmeniz gereken yerlerde HTTPS uzantısı kullanılıp kullanılmadığına dikkat etmeniz gerekir.

Google Chrome, bu özellikle birlikte HTTP protokolüne sahip olan sitelere giriş yapmanızı aktif olarak engellemeye çalışacak. Chrome tarayıcınızın arama çubuğuna www.ngazete.com yazdığınızda Chrome, NGazete’nin HTTPS uzantılı olan sitesine otomatik olarak sizi yönlendirecek. Fakat girmek istediğiniz site HTTPS uzantısı kullanmıyorsa sitenin güvenli olmadığını gösteren bir uyarı ekranıyla karşılaşacaksınız. Özellik, şu anda son sürüm Chrome Canary tarayıcısında mevcut durumda.

Bunun yanı sıra HTTPS kullanmayan fakat yine de sürekli girdiğiniz bir site varsa istisna olarak kaydedebileceksiniz. Bunu yaptığınızda Chrome, daha sonra o siteye girmek istediğinizde sizleri uyarmayacak. Bu özelliğin hala geliştirilmekte olduğunu ve yeni Chrome sürümleriyle gelmesinin beklendiğini belirtelim. Bu da ağustos ve eylül aylarında paylaşılacak olan yeni sürümle birlikte özelliğin de erişime açılacağına işaret ediyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler