Golan'daki kuvvetlerin İran'lı komutanı: İsrail'i yok etmeye hazırız

Golan'daki kuvvetlerin İran'lı komutanı: İsrail'i yok etmeye hazırız

İsrail ile İran asındaki gerginlik Suriye krizi nedeniyle yükselirken İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami'den Tel Aviv hakkında sert açıklamalar geldi. 


Times of Israel gazetesinin aktardığına göre Selami, Golan Tepesi yakınlarında, Suriye topraklarında 'bir İslam ordusu' kurulmasından övgüyle bahsederek 'İsrail'i yok etme tehdidinde' bulundu.
Gazeteye göre İranlı komutan "Bugün Suriye'de uluslararası bir İslam ordusu kuruldu ve Müslümanların sesi Golan yakınlarında duyuldu. Emirler bekleniyor. Şeytani (İsrail) rejimin kökü kurutulacak ve bu rejim iyilik için sona erdirilecek. Siyonist rejimin yaşamı hiçbir zaman şimdiki kadar tehlikede olmamıştı" dedi.
'İsrail'in varlığının tüm İslam alemine yönelik bir tehdit olduğunu' savunan Selami, Lübnan Hizbullah'ının da İsrail'e 'yaklaşık 100 bin füze doğrulttuğu' uyarısında bulundu. 
Selami "Lübnan'da bir güç yaratıyoruz çünkü tüm gücümüzle düşmanla oradan savaşmak istiyoruz. Bugün Hizbullah Siyonist rejime karşı alanda çok büyük bir güce sahip. Siyonist rejimin stratejik derinliği yok" ifadelerini kullandı.
Dün akşam Suriye hava savunma sistemi  ABD öncülüğündeki koalisyonun kontrolündeki Suriye'nin El Tanf bölgesinden Humus'taki T4 hava üssüne yapılan bir füze saldırısını önlemişti.  Suriyeli bir askeri kaynak saldırının İsrail tarafından yapıldığını söylese de İsrail ordusu konuyla ilgili açıklama yapmamıştı. 
İsrail Suriye'deki opearasyonlarını bahar aylarında arttırmış, nisanda İsrail'in Humus'taki T4 hava üssüne yönelik saldırısında en az 4 İranlı askeri danışmanı ödürülmüştü.
10 Mayıs'ta  İsrail Hava Kuvvetleri, Golan Tepeleri'ndeki İsrail güçlerine yönelik roket saldırısına misilleme olarak Suriye içindeki çok sayıda İran hedefini vurduğunu açıklamıştı. Şam saldırının uluslararası hukukun ihlali olduğunu duyurmuş, Tahran ise 'İsrail saldırganlığına' yanıt vereceğini açıklamştı.
İsrail, İran'ı  İsrail'e yönelik saldırılarda kullanmak üzere Suriye içindeki askeri varlığını arttırmakla suçluyor, Tahran ise Suriye hükümetinin cihatçılarla mücadelede yardım talebi üzerine yapılan askeri konuşlandıırmanın danışmanlarla sınırlı olduğunu vurguluyor.


İsrail'den tehdit

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Golan Tepeleri'ne yönelik Suriye ordusundan gelebilecek herhangi bir konuşlanma girişimine 'sert yanıt' vereceklerini söyledi.

İsrail, Suriye'nin güneyindeki silahlı muhaliflere karşı ilerleyen Suriye ordusunun, silahtan arındırılmış Golan Tepeleri'ne güçlerini konuşlandırması halinde 'sert yanıt vereceği' tehdidinde bulundu.

Dera vilayetinde ilerleyen Suriye güçlerinin militanların elinde olan ve Suriye'nin Golan Tepeleri bölgesinde yer alan Kuneytra'ya ilerlemesi bekleniyor.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, İsrail parlamentosundaki konuşmasında "Biz 1974'teki muharebeyi kesme anlaşmasına uymayı sürdüreceğiz ve anlaşmanın her maddesine harfiyen uyulmasında ısrarcı olacağız. Herhangi bir ihlal İsrail devletinin sert yanıtı ile karşılanacak" dedi.

Sözü edilen BM gözetimindeki ateşkes anlaşması iki ülkeyi ayıran (İsrail-Suriye) sınır çizgisi üzerinde herhangi bir askeri konuşlanmayı yasaklıyor. 

İsrail Savunma Bakanı'nın açıklaması 2 gün önce Golan Tepeleri'ne yönelik bir top atışının ardından İsrail savaş uçaklarının Golan'da Suriye ordusuna ait mevzileri vurmasının ardından geldi.

İsrail  1974 anlaşmasının ihlal edildiği gerekçesiyle Suriye topraklarındaki herhangi bir askeri hedefi vurmaya hakkı olduğunu iddia ediyor. 1974'te İsrail ve Suriye arasında imzalanan anlaşma, 1973 Arap-İsrail savaşını resmen sonlandırmıştı.

Ancak 1967'deki 6 Gün Savaşı ile Golan Tepeleri'ni işgal eden İsrail, 1981'de Golan Tepeleri'ni topraklarını katmıştı. Tel Aviv'in bu işgali uluslararası toplum tarafından kabul edilmemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler